Gyermekeink védelmében

2008. május 09. 13:30 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Komoly lépéseket terveznek a közösségi oldalakon előforduló káros jelenségek ellen Facebook és a MySpace üzemeltetői. A veszélyek közül nemcsak a vírusfertőzések és csalások elleni küzdelmet, de az etikátlan hirdetések, kéretlen és kémkedő reklámok, szexuális és egyéb bűnözők elleni hatékonyabb fellépést is szorgalmazzák.



A tervek szerint ilyen lépéseket fontolgatnak a fiatal korosztály védelmében:
- a céges szolgáltatások adatkezelési gyakorlata legyen biztonságos és betartott
- a dohány és alkohol hirdetéseket tartsák távol a fiatalkorúaktól
- a nemkívánatos csoportokat (öngyilkosságra bátorító, vérfertőzéssel vagy pedofíliával kapcsolatos, terrorista és egyéb törvényileg vagy etikailag kifogásolható) haladéktalanul távolítsák el



Technikailag mindenesetre nehéz elképzelni, hogyan ellenőrizhető valaki, hogy csak a valós életkorát gépelhesse be. Arról nem is beszélve, ha a rendszer csak azt figyeli, a gyerekkorú (vagy ilyen adatokkal bejelentkező) ne adhasson ki figyelmeztetés nélkül személyes adatot felnőttkorúnak, ez korántsem tökéletes: hiszen ehhez elég a pedofilnak magát gyerekkorúnak regisztrálni (a beszámolók szerint éppen ezt szokták tenni), és máris megkaphatja a másik fél adatait.



A részletesebb adatok ismeretének hiányában úgy látjuk, a megalkotandó szabályozás nem lesz tökéletes és kijátszhatatlan - mert hogy ilyesmi nem létezik - de talán kijelöli az utat, merre érdemes figyelni, szigorítani, ellenőrizni, naplózni - és legalább megpróbálnak valamit tenni, ami méltánylandó.



Végül ha még azt is sikerülne elérni, hogy mindenki naprakészen frissített operációs rendszer, valódi kétirányú tűzfal, valamint vírus- és kémprogram elleni védelem mögött üljön, ez nagy lépés lenne a kártevőmentes internetezés felé. Amiben az antivírus cégek tudnak segíteni, az például a kedvezményes diáklicencek biztosítása.



Egy biztos: a biztonságos internetezésre való nevelés, oktatás a legfontosabb és leghasznosabb, amit gyermekeinknek átadhatunk.
1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása