Szigorúan ellenőrzött alattvalók

2008. május 22. 14:01 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Lehet, hogy a brit állampolgároknak hamarosan nem kell majd külön Big Brother valóságshowt nézniük a televízióban ahhoz, hogy valakinek minden mozdulatát figyelemmel kísérhessék. Ha egy tervezet megvalósul, ők maguk lesznek az alanyai annak a megfigyelésnek, amelyben minden telefonhívásuk és smsük, minden e-mailjük, minden általuk meglátogatott weboldal 12 hónapra visszamenőleg egy gigantikus adatbázisba kerülhet.



Tulajdonképpen a Home Office programnak nem is azzal a részével van baj, amikor egyedi esetekben ügyészségi felhatalmazás után beletekintenek ilyen adatokba, hiszen ez úgymond nemzetbiztonsági érdek: terroristák, pedofilok, fenyegetőzők és bűnözők ellen ez szükséges, törvényes keretek között végzett lehallgatás pedig mindig is volt, és mindig is lesz. Hanem ha esetleg a hatalom, illetve egy korrupt vagy túlbuzgó alkalmazott extra felhatalmazás nélkül is úgy gondolja, úgy gondolhatja, hogy az éppen aktuális politikai vagy gazdasági ellenfelei körmére néz illegális módszerekkel. Rossz esetben pedig tömegesen és mindezt az adófizetők pénzén. Hogy a veszély fennáll és az embereket igenis foglalkoztatja, arra jó példa volt a németországi Skype lehallgatással kapcsolatos szerződés nyilvánosságra kerülése. Ideillő Murphy törvénnyel szólva: "Egyetlen állampolgár élete, szabadsága és vagyona sincs biztonságban, amíg ülésezik az Országgyűlés!" ;-)



Emlékezetes volt az a jó pár éve történt eset, amikor a brit rendőrség úgy nyilatkozott, már nem hallgatják le teljeskörűen a telefonhívásokat, mégis amikor egy fülkéből valaki a királynőt fenyegette meg, a 30 másodpercen belül kiérkező nyomozók nyomban elkapták az elkövetőt.



Visszatérve a témánkhoz, adataink kezelésének az a szegmense, ahol a rólunk és velünk kapcsolatos információkat gyűjtik, őrzik a különféle hivatalok, egészségügyi intézmények, stb. semmilyen módon nem láthatunk bele, és nincs rá semmiféle befolyásunk. Reménykedünk, hogy gondosan kezelik, reménykedünk hogy titkosítva tárolják, reménykedünk, hogy csak az nézhet bele, akinek kell, reménykedünk hogy nem másolja vagy lopja el senki, reménykedünk, hogy minden betekintést rendesen naplóznak.



Hiába netezünk mi a legnagyobb gondossággal, hiába vagyunk óvatosak a közösségi portálokon, ha közben a rólunk szóló aktákat, fájlokat ellopják, elvesztik vagy adatainkhoz illetéktelenek is hozzáférhetnek, abból adatokat gyűjthetnek, vagy ne adj' Isten magát az adathordozót vagy a számítógépet vesztik el mindenestül.



De persze az sem sokkal biztatóbb, ha a "Birodalom" gátlástalanul, nyakló nélkül személyes adatokat gyűjthet. Lehet, hogy sokan ennek nem is értik a jelentőségét, de kb. úgy kell elképzelni, hogy ha valaki például pár év múlva majd polgármesternek szeretné jelöltetni magát, akkor valahol majd egyszer csak előhúznak egy aktát, és jönnek a kompromittáló cikkek: hogy hohó: milyen ember ez, tíz évvel ezelőtt háromszor is ellátogatott egy homoszexuális oldalra! Ejha, 3 éve levelezte le a szlovák rendszámú gépkocsiját, szóval ez egy csaló? Nocsak, 2 éve megcsalja a feleségét, itt  a levelezése a szeretőjével! Hűha, és milyen telefonhívásai voltak 8 éve 6 hónapja és 12 napja! Egy ilyen embert akarnak önök egy közhivatal élére?



Valószínűleg itt is a megfelelő és szigorú szabályozás adja, adhatja meg a mindenki számára üdvözítő és egyben megnyugtató megoldást.
9 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bucii 2008.05.22. 18:18:48

Az baj ezekkel a nagy adatgyűjteményekkel, hogy csak azok ellen tudják használni, akik nem védekeznek ellene. Aki terroristatámadást készít elő, és tudja hogy védekeznie kell egy ilyen adattár ellen, nyilvánvalóan a megfelelő módon titkosított üzenetekkel fog kommunikálni, amit aztán a nemzetbiztonságiak baszhatnak.

Egy ilyen rendszer a magánszféra megsértésén kívül teljesen felesleges pénz, idő és energiapazarlás is.

átlátó 2008.05.22. 20:22:54

Mint az előző. Igen, yes, ja, da, si,...

buherator · http://buhera.blog.hu 2008.05.22. 21:08:32

Ide nem kell szigorú szabályozás: az államnak egyszerűen el kéne vetnie azt a gondolatot, hogy minden állampolgárt potenciális bűnözőnek tekint. Egyébként nem csak kormányzati szinteken van jelen a probléma, mi a helyzet pl. a Google Health-el: ha.ckers.org/blog/20080521/google-health/ ?

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2008.05.23. 13:53:16

Szia Bucii!
Éppen tegnap olvastam egy cikket, hogy egy korábbi gépeltérítő dolgozott a Heathrowi reptéren rakodó munkásként, és ezt csak most vették észre. Pedig ott aztán van kamera dögivel, adatbázis a négyzeten, meg állítólag hatékony ellenőrzés, és minden ilyesmi :-O

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2008.05.23. 13:56:09

Hello Buherátor!
A felvetett gondolat nekem is szimpatikus, csak abban vagyok pesszimista, hogy ez az alapfelállás mikor lesz végre úgy, ahogy mi szeretnénk ?

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2008.08.06. 13:16:38

A demokrácia "hazája" is szolgál időnként meglepetésekkel, ez most kissé kellemetlen fajta:
biztonsagportal.hu/elkobozhatjak-laptopokat-amerikai-hataron.html

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2009.05.12. 10:52:16

Újabb "nagyszerű" vívmány: ügyészségi felhatalmazás nélkül is tehetnek GPS adót a kocsikra:
www.chicagotribune.com/technology/chi-ap-wi-gps-police,0,5867383.story
süti beállítások módosítása