Megérkeztek...

2008. június 06. 11:55 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Sok dolog érkezésének örülhet az ember: legyen az távollétről hazaérkező családtagunk, rég várt levél esetleg csomag, az örök élet vagy ingyen sör. És persze van olyasmi is, amely érkezésének kevésbbé örülünk. Azt azért vernei fantázaival is merész jóslatnak gondolhattuk volna, hogy a Virusok Varázslatos Világa 5. részében jelzett megtévesztők pár hónapon belül a valóságban is megérkezzenek kis hazánkba. Pedig így történt, gyanútlan állampolgárok nevében és személyazonosságukat ellopva - többszáz fiktív adóvisszatérítési kérelmet adtak be csalók.



Nagyjából 27 millió forintot próbáltak ismeretlenek visszaigényelni az APEH-től, több régióan is. A dolog szerencsére két helyen is megbukott: egyrészt a szúrópróbaszerű  ellenőrzéskor az érintettek nem is tudtak róla, hogy a nevükben valaki 100-150 ezer forint visszatérítést igényelne, másrészt az elkövetők elkövették azt az amatőr hibát, hogy minden - ez az első hírek szerint 243 darab - csalással szerzett pénzt ugyanarra a számlára és levelezési címre kívántak visszaigényelni.



Az eset azért jól mutatja, hogy emberek személyes adatait (név, lakcím, személyi igazolvány szám, adóazonosító szám) korántsem olyan nehéz megszerezni. Saját korábbi tapasztalataimból is megerősíthetem, hogy számtalan olyan munkahelyem volt, ahol nem szándékosan - nem ethical test keretében, pusztán véletlenül - olyan tartalmakba ütköztem a mindenki által elért hálózati meghajtókon, amely elképesztő módon fizetési és más bizalmas adatokat is tartalmazott közprédaként. Szerencsére a rendszergazdák mindig megköszönték a figyelmeztetéseket, és gyorsan kitakarították Augiász istállóját, amit nem ritkán a lusta és fegyelmezetlen alkalmazottak másolgattak ide-oda maguknak a "könnyebb hozzáférhetőség" kedvéért. Ezekben az esetekben egy rosszindulatú munkatársnak semmilyen erőfeszítésbe nem került volna ezeket egy floppyra/cdre/usb kulcsra kimásolni és eltulajdonítani.



De vettem már ki szemetesből olyan listát is, amely a Paksi Atomerűmőbe történt kirándulás minden résztvevőjének neve, címe, személyi igazolvány száma rajta volt, és az utazás után feleslegssé válva nem elégetve, széttépve vagy ledarálva lett, hanem csak kettéhajtva kidobva.



Nem árt tudatosítani mindenkiben, hogy ez egy elképesztően jól jövedelmező üzlet, a csalás ilyen formája pedig mindenkire leselkedik, csak tanácsolni lehet az óvatosságatot, azt pedig, hogy a szervezeten belül nem lopják és nem vesztik el az adatainkat - például mikor lemásolják személyinket mobiltelefonvásárláskor - mindössze remélhetjük.
1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása