Kiborul a Bit.ly

2009. július 08. 20:31 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Egészen pontosan az történik, hogy a spam és kártevő terjesztők hihetetlen mértékben rákaptak az URL rövidítési technikákra. Mit tehetünk ez ellen, hogyan, miért és egyáltalán?

A MessageLabs jelentése szerint nem pusztán üres szavak a "rákaptak", ha a mellékelt grafikonra pillantunk, minden valószínűség szerint "aha" élményünk lesz. Természetesen értelmes okkal is használják ezt a rövidítést például a Twitterezéshez, de mindent lehet jó és rossz célra is használni: az atom lehet bomba, de táplálhat erőműveket is. Egyszer már rugóztunk ezen a témán, akkor a cli.gs rövidítés szolgáltató feltörése adta ehhez az apropót.

Az ottani végszóban Graham Cluley azon óhajának adott hangot, miszerint minő kellemetes dolog lenne, ha megjelennének pluginek a böngészőkhöz, amelyen mondjuk hovernél (az egeret a terület felé visszük) kibontaná még a kattintás előtt és maszk nélkül megmutatná a teljes hosszú hivatkozást.

Hát így legyen ötösünk a lottón, már ami a Bit.ly-t illeti Firefox alatt, erre egyáltalán nem kell tovább várni, elég csak megtalálni azt, hiszen már jó ideje szerepel a kiegészítők között a Bit.ly Preview, a legutóbbi frissítése például áprilisban történt.

Ez pontosan ezt csinálja, amiről fentebb szóltunk. És bár a jótanács úgy szól, idegentől sose fogadjunk el (tudatmódosító) cukorkát vagy kéretlen linket, időnként mégis csak egy használható jó kis eszköz lehet ez a fegyvertárunkban.

12 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

is 2009.07.08. 21:45:48

ez jó. tetszik.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2009.07.08. 22:14:22

Jó bizony, bár én már jó ideje nagyon óvatos vagyok a tiny url-ekkel...

Mirko 2009.07.08. 22:34:30

Tessék a jui.cc-t ( jui.cc ) használni, már régebb óta van benne preview mód.

dX 2009.07.08. 23:54:52

sajnos egyik sem 100%-os tapasztalataim szerint

longurl.org/

LongURL Mobile Expander 2.0.0
addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/8636
Preview Link 0.3.4
addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/6916
bit.ly preview 1.262
addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/10297

iNick 2009.07.09. 00:17:10

Szerintem meg egyszerűbb lenne megoldani a hosszú linkek problémáját. Akkor nem kellene mindenféle plug-izékkel bajlódni.

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2009.07.09. 02:09:13

Ilyen mar volt tinyurl-hez is. Igazabol egy greasemonkey script eleg hozza, azt meg pillanatok alatt osszedobjak a juzerek (pl. userscripts.org/scripts/search?q=url+expander&x=0&y=0 ).

A bosszanto nem is a spam levelekben a rovidites, hiszen maga a rovidites szolgaltatas szerepeltetese egybol kuldheti a kukaba a levelet, hanem az, hogy egyes balfek felhasznalok akkor is hasznaljak ezeket, amikor nem kene. A twittert meg megertem, ott van egy ertelmetlen meretkorlatozast, amit igy probalnak kikerulni a felhasznalok, de egesz sokan forum postokba meg e-mailekbe is ilyet dobalnak, ami egyreszt bosszanto, mert jo lenne latni, hogyhova mutat az az URL, akkor is ha megbizunk az uzenet irojaban, masreszt segiti a trukkozoket, mert igy aztan tenyleg nehez kivalogatni a nemkivanatos linkeket.

@iNick: > Szerintem meg egyszerűbb lenne megoldani a hosszú
> linkek problémáját.

Konkretan mire gondolsz? Nincs problema, ezenkivul ha van is, nem lehet megoldani. Minden site letrehozoja maga talalja ki az URL strukturajat, erre nem lehet kozpontositott egyedi megoldast adni. Egyes site-ok egyes oldalainal elkerulhetetlen, hogy parameterek is legyenek az URL-ben. Lasd pl. a fenti userscripts-es linket. Erre nincs megoldas, mert ez nem problema. Az URL-nek nem rovidnek, hanem konnyen ertelmezhetonek, jol olvashatonak kell lennie (tobbek kozt).

> Akkor nem kellene mindenféle plug-izékkel bajlódni.

Plugin izekkel mindig kell bajlodni, ha kenyelmesen akarod hasznalni a webet. Azert, mert kicsi az eselye annak, hogy a bongeszo keszitoi pont telibe talaljak a funkciokkal a te izlesedet. Vagy ha te ilyen szerencses vagy, akkor a maradek 99.999% nem lesz az, es ezzel sincs mit tenni :)

bean 2009.07.09. 02:28:18

tessek tinyarro.ws -t hasznalni.

DownQ · http://letoltes.freebase.hu 2009.07.09. 06:24:48

Én nem véletlen nem kattintok sose ilyen rövidített URL linkre!

ZöPö_ · http://route66.blog.hu/ 2009.07.09. 07:25:28

@DownQ:

Teljesen igazad van, én sem teszem soha (és nyugodtan alszom).

◄ViZion 2009.07.09. 07:56:26

Ahogyan az öregek mondják: "ne csak azt figyeld mit mondanak, hanem azt is, hogy ki mondja..."

Azaz ha sandra bullock, vagy Jacko (RIP) a feladó, akkor mind1 hogy milyen url van a levélben.
Ha ismerős a feladó, de láthatóan "továbbküldős-megnyerős", vagy "véraadóssegítős-átkozós" a tartalma, akkor az delete.

Baromméter 2009.07.09. 08:37:20

konkrétan mi az a rövidített url? Mikor az url be van ágyazva egy text sztringbe?

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2009.07.09. 09:06:02

@Baromméter:
Mondjuk a twitterre írnál egy bejegyzést, ami maximum 140 karakter lehet.

A szöveg alá (pl. Győzike és ET közös gyereket akarnak) be szeretnéd tenni az alábbi linket:
www.hosszulink.hu/vitez/nagybanyai/horthy/miklos/legkedvesebb/matroza/matraverebelyre/utazott/vonattal/klepetusban.html linket, ami nem ferne be.

Ekkor elmesz egy URL (link, Universal Resource Locator) rövítési oldalra, például bit.ly/, és ott begépeled a fenti hosszú linket. A Bitly vissza ad egy rövid, hat karakteres azonosítóval rendelkező másik linket (pl. bit.ly/123456) ami UGYANODA elvisz ha rákattintasz, de kisebb helyet foglal. Nagyjából ennyi a lényeg.
süti beállítások módosítása