AVG vakriadó az iTunes programra

2009. július 27. 11:45 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Kellemetlen élményben volt részük az elmúlt hét péntekén azoknak, akiknek AVG védi a gépét és elindították az iTunest. Az antivírus riasztott az Apple alkalmazására, megijesztve ezzel a felhasználókat.

Az Apple blogjában is rendre feltűntek ezzel kapcsolatos megjegyzések, miszerint az iTunes részeit képező iTunes.dll és iTunesRegistry.dll állományok állítólag fertőzöttek egy "Trojan horse Small.BOG" nevezetű kártevővel. Ilyenkor az ember lehet, hogy gyanakszik ugyan vakriadóra, de azért száz százalékra sosem lehet biztos benne, hiszen annyi mindent láttunk már: fertőzött Maxtor merevlemezzel szállított noteszgépet, vírusos navigációs eszközt a boltok polcain, gyárilag fertőzött Asus EEE PC-ket, fertőzött banner hirdetéseket, fertőzött iPhone firmware frissítést, kártvőkre mutató linkeket a blogokban és a hozzászólásokban, stb.

A mostani eset elég kellemetlen mellékhatásokat tudott produkálni, hiszen akiknek a gépén törölte a tévesen gyanúsnak tartott, de egyébként tiszta fájlokat, azok nem tudták többé elindítani vagy újratelepíteni az iTunes programot.

Átmeneti megoldásként az AVG programot használóknak úgy lehetett megúszni a problémát, hogy "C:\Program Files\iTunes\" illetve "C:\Program Files\iPod\" mappákat fel kellett venni a keresésből kizárt kivételek közé. Ezzel ugyebár ideiglenesen egy másféle kockázatba hajtja az ember a fejét, de amíg ki nem jön a javított vírusismereti szignatúra frissítés, megteszi, mint átmeneti workaround és legalább addig is fut az iTunes. De voltak olyanok is, akik emiatt visszatértek régebbi, például 8.0-s verziójú iTunes programra, amit nem érintett ez a jelenség.

Az AVG végül észlelte a vakriadó tényét, és a fórumos hozzászólók elmondása szerint elismerte a téves riasztást, a poszt írásakor mindenesetre ezzel kapcsolatos hivatalos közleményt még nem találtunk a weblapjukon.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása