Álmában szendereg a robogás

2010. június 21. 13:10 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Nincs érdemi változás a listán, a Conficker féreg már nyolcadik hónapja őrzi vezető helyét a magyarországi vírustoplistán, és mellette az élmezőny első öt tagja változatlanul tartja pozícióját. Mindössze egyetlen újonc trójai bírt felkapaszkodni, és az is csak nyolcadiknak. Ám ha menet közben váratlanul egyszer csak lekapcsolja a gépünket, akkor őt azért sokáig emlegetni fogjuk.

Az ESET minden hónapban összeállítja a Magyarországon terjedő számítógépes vírusok toplistáját, melynek elemzése tanulsággal szolgálhat a felhasználók számára. Mintha megállt volna az idő, az első öt helyezett nem akar moccanni a helyéről, talán odaragasztották magukat Palmatex-szel. Mindenesetre a megtévesztésre utazó trójai programok megint jelentős többségben vannak, hatan is képviseltetik magukat az első tízben.

A magyar lista első helyét 2009. október óta a Conficker féreg tartja, amely az operációs rendszer frissítéseinek hiányát, a gyenge admin jelszavakat és az automatikus futtatás lehetőségét kihasználva terjed.

Az előző hónaphoz képest előrébb rukkolt egy hellyel az első ízben 2009 júliusában listára kerülő Win32/Mebroot trójai. Ez egy igen kellemetlen kártevő, mivel törölheti a merevlemez partíciós tábláját, és így könnyen adatvesztést okozhat.
Maradt kilencedik a Win32/Packed.Autoit trójai, amely működése során hátsó ajtót nyit a megtámadott gépen, majd több különféle weboldalhoz kísérel meg csatlakozni, és azokról további kártékony kódokat tölt le.

És végül a bevezetőben már emlegetett újonc a nyolcadik helyet elfoglaló  Win32/Shutdowner trójai. Fertőzés esetén módosítja a Registryben az automatikus lefutás egy kulcsát, hogy a kártevő minden rendszerindításkor lefuthasson. Rootkit komponenssel is rendelkezik, így működése során fájlokat rejt el a fájlkezelő alkalmazások elől, még akkor is, ha ezek az állományok nincsenek ellátva rejtett attribútummal. Legfőbb és legszembetűnőbb hatása azonban, hogy büntetőrutinja lekapcsolja az éppen futó Windows rendszert, és ezzel zavarja meg a munkát, de akár adatvesztést is okozhat. Aki figyelemmel kíséri a számítógépes kártevők történetét, az talán még emlékszik a hasonlóan zavaró 2003-ban megjelent Blaster (Lovsan) féregre, amely egy üzenet ablakban visszaszámolt, és szintén lekapcsolta a gépünket.



Az ESET több százezer magyarországi felhasználó visszajelzésein alapuló statisztikai rendszere szerint 2010 májusában az alábbi 10 károkozó terjedt a legnagyobb számban. Ezek együttesen az összes fertőzés 27.43%-ért voltak felelősek.

1. Win32/Conficker féreg
Elterjedtsége a májusi fertőzések között: 6.31%


Működés: A Win32/Conficker egy olyan hálózati féreg, amely a Microsoft Windows MS08-067 biztonsági bulletinben tárgyalt hibát kihasználó exploit kóddal terjed. Az RPC (Remote Procedure Call), vagyis a távoli eljáráshívással kapcsolatos sebezhetőségre építve a távoli támadó megfelelő jogosultság nélkül hajthatja végre az akcióját. A Conficker először betölt egy DLL fájlt az SVCHost eljáráson keresztül, majd távoli szerverekkel lép kapcsolatba, hogy azokról további kártékony kódokat töltsön le. Emellett a féreg módosítja a host fájlt, ezáltal számos antivírus cég honlapja elérhetetlenné válnak a megfertőzött számítógépen.

A számítógépre kerülés módja: változattól függően a felhasználó maga telepíti, vagy pedig egy biztonsági résen keresztül felhasználói beavatkozás nélkül magától települ fel, illetve automatikusan is elindulhat hordozható a külső meghajtó fertőzött Autorun állománya miatt.
Bővebb információ:  http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/%21conficker

2. Win32/Agent trójai
Elterjedtsége a májusi fertőzések között: 5.04%


Működés: Ezzel a gyűjtőnévvel azokat a rosszindulatú kódokat jelöljük, amelyek a felhasználók információit lopják el. Jellemzően ez a kártevőcsalád mindig ideiglenes helyekre (például Temp mappa) másolja magát, majd a rendszerleíró-adatbázisban elhelyezett kulcsokkal gondoskodik arról, hogy minden indításkor lefuttassa saját kódját. A létrehozott állományokat jellemzően .dat illetve .exe kiterjesztéssel hozza létre.

A számítógépre kerülés módja: a felhasználó maga telepíti.
Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/%21agent

3. INF/Autorun vírus
Elterjedtsége a májusi fertőzések között: 4.90%


Működés: Az INF/Autorun egyfajta gyűjtőneve az autorun.inf automatikus programfuttató fájlt használó károkozóknak. A kártevő fertőzésének egyik jele, hogy a számítógép működése drasztikusan lelassul.

A számítógépre kerülés módja: fertőzött adathordozókon (akár MP3-lejátszókon) terjed.
Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/autorun

4. Win32/PSW.OnLineGames trójai
Elterjedtsége a májusi fertőzések között: 3.51%


Működés: Ez a kártevőcsalád olyan trójai programokból áll, amelyek billentyűleütés-naplózót (keylogger) igyekszenek gépünkre telepíteni. Az ide tartozó károkozóknak rootkit komponense is van, amelynek segítségével igyekszik állományait, illetve működését a fertőzött számítógépen leplezni, eltüntetni. Ténykedése jellemzően az online játékok jelszavainak ellopására, majd a jelszóadatok titokban történő továbbküldésére fókuszál. A bűnözők ezzel a módszerrel jelentős mennyiségű lopott jelszóhoz juthatnak hozzá, amelyeket aztán alvilági csatornákon továbbértékesítenek.

A számítógépre kerülés módja: a felhasználó maga telepíti.
Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/%21psw-onlinegames

5. INF/Conficker vírus
Elterjedtsége a májusi fertőzések között: 2.19%


Működés: Amennyiben böngészés során az autorun.inf fájl valamely egység főkönyvtárába kerül, akkor a betöltő eléri, hogy a kártevő kódja induljon el. Vagyis az INF/Confickernek az a szerepe, hogy betöltse magát a Win32/Conficker kártevőt.

A számítógépre kerülés módja: fertőzött weblapról, vagy külső eszközön keresztül.
Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/conficker

6. Win32/VB féreg
Elterjedtsége a májusi fertőzések között: 1.72%


Működés: A VB.EL (vagy más néven VBWorm, SillyFDC) féreg hordozható adattárolókon és hálózati meghajtókon terjed. Fertőzés esetén megkísérel további káros kódokat letölteni az 123a321a.com oldalról. Automatikus lefuttatásához módosítja a Windows Registry HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run bejegyzését is. Árulkodó jel lehet a sal.xls.exe állomány megjelenése a C: és minden további hálózati meghajtó főkönyvtárában.

A számítógépre kerülés módja: fertőzött adattároló (USB kulcs, külső merevlemez stb.) csatlakoztatásával terjed.
Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/%21vb

7. Win32/Packed.Autoit trójai
Elterjedtsége a májusi fertőzések között: 1.05%


Működés: A Win32/Packed.Autoit fájlokat hoz létre a C:\Windows\System32 mappában különböző neveken, például autorun.inf, winlog0n.exe, svch0st.exe. A kártékony EXE fájlok automatikus lefuttatásához külön Registry bejegyzéseket is készít. Működése során hátsó ajtót nyit a megtámadott gépen, több különféle weboldalhoz kísérel meg csatlakozni, és azokról további kártékony kódokat tölt le.

A számítógépre kerülés módja: a felhasználó maga telepíti
Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/%21packed-autoit

8. Win32/Shutdowner trójai
Elterjedtsége a májusi fertőzések között: 1.00%


Működés: A Win32/Shutdowner trójai fertőzés esetén módosítja a Registryben az automatikus lefutás egy kulcsát, hogy a kártevő minden rendszerindításkor lefuthasson. Rootkit komponenssel is rendelkezik, így működése során fájlokat rejt el a fájlkezelő alkalmazások elől, még akkor is, ha ezek az állományok nincsenek ellátva rejtett attribútummal. Legfőbb és legszembetűnőbb hatása, hogy büntetőrutinja lekapcsolja az éppen futó Windows rendszert, és ezzel zavarja a munkát, de akár adatvesztést is okozhat.

A számítógépre kerülés módja: a felhasználó tölti le és futtatja.
Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/shutdowner-aa

9. Win32/Mebroot trójai
Elterjedtsége a májusi fertőzések között: 0.87%


Működés: A Win32/Mebroot.K trójai elsődleges célja, hogy további számítógépeket fertőzzön meg. Ehhez az ideiglenes (Temp) mappában létrehoz egy <szám>.tmp nevű fájlt, valamint a rendszerleíró adatbázisba számos  bejegyzést hoz létre, illetve módosítja azokat, ha már léteznek. Ezenkívül megkísérel a google.com webcímre is csatlakozni. Működése során tönkreteszi a merevlemez partíciós tábláját.

A számítógépre kerülés módja: a felhasználó maga telepíti.
Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/%21mebroot

10. Win32/Tifaut trójai
Elterjedtsége a májusi fertőzések között: 0.84%


Működés: A Wind32/Tifaut fájlokat hoz létre a C:\Windows\System32 mappában csrcs.exe és autorun.inf néven. A kártékony EXE fájl automatikus lefuttatásához külön Registry bejegyzést is készít. Működése során több különféle weboldalhoz kísérel meg csatlakozni, és azokról további kártékony kódokat tölt le.

A számítógépre kerülés módja: a felhasználó maga telepíti.
Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/%21tifaut

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása