Béták reggelire II.

2011. május 05. 15:05 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Igaz a korábbiakkal ellentétben ezúttal csak egy adag reggeliről van szó, de az annál érdekesebb. Az Android várhatóan a legsikeresebb mobil platform lesz, illetve talán máris az. Most megjelent és letölthető az ESET Mobile Security erre a rendszerre szánt nyilvános béta tesztverziója.

Telepítése a szokásos: letöltés, futtatás, indítás, nem volt vele semmi gond, problémamentesen és gyorsan felkúszott mind az igazi HTC Desire HD vasra, mind pedig a Linux alatt futó Android SDK emulátorra. A beállítások már érdekesebbek, itt a mobil security csomagokra jellemző menüpontokkal találkozhatunk: antivírus, spamszűrő, lopásgátló funkciók, adatbázis frissítés, jelszavas védelem, security audit - ez utóbbira még később visszatérünk.

A program minden fájl, mappa, alkalmazás és memóriakártya folyamatos ellenőrzését végzi. A telefonhívásokra vonatkozó szűrés kellemes régi Symbianos időket idéz fel: fekete és fehérlistázni lehet a bejövő hívásokat, és persze blokkolni a tiltott vagy ismeretlen számokat. Nyilván a minden ismeretlen szám blokkolásának van egyfajta bizonytalansági tényezője is, magyarán ha ezt választjuk, úgy egy fehérlistás ember lemerült mobilja után hiába kéri kölcsön a barátjáét, nem ér el minket, de a Posta, Eon, UPC, futárszolgálat stb. hivatalos ügyeinkben eljáró ügyintézők is felkoppanhatnak e korlátozáson. Ez a ki- és bejövő hívásokat egyaránt érintő kontroll hasznos lehet például akkor, amikor a szülő állítja be mindezt a gyerek telefonja esetén.

Persze érdemes a beállításokat teljeskörűen jelszóval védeni - ha bárki kikapcsolhatja a korlátozásokat, szabadon megváltoztathatja beállításokat, akkor nem sok értelme lenne az egésznek. A lopásgátlás beállításainál megadhatjuk a megbízható SIM kártyákat, míg az alertnél pedig egy incidens esetén használható telefonszámot tudunk beállítani, ebből is megadhatunk többet. Ha esetleg ellopnák a telefonunkat, SIM kártya csere esetén lezár a készülék, és a korábban bepötyögött számokra titokban riasztást küld SMS-ben, de a korábban megismert Remote Wipe, azaz távoli törlési lehetőség is a repertoár része.

A Security Audit menüpont segít feltérképezni az "adatvagyont", ezek a tárolt adatok, számok, telepített applikációk és a kritikus beállítások állapota: szabad memória mérete, bekapcsolt Bluetooth, GPS és GSM beállítások, csatlakoztatott memóriakártya, USB eszköz, és hasonlók. De mindenféle incidens nélkül is hasznos lehet ez, például a nem használt Bluetooth kikapcsolása hasznos nem csak a biztonságunk miatt, hanem az akkumulátor idővel való takarékos gazdálkodáshoz is.

A várhatóan még az idén megjelenő Android program publikus bétaverzióját az ESET honlapjáról lehet letölteni, próbálgatni, nézegetni; míg a hozzátartozó PDF dokumentációt az alábbi linken találjuk.

2 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mannasuurimo taikinakokkare keitto 2011.05.05. 15:35:15

én csak az ESET számítógépre írt vírusirtóját használom, és az tényleg nagyon expert, kár hogy csak harminc napig lehet próbálgatni :S
süti beállítások módosítása