Windows frissítés - ugyan kit érdekel?

2011. május 18. 11:11 - Csizmazia Darab István [Rambo]

A magyar internetező nők 34%-a, a férfiaknak pedig 21%-a nem frissíti a Windows-t, mert nem ért hozzá, nem érdekli, vagy saját a bevallása szerint nincs rá lehetősége. Ők azok, akik hiába használnak vírusirtót, előbb-utóbb megfertőzik számítógépüket.

Az ESET megbízásából készült piackutatás az operációs rendszerek frissítését vizsgálta a magyar internetezők körében. Az eredmények szerint a felhasználók 27%-a, azaz körülbelül 1.2 millió magyar internetező nem szokta frissíteni a Windows-át. A nők 20%-a nyilatkozott úgy, hogy azért nem törődik a frissítésekkel, mert nem ért a kérdéshez, míg a férfiak közül a legtöbben (8%) azért nem telepítik a javításokat, mert nem érdekli őket a dolog.

"A válaszadók közül a legtöbben nincsenek tisztában azzal, hogy az operációs rendszerekben előfordulhatnak olyan lyukak, sérülékenységek, melyek segítségével a kártevők készítői kijátszhatják a biztonsági programok védelmét” - emelte ki Kiss Zoltán Gergő vírusvédelmi tanácsadó. A vírusirtók akkor nyújtanak megfelelő védelmet, ha a felhasználók az operációs rendszerek frissítéseit is telepítik.

A Windows biztonsági hibáját kihasználó kártevőkre példa a magyarországi vírus toplistát régóta vezető Conficker féreg. A kártevő egy olyan sérülékenységen keresztül fertőz meg ma is havonta több tízezer számítógépet az országban, melyre 2008 októbere óta létezik javítás. A felhasználóknak meg kell érteniük, hogy a védelem hatékonyságát csökkenti, ha az operációs rendszer és az egyéb gyakran használt szoftverek biztonsági frissítései nincsenek telepítve.

A szoftvergyártók az elmúlt években rengeteget tettek azért, hogy a szükséges frissítések automatikusan települjenek a számítógépekre, de ez sajnos csak akkor igaz, ha a felhasználó nem akadályozza meg a frissítés folyamatát. Sokszor éppen azok az internetezők kapcsolják ki a frissítéseket, akik még mindig a Windows egy régebbi, feltört verzióját használják.

Persze eközben nem árt észben tartani azt is, hogy a Windows frissítés sosem érkezik kéretlen e-mail mellékleteként.

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tsimike 2011.05.18. 12:45:26

Nem tudom nekem automatikus letöltésre van állítva manuális telepítéssel. Mit kell ehhez érteni? Letölti és szól ha frissítés van. Rákattintok a Telepítésre és minden további beavatkozás nélkül megy minden.
süti beállítások módosítása