Biztonsági riadó a böngészőben

2011. június 03. 17:30 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Mi jöhet még? - kérdezhettük a szélvédő alá csúsztatott kamu parkolási büntetésnél és a hamis szerzői jogi büntetési ablak láttán. Van új a nap alatt - jelenthetjük ki bátran, hiszen ezúttal itt a böngészőkliens üzenetben manifesztálódott hamis antivírus.

Akik törzsolvasók, azoknak az emlékezetében még ott élhet valamilyen halvány emlék, mintha ilyesmi vagy hasonló történt volna már. Igazából valóban volt némi kis előjáték, akkor hamis Bejelentett támadó webhely üzenet érkezett, és anno jól meg is állapítottuk, aki egy ilyen saját ablakban kínálkozó linkről reméli letölteni a gyógyírt jelentő megoldást, az egyúttal orbitális mértékű naívságról is tanúbizonyságot tesz.

A mostani próbálkozás már ezen is továbblép eggyel, mindezek a haladócsoportos továbbgondolását láthatjuk, hiszen itt a böngésző üzenetnek látszó tárgy már maga a hamis antivírus riasztás. Vagyis nem weblapszerű a megtévesztő ablakunk, hanem sokkal inkább szabványos hibaüzenetszerű. A Firefox esetén azért érdekesebb ez, mert akkor egy tűzrókás riasztási ablak jelenik meg, míg az Internet Explorerrel böngészve a már jól ismert hagyományos, Tesco gazdaságos Sajátgép ablakos megoldás érkezik. A forgatókönyv innen már ismert, a Start Protection gomb megnyomása - minő meglepetés - nem a védelem, hanem a fertőzés kezdetét jelenti.

Mivel a kártevőterjesztők láthatóan folyamatosan keresik az új utakat, friss módszereket - lám a Maceseket is már három különböző nevű hamis antivírussal szórakoztatták- ezért valószínű, hogy előbb-utóbb a különböző operációs rendszerek és a főbb böngészőfajták is megkapják majd így a magukét.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása