Sok kárt okoznak a vírusok

2011. október 03. 11:45 - Csizmazia Darab István [Rambo]

A magyar internethasználók felének kellett már újratelepítenie számítógépét vírusfertőzés miatt, egynegyedük pedig adatokat is veszített el az internetes kártevőknek köszönhetően. Célszerű megoldás lenne, ha olyan vírusirtót használnánk, amihez valódi terméktámogatás jár, azonban a legtöbben sajnálják erre a pénzt.

Az ESET Magyarország és az NRC közös felmérése szerint csaknem kétmillió magyar internethasználónak kellett már legalább egy alkalommal újratelepítenie számítógépét vírus vagy más kártékony program miatt. A legkevésbé a 18-29 éves korosztály törődik a biztonsággal, a fiatal felhasználók 63%–a telepítette már újra operációs rendszerét vírusfertőzés miatt, és 26%–uk veszített el adatokat.

A vírusvédelmi rendszereket gyártó ESET szakértője a felmérés eredményei kapcsán arra hívja fel a figyelmet, hogy nem létezik olyan tökéletes vírusirtó szoftver, ami minden egyes kártevőt biztosan felismer, éppen ezért fontos, hogy olyan termékre bízzuk gépünk védelmét, melyhez teljes körű terméktámogatás jár.

„A vírusirtó cégnek képesnek kell lennie arra, hogy az esetleges fertőzések 99%-a esetén speciális eszközökkel felderítse és hatástalanítsa a károkozókat, majd adatvesztés nélkül megtisztítsa a számítógépeket" – emeli ki Béres Péter, az ESET vezető IT tanácsadója. A biztonsági szoftverekhez járó terméktámogatás azonban hazánkban még nem megszokott, több gyártó csak e-mailes szupportot biztosít, az ingyenes vírusirtókhoz pedig sokszor nem jár még ez sem. Mindez a magyar felhasználók jelentős részét azonban nem zavarja, ők inkább újratelepítik a gépeiket, és nem törődnek a családi fotók vagy a levelezés elveszítésével.

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyos 2011.10.09. 23:10:07

A botnetek es a backdoorok miatt meg mindig az ujratelepites adja a legbiztosabb modjat a kartevok eltavolitasanak.
Ha mar bejutott valaki a gepre, ott barmit csinalhatott - akar olyan, egyedi programot is telepithetett, amit egyszeruen semmi nem ismer fel.
süti beállítások módosítása