tipz

 

rambo archiv

naptár

november 2015
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  <
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

labelz

adathalász (25) adathalászat (39) adatok (103) android (58) antivírus (36) antivirus (37) apple (28) átverés (64) bank (30) biztonság (77) botnet (69) csalás (130) eset (134) exploit (47) facebook (113) felmérés (31) féreg (24) frissítés (40) google (45) hacker (22) hacktivity (23) hamis (101) havi (85) hiba (23) jelszó (53) kártékony (22) kártevő (137) kémprogram (33) kéretlen (31) konferencia (25) macintosh (32) magyar (45) malware (39) microsoft (28) nod32 (127) phishing (30) ransomware (27) sebezhetőség (25) security (36) social (25) spam (142) statisztika (56) threat (26) threatsense (70) trójai (114) twitter (29) vírus (24) vírusstatisztika (90) welivesecurity.com (50) windows (35) Címkék ömlesztve

tweetz
Facebook

commentz

about

A Vírusok Varázslatos Világa, azaz érdekességek, esetek, hírek, részletek, képek, vélemények a hazai és külföldi vírustámadásokról, számítógépeink biztonságáról.Csizmazia-Darab István [Rambo], vírusvédelmi tanácsadó
Sicontact Kft., a NOD32 antivírus magyarországi képviselete.
Töltse le a vírusirtó próbaverzióját!

biztonság

Már csak harmadik a Conficker féreg

2011.11.04. 10:05 | Csizmazia Darab István [Rambo] | 1 komment

Címkék: adatok nod32 eset havi threatsense vírusstatisztika

Az ESET minden hónapban összeállítja a világszerte terjedő számítógépes vírusok toplistáját, melyből megtudhatjuk, hogy aktuálisan milyen kártevők veszélyeztetik leginkább a felhasználók számítógépeit.

Elindult végre a Conficker féreg háttérbe szorulása, bár ez pillanatnyilag csak egy enyhe fokozatú, második helyről a harmadikra való mozgást jelent. Helyét a Win32/Dorkbot féreg foglalta el, amely cserélhető adathordozók segítségével terjed, és mivel tartalmaz egy hátsóajtó komponenst is, emiatt távolról átvehető az irányítás a fertőzött számítógép felett.

Szinte érthetetlen módon továbbra is az Autorun vezeti a mezőnyt immár hetedik hónapja. Az idén végre a Microsoft is próbált hatékonyan segíteni a helyzeten februári célzott frissítésével, vagyis egyértelműen a felhasználóknál van ez ügyben a labda, nem idejében vagy egyáltalán nem is frissítenek. Igaz, azt is el kell ismerni, hogy az ellenoldalon, a kártevő készítők is igyekeznek minél jobban és minél tovább kiaknázni az Autorunnal kapcsolatos lehetőségeket új kártevő verziókkal, aminek ékes példája, hogy nem csak a korábbi Conficker féreg, hanem például a hírhedt Zeus botnet egyik jelenlegi fertőzési rutinja is ezt a sebezhetőséget igyekszik kihasználni.

Viszonylag nagyot rukkolt előre a korábbi hetedik helyezett HTML/ScrInject trójai, amely ezúttal az előkelő negyedik lett. Fertőzése során egy üres (c:\windows\blank.html) állományt jelenít meg a gép böngészőjében, és hátsó ajtót nyit a megtámadott rendszeren, melyen keresztül a háttérben további kártékony JavaScript állományokat kísérel meg letölteni.

Az ESET e havi hónapzáró összefoglalójából a havi statisztika mellett még az is kiderült, éppen az ESET víruslaboratórium kutatói figyeltek fel egy új OS X-es kártevőre. A Tsunami nevű IRC csatornán át vezérelhető backdoor egy 2002-es, tehát egy kilenc évvel korábbi Linuxos kártevő átírásából, portolásából keletkezett, és segítségével a megfertőzött Macintosh gépekről távoli DDoS támadásokat lehet indítani. A kutatók úgy gondolják, a régi-új trójai program fertőzése egyelőre nem jelent átfogó veszélyt, inkább csak az OS X platform kóstolgatása, tesztelése zajlik a háttérben.

Az ESET több millió felhasználó visszajelzésein alapuló statisztikai rendszere szerint 2011. októberében a következő 10 károkozó terjedt világszerte a legnagyobb számban, és volt együttesen felelős az összes fertőzés 21.90%-áért.

1. INF/Autorun vírus
Elterjedtsége az októberi fertőzések között: 5.21%
Előző havi helyezés: 1.


Az INF/Autorun gyűjtőneve az autorun.inf automatikus programfuttató fájlt használó károkozóknak. A kártevő fertőzésének egyik jele, hogy a számítógép működése drasztikusan lelassul, és fertőzött adathordozókon (akár MP3-lejátszókon is) terjed.

Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/%21autorun

2. Win32/Dorkbot féreg
Elterjedtsége az októberi fertőzések között: 3.12%
Előző havi helyezés: 3


A Win32/Dorkbot féreg cserélhető adathordozók segítségével terjed. A féreg tartalmaz egy hátsóajtó komponenst is, melynek segítségével távolról átvehető az irányítás a fertőzött számítógép felett. Maga a futtatható állomány UPX segítségével tömörített EXE, futtatása során pedig összegyűjti az adott gépről a weboldalakhoz tartozó felhasználói neveket és jelszavakat, majd ezeket megkísérli egy távoli gépre elküldeni.

Bővebb információ: http://www.eset.eu/encyclopaedia/win32-dorkbot-a-worm-gen-trojan-menti-gjic-pws-zbot-fo

3. Win32/Conficker féreg
Elterjedtsége az októberi fertőzések között: 2.63%
Előző havi helyezés: 2.


A Win32/Conficker egy olyan hálózati féreg, amely a Microsoft Windows MS08-067 biztonsági bulletinben tárgyalt hibát kihasználó exploit kóddal terjed. Az RPC (Remote Procedure Call), vagyis a távoli eljáráshívással kapcsolatos sebezhetőségre építve a távoli támadó megfelelő jogosultság nélkül hajthatja végre az akcióját. A Conficker először betölt egy DLL fájlt az SVCHost eljáráson keresztül, majd távoli szerverekkel lép kapcsolatba, hogy azokról további kártékony kódokat töltsön le. Emellett a féreg módosítja a host fájlt, ezáltal számos antivírus cég honlapja elérhetetlenné válik a megfertőzött számítógépen. Változattól függően a felhasználó maga telepíti, vagy egy biztonsági résen keresztül felhasználói beavatkozás nélkül magától települ fel, illetve automatikusan is elindulhat egy külső meghajtó fertőzött Autorun állománya miatt.

Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/%21conficker

4. HTML/ScrInject.B trójai
Elterjedtsége az októberi fertőzések között: 2.24%
Előző havi helyezés: 7.


Működés: A HTML/ScrInject trójai egy RAR segédprogrammal tömörített állomány, amely telepítése során egy üres (c:\windows\blank.html) állományt jelenít meg a fertőzött gép böngészőjében. Hátsó ajtót nyit a megtámadott rendszeren, és ezen keresztül a háttérben további kártékony JavaScript állományokat kísérel meg letölteni.

Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/scrinject-b-gen

5. Win32/Sality vírus
Elterjedtsége az októberi fertőzések között: 2.07%
Előző havi helyezés: 4


A Win32/Sality egy polimorfikus fájlfertőző vírus. Futtatása során elindít egy szerviz folyamatot, illetve Registry bejegyzéseket készít, hogy ezzel gondoskodjon arról, hogy a vírus minden rendszerindítás alkalmával elinduljon. A fertőzése során EXE illetve SCR kiterjesztésű fájlokat módosít, és megkísérli lekapcsolni a védelmi programokhoz tartozó szerviz folyamatokat.

Bővebb információ: http://www.eset.eu/encyclopaedia/sality_nar_virus__sality_aa_sality_am_sality_ah

6. HTML/Iframe.B.Gen vírus
Elterjedtsége az októberi fertőzések között: 1.89%
Előző havi helyezés: 5


Működés: A HTML/Iframe egy gyűjtőneve az olyan vírusoknak, amelyek HTML weboldalak Iframe tagjeibe ágyazódva egy megadott URL helyre irányítja át a böngészőt a felhasználó tudta és engedélye nélkül. Fertőzött weboldalakon keresztül terjed.

Bővebb információ: http://www.eset.eu/virus/html-iframe-b-gen

7. Win32/Autoit féreg
Elterjedtsége az októberi fertőzések között: 1.84%
Előző havi helyezés: 6


A Win32/Autoit féreg cserélhető adathordozók segítségével terjed, de olyan variánsa is van, amelyik az MSN üzeneteket használja fel a fertőzés terjesztésére. Emellett kártékony weboldal letöltéseivel is terjedhet, illetve más kártevő is létrehozhatja (drop) azt. Súlyos adatvesztést is okozhat, ugyanis ha a féregnek sikerül megfertőznie a rendszert, akkor az összes lokális és hálózati meghajtón megkeresi a futtatható állományokat, és kicseréli őket saját magára.

Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/%21autoit

8. Win32/Ramnit vírus
Elterjedtsége az októberi fertőzések között: 1.12
Előző havi helyezés: 8


A Win32/Ramnit egy fájlfertőző vírus, amelynek kódja minden rendszerindításkor lefut. DLL és EXE formátumú állományokat képes megfertőzni, ám ezen kívül a HTM illetve HTML fájlokba is illeszt kártékony utasításokat. Végrehajtásakor sebezhetőséget keres a rendszerben (CVE-2010-2568), és ha még nincs befoltozva a biztonsági rés, úgy távolról tetszőleges kód futtatására nyílik lehetőség. A támadók a távoli irányítási lehetőséggel képernyőképek készítését, jelszavak és egyéb bizalmas adatok kifürkészését, továbbítását is el tudják végezni.

Bővebb információ: http://www.eset.eu/encyclopaedia/win32-ramnit-a-backdoor-ircnite-bwy-w32?lng=en

9. JS/TrojanDownloader.Iframe.NKE trójai
Elterjedtsége az októberi fertőzések között: 0.91%
Előző havi helyezés: 10


A JS/TrojanDownloader.Iframe.NKE trójai módosítja a böngészőklienst, és önhatalmúlag átirányítja a találatokat különféle kártékony programokat tartalmazó rosszindulatú weboldalakra. A trójai kártevő kódja leggyakrabban a weboldalak HTML beágyazásában található.

Bővebb információ: http://www.eset.eu/encyclopaedia/js-trojandownloader-iframe-nke-trojan-clicker-agent-ev-mal-f-kt

10. Win32/PSW.OnLineGames trójai
Elterjedtsége az októberi fertőzések között: 0.87%
Előző havi helyezés: 9.


Működés: Ez a kártevőcsalád olyan trójai programokból áll, amelyek billentyűleütés-naplózót (keylogger) igyekszenek gépünkre telepíteni. Az ide tartozó károkozóknak rootkit komponensei is vannak, melyek segítségével igyekeznek állományaikat és működésüket a fertőzött számítógépen leplezni, eltüntetni. A kártevőcsalád ténykedése jellemzően az online játékok jelszavainak ellopására, majd a jelszóadatok titokban történő továbbküldésére fókuszál. A bűnözők ezzel a módszerrel jelentős mennyiségű lopott jelszóhoz juthatnak hozzá, amelyeket aztán alvilági csatornákon továbbértékesítenek.

Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/%21psw-onlinegames

A bejegyzés trackback címe:

http://antivirus.blog.hu/api/trackback/id/tr953351583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

mateo4 2011.11.06. 20:27:34

Hát persze,ha egy vírus sokáig előkelő helyen van a vírustoplistákon, akkor előbb-utóbb a felhasználók is megtanulnak ellene védekezni és visszaszorul. Szerintem ez történik a Confickerrel is. Remélem,hogy az Autorunnal is ez fog majd történni.