tipz

 

rambo archiv

naptár

november 2015
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  <
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

labelz

adathalász (25) adathalászat (39) adatok (103) android (58) antivirus (37) antivírus (36) apple (28) átverés (64) bank (30) biztonság (77) botnet (69) csalás (130) eset (134) exploit (47) facebook (113) felmérés (31) féreg (24) frissítés (40) google (45) hacker (22) hacktivity (23) hamis (101) havi (85) hiba (23) jelszó (53) kártékony (22) kártevő (137) kémprogram (33) kéretlen (31) konferencia (25) macintosh (32) magyar (45) malware (39) microsoft (28) nod32 (127) phishing (30) ransomware (27) sebezhetőség (25) security (36) social (25) spam (142) statisztika (56) threat (26) threatsense (70) trójai (114) twitter (29) vírus (24) vírusstatisztika (90) welivesecurity.com (50) windows (35) Címkék ömlesztve

tweetz
Facebook

commentz

about

A Vírusok Varázslatos Világa, azaz érdekességek, esetek, hírek, részletek, képek, vélemények a hazai és külföldi vírustámadásokról, számítógépeink biztonságáról.Csizmazia-Darab István [Rambo], vírusvédelmi tanácsadó
Sicontact Kft., a NOD32 antivírus magyarországi képviselete.
Töltse le a vírusirtó próbaverzióját!

biztonság

Tadzsikisztán blokkolja a Facebookot

2012.03.05. 17:30 | Csizmazia Darab István [Rambo] | Szólj hozzá!

Címkék: facebook letiltás tadzsikisztán

És szombat óta emellett további néhány hírportált is letiltott. Teszi mindezt azért, mert az elnökkel, az 1994-ben hatalomra került Emomali Rakhmonnal szemben erősen kritikus hangvételű véleményeket fogalmaztak meg. A Magyarországnál mintegy másfélszer nagyobb területű, és igen szegény szovjet utódállam szerint ezzel az adminisztratív  lépéssel elejét vehetik a kívülről érkező kritikáknak, valamint megelőzhető a belső nyugtalanság.

A tádzsik kormány a Facebook.com mellett több olyan nemzetközi hírportált is tiltólistára vette, mint a zvezda.ru, tjknews.com, vagy a maxala.org. A tiltásoknak az lehetett az előzménye, hogy a zvezda.ru egy cikket közölt a tádzsik forradalom előestéjéről, amit aztán a többi, szintén letiltott híroldal másodközlésre átvett. Azoknak a felhasználónak, akik mégis megpróbálnak az említett oldalakhoz hozzáférni, egy automatikus átirányítás után az internetszolgáltatójuk üzenetével találják magukat szembe, miszerint ezek az oldalaknak a látogatása nem engedélyezett. A mindössze 29 ezer helyi felhasználóval rendelkező Facebook valószínűleg a kényes hírek áramlása és az esetleges további szervezkedés megelőzése érdekében kerülhetett a blokkolandók listájára, míg érdekes módon az egyiptomi forradalomban komoly szervezési szerepet játszó Twitter itt egyelőre még szabadon működhet.

Oroszország alig pár hete jelentette ki, semmiképpen nem kívánnak ilyen, a sajtó szabadságot durván sértő jellegű korlátozásokkal, illetve cenzúrával élni, holott mindenki előtt jól ismert, hogy társadalmi nyugtalanság esetén a kritika sok esetben ezeken a közösségi portálokon lát napvilágot, így Oroszországban is ez az ellenzéki tüntetések szervezésének egyik legfontosabb helyszíne.

Érdekes módon, a különféle diktatúrák rendre előszeretettel élnek ezzel az eszközzel, habár tudniuk kell, ez hosszú távon nem old meg semmit, hatása abszolút ideiglenes, a technikailag képzettebb felhasználók számára pedig egyszerűen kijátszható. Ha csak a közelmúlt példáiból kellene felsorolni ilyen tiltással élő országokat, alig egy éve, hogy Egyiptomban letiltották a Facebookot és a Twittert, de jelenleg Iránban is hasonló korlátozásokra szánták el magukat úgymond a belső online tiltakozások megelőzésére. Érdekes módon még az Egyesült Királyságban is felmerült a korlátozások terve a tavalyi zavargások idején, azonban végül a brit politikusok úgy nyilatkoztak, letettek ez irányú terveikről.

A társadalomkritikára igen érzékeny Kínában pedig az idei évtől csak valódi névvel lehet regisztrálni mikroblog szolgáltatásokra, miközben a Facebook, Twitter oldalak elérése évek óta részben vagy egészben államilag tiltva, míg a Youtube elérése tartományonként változó mértékben ugyan, de szintén korlátozva van.

A Facebook kérdés legvalószínűbb megoldása pedig a helyi úgymond szigorúbb szabályoknak és elvárásoknak leginkább megfelelő saját szeparált közösségi oldal létrehozása lehet, melynek kifejlesztéséről tavaly már alá is írtak egy megállapodást a Facebook és a Baidu vezetői.

Mindenesetre némi öröm lehet az ürömben, hogy Kínában és egyelőre Tadzsikisztánban a közeljövőben okafogyottság miatt egyelőre nem kell majd olvasgatni a Facecrooks híreit és figyelmeztetéseit a különféle OMG becsapós videókról, remekül csengő indián nevekről, valamint rózsaszínű Facebook alapszínekről, beteg gyerekek gyógyításában állítólag pénzt érő lájkokról és egyéb közösségi oldalakon terjedő válogatott megtévesztésekről ;-)

A bejegyzés trackback címe:

http://antivirus.blog.hu/api/trackback/id/tr234289988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.