A beszélő disznó

2012. július 06. 11:21 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Sőt nem csak beszél, de éppenséggel e-maileket is olvas, ha úgy tartja kedve. A social engineering, azaz a megtévesztés útjai kifürkészhetetlenek, ezennel felbukkant a féltékenységre utazó, a házastársi hűségre trükkösen árnyékot vető kattintásmágnes átverés.

Tegye fel a kezét, aki szeretne ilyen levelet kapni:

Subject: You pig!
    Message body:
    You should be stoping ignoring me or i will send this photos to your spouse!!!
    Attached file: DCIM.zip


Azaz egy "Te disznó!" tárgysorú levélben azt írják nekünk, "ne merészelj úgy tenni, mintha nem is léteznék, különben elküldöm ezeket a fotókat a házastársadnak". A melléklet pedig egy DCIM.zip, aminek már a neve is ugye digitális fényképezőgépről származó felvételeket sejtet. Fülig Jimmyvel szólva, ha családtagunk véletlenül beleolvas egy ilyenbe a vállunk fölött, sikeresen elültetheti a bogarat a fülébe, és attól kezdve oda a családi béke, örökösen morfondírozhat: kavarja ez most vagy nem kavarja?

Nos akinek vaj van a füle mögött, és az esetleges rossz lelkiismerettől vezérelve gyenge idegzetűen kattint ;-), annak lesz ugyan meglepetés, csak természetesen másmilyen, egészen pontosan egy a mellékletben megbújó Windows rendszereket fertőző trójai kártevő formájában.


A küldő címe többféle is lehet, a nemrég feltört LinkedIn profilok közül is is felhasználnak számos ilyet, de Hotmail, és minden más is előfordulhat. Emlékezzünk vissza egyik korábbi posztunkra, amelyben arról kaptunk Facebook üzenetet, hogy a levélíró állítólag a mellékletben küld meztelen fotókat rólunk, vagy egyenesen exbarátnőnkről? Úgy tűnik, a szál szemlátomást megtetszett a kártevőterjesztőknek, életképesnek és sikeresnek találták, ezért kiszélesítették a kampányt, ennek hatására a terhelő fotós mellékletesdi még fog kísérteni minket egy jó darabig.

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Walter Hartwell White 2012.07.07. 11:53:47

Parádés ez a Moldova-könyv egyébként :)
süti beállítások módosítása