Húsvéti spamáradat

2014. április 22. 10:53 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Lassan sajnos megszokhattuk már, hogy nem csak a váratlan katasztrófák, viharok, vulkánkitörések, királyi esküvők, eltűnt maláj repülőgép vagy egyéb rendkívüli események, hanem az előre jól kiszámítható naptári időpontok, a piros betűs ünnepeink is a csalások, spamkampányok jegyében telnek. Kapunk egyedi ajánlatokat Valentin napra, Mikulásra, na meg Karácsonyra, és természetesen a Húsvét sem volt kivétel ez alól.

Mik bujkálhatnak a húsvéti tojások és a csokoládé nyulak között? A statisztikák szerint elsősorban az Egyesült Államokban és Nagy Britanniában erősödött fel a spam hullám. A fő műsorszám persze itt is az ajándékvásárlással, kuponokkal, nyereményekkel, kedvezményekkel való csábítás, akárcsak a korábbi Valentin napi Victoria's Secret 1000 dolláros akciójánál. Ezúttal is érkezett ajándékvásárláshoz igénybe vehető kedvezményes kölcsön, hamis Viagrás oldalra vezető ajánlat, és persze internetes kérdőív kitöltéséért "járó" csokinyuszi, 25 USD értékű "ajándék" kártya.

Ha épp nem direkt kémprogramot vagy valamilyen botnetes kártevőt telepítenek, hanem a kattintás után "csak" felmérések, kérdőívek jönnek, akkor ez vajon kinek és miért jó? Miért kellenek ezek az idióta kérdőívek? A kérdésre már sokszor leírtuk a választ, a dolog ott nyer értelmet, hogy a csalók a lekattintott, szokásaink után kérdezgető weblapok, űrlapok után a hirdetőktől, piackutatóktól fejpénzt kapnak, amelynek kitöltögetését az ingyen nyereményre ácsingózó szerencsétlen, naiv balekokra bízzák.

Hasznos lehet tehát a különféle évfordulók közeledtével is ésszel kezelni a kéretlen ajánlatokat, ingyenes nyereményeket, gyanús e-maileket. Bármilyen ünnepi vagy nem ünnepi alkalom esetében érdemes követni az online vásárlással kapcsolatos korábbi biztonsági tippjeinket, amelyekben a legfontosabb tudnivalókat foglaltuk össze, és a tippcsokor lényegében évszaktól függetlenül állandóan segíthet nekünk.

Emellett természetesen a szeretet és ellágyulás jegyében a jótékonykodásnál is javasolt résen lenni, hiszen rengeteg ilyen levél, üzenet, weblap által ajánlott karitatív link mögött állnak csalók. Ezúttal egy "Society for Integrative Oncology" nevű hamis szervezet kért 50 és 3500 dollár közötti összegeket. Ha azt akarjuk, hogy adományaink biztosan célba érjenek és valóban nemes ügyet szolgáljanak, akkor érdemes jó alaposan előre tájékozódni a támogatandó szervezetről és elolvasni például a "Gyermekrák és babaszívműtét csalás a Facebookon", illetve emellett a "Katasztrófák vámszedői" című korábbi posztjainkat, amelyekben már körbejártuk ezt a kérdéskört, mire érdemes figyelni, segítő szándékkal hogyan lehetünk óvatosak.

2 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Huncutkukac (törölt) 2014.04.22. 23:38:26

Most őszintén.
Ki az a faszkalap. aki ezeknek bedől?

Mert az antivírus ide, tűzfal oda, malware eltávolító amoda, aki ilyenre rákattint, letölti, megnézi, na az meg is érdemli!

Faszom.
Évek óta nézek pornót, töltök le zenét, mi egyebet, az Op. rendszerem Windóz 7. - amely 4. éve van fent - de még soha nem kaptam semmi ilyen levelet, üzenetet, képre kattintós és lájkolós kéréseket, de még egy kibaszott vírust sem.

Ki érti ezt...

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2014.04.23. 12:34:57

Szia Huncutkukac!

Nyilván ebben részben az is benne van, hogy az ilyesmi elsősorban angol nyelvterületen zajlik.

Egyetértek veled abban, hogy senkinek nem volna szabad bedőlni ilyesmiknek. A tapasztalat azonban mégis az, hogy az átlag felhasználók legalább 5%-a (vagy több) rendre megkajálja az ilyen nekünk már szinte bántóan nyilvánvaló ostobaságokat is, csak szerepeljen benne az "ingyen" szó ;-)
süti beállítások módosítása