Itt a foci VB, jönnek az átverések is

2014. június 12. 11:44 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Egyre több a kéretlen levelek között a foci világbajnokság témájával foglalkozó próbálkozás, érdemes résen lenni, mert sok a csalás. Az ingyen lottós vagy gratis ajándékos sablonszöveg még mindig hatásos csali, így például az állítólagos pénznyereményünk mellé csak most csak nekünk ingyen jegyet is ígérnek a foci VB-re.

Ma este megkezdődik a FIFA torna, ám a spam küldök már hamarabb elkezdték az edzést, és hetek óta bombáznak bennünket a szemétlevelekkel. Egy kimutatás szerint mára nagyjából a spam termés ötöde foci VB-s apropóval érkezik, így nekünk is érdemes ellenük valamilyen taktikát bevetni. Az ESET labor szerint elsősorban Latin-Amerikában terjednek az ilyen levelek, de világszerte is lehet találkozni ezekkel. A helyiek számára például az utolsó pillanatban megvehető "last minute" jegy lehetőség jelenthet erős kísértést, ám nem árt tudni, félelmetes mennyiségű hamis jegyet próbálnak így a pénzüktől megszabadított próbálkozókra rásózni, ez a nagyobb koncerteken vagy sport eseményeken egy tipikus átverési forma. A látszatra igazi jegyekben azonban nincsen azonosító chip, ami általában már csak a beléptetőkapuknál derül ki.

Természetesen ilyenkor minden csatornán és platformon érkeznek az adathalász, és egyéb átverést tartalmazó próbálkozások, így közösségi oldalakon új televízió készüléket ajánlanak, focival kapcsolatos hamis tombola jegyeket vehetünk hamis linkeken, vagy újdonsült foci szurkoló "ismerősök" várják visszaigazolásunkat, lájkjainkat. A csábító ajánlatok - például olcsó LCD televízió, vagy nyereményjáték, amivel a teljes esemény megtekintését megkaphatjuk az utazási és szállásköltséggel együtt - biztosan sokakat levesz a lábáról, és kattintásra késztet, pedig ha csak felidézzük, ha egy ajánlat túl szép ahhoz hogy igaz legyen, akkor nagy valószínűség szerint nem is igaz. Ha a nyereményjátékhoz a naiv felhasználó megadja a részletes személyes adatait: név, otthoni lakcím, telefonszám, bankkártya adatok - akkor ezeket később személyazonosság-lopáshoz is fel tudják használni a bűnözők.

Természetesen nem hiányozhat a sorból a meccs eredmények helyes megtippelésével kapcsolatos állítólagos nyereményekről való értesítés sem, a korábbi e-mail lottós csaláshoz hasonlóan ilyet akkor is simán kaphatunk, ha nem fogadtunk semmire. A szenzációs híreket, nagy sztorikat vagy éppen különleges videókat ígérő linkeket is érdemes óvatosan kezelni, hiszen az ilyen állítólagosan hiányzó "kodeket" vagy pedig hamis Adobe Flash-t letöltő átverések már több éves trükkök. A tájékozódást érdemes a megbízható sport hírportálokra, vagy akár a FIFA weboldalára bízni, ahol ráadásul "előre lájk" mentesen tudjuk olvasni a percre kész információkat.

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása