Netes fenyegetés, igazi halál

2015. január 28. 14:57 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Ezúttal sajnos nem túlzás a cím, mert egy a napokban napvilágot látott szomorú valós eset kapcsán elevenítjük fel a történéseket. Egy pánikba esett brit 17 éves középiskolai tanuló felakasztotta magát, miután megkapta a zsaroló kártevőt. A brit tinédzser annyira megijedt, hogy nem tudta feldolgozni az átverést. És mielőtt túl gyorsan ítélnénk, a hírek szerint autista volt, ami azért nagyban árnyalja a képet.

Elöljáróban meg kell említeni, hogy véleményünk szerint minden egyes haláleset sok, egyetlen egy sem "fér bele", és ez a hozzáállás nem csak erre, hanem a cyberbully esetekre is ugyanúgy vonatkozik. Aki ilyenkor ízetlen megjegyzéseket tesz, fanyalog vagy Darwin díjat emleget, az vélhetően emberileg nagyon hibásan áll a dolgokhoz.

Január elején volt szerencsém részt venni egy olyan gyerekek biztonságos internetes oktatásával kapcsolatos összejövetelen, ahol az egyik előadásban arról volt szó, mik a magyar tapasztalatok a fogyatékossággal élők iskoláiban. Nos a szomorú igazság az, mindegyiküket fokozottan érte-éri ilyen zaklatás, támadás azzal együtt, hogy lehet, hogy ők ezeket maguktól fel sem ismerik, nem értik. Kiderült például, hogy többek közt a "Kértek már tőled képet hiányos öltözékben az interneten?" vagy a "Kértek már tőled kölcsön úgy pénzt, hogy sosem adták vissza?" kérdésekre sajnos már 100%-ban mind áldozatok voltak.

A mostani incidens Nagy-Britanniában történt még tavaly augusztusban, ahol a Cheshire illetőségű Joseph Edwards nevű autista fiúnak egy általunk csak klasszikus rendőrségi kártevőként aposztrofált kártevő fertőzte meg a számítógépet. Erről a "műfajról" annyit kell tudni, hogy egy felugró ablakban, kéretlen üzenetben vagy levélben már nem vírusosnak mutatják a gépet, és hamis vírusirtót ajánlanak, hanem szerzői jog megsértése miatt, állítólagos pedofil állományok letöltése vagy ilyen weboldalak látogatása, esetleg tiltott szerencsejáték miatt a kártékony program zárolja a gépet, és látszólag hivatalosan pénzt követel a feloldáshoz.

A nagy adag social engineering érzékkel megáldott elkövetők igen jól spekulálnak arra, hogy az ezzel kapcsolatos ijedtség, esetleges bűntudat, szégyenkezés miatt jobb mutatókat tudnak produkálni a per helyetti fizetési hajlandóság területén. Az elkövetők mögött zömmel oroszországi szálakat lehet gyanítani, és a követelt váltságdíj nem ritkán 400 amerikai dollár vagy akár efeletti summa is lehet.

A minden országban lokalizált, saját anyanyelven megjelenő csalást gyakran megfűszerezik még azzal a technikával, hogy aktívan építenek az áldozat böngészőjéből elérhető előzménylistákra. Ha valaki egy általa valóban meglátogatott konkrét oldal kapcsán látja a jogsértésre figyelmeztető ablakot, saját bőrén érzi a "talált, süllyedt" élményt, garantáltan sokkal jobban berezel, mintha csak valamilyen kamu hivatkozást olvasna a képernyőjén.

És persze a lényeg: a feljelentést lehetősége lesz egy elviselhető mértékűnek látszó szimpla pénzbüntetéssel elkerülnie. Természetesen ha a kártevő éppen nem talál használható weboldal címet a böngészési előzményeinkben, akkor sincsen "gond", mert a régi módszerrel egy véletlenszerű warez, pornó vagy pedofil weboldal linkjét illeszti a figyelmeztetésbe.

Sajnos a zavart, túlérzékeny Joseph Edwards annyira megijedt ettől a hivatalosnak látszó átveréstől, hogy nem mert anyjának vagy húgának szólni a történtekről, és helyette öngyilkos lett. Neki 100 angol fontot (kb. 40 ezer HUF) kellett volna fizetnie amiatt, hogy állítólag rendőrségi eljárás folyik vele szemben.

A túlzott reakciót egy beteg ember helyzetéből, az átlagosnál vélhetően nagyobb félelem és szégyenérzete magyarázhatja. Az mindenesetre érdekes, hogy a különböző országokban mennyire hasonló kommentek születnek, szerencsére nem trollkodásról, hanem többségében sajnálatról és döbbenetről van szó.

A hírt az elsők közt magyarul is közlő IT Cafe kommentjei közt is sokan sajnálják az áldozatot, míg a TheRegister kommentelői között pedig egyenesen azt vetik fel, ha már az NSA és GCHQ mindenünket elolvas, akkor talán jobban is végezhetné a munkáját, hogy az ilyen csalók rács mögé kerülhessenek.

Egy biztos, akinek a családjában, környezetében értelmi fogyatékos gyermek vagy éppen időskorú személy van, fokozottan kell(ene) vigyázni rá, internetezését rendszeres Windows frissítésekkel, vírusvédelemmel is segíteni, és szükség szerint személyesen felügyelni, tanácsot adni, ott lenni vele-mellette.

9 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

agent_x 2015.01.29. 00:37:37

Egy dolgot nem értek. Az IT Café cikkében van egy fb link, amiből kiderül, tavaly nyáron történt ez a szörnyű eset. Miért fél évvel később lett belőle ekkora hír? Ráadásul az alig egy hetes oldal így végződik: "We must do more to stop this, please share this to raise awareness. Thank You."

Ha pár hét múlva mindenki oldala ezzel lesz tele, mi fogja megkülönböztetni az emlékezőket a spammelőktől?

Vagy egy ártatlan gyermek mosolya már felmentést ad a logikus gondolkodás alól?

PomberMaci 2015.01.29. 07:06:21

Állandóan ez a vírusvédelmes hypeolás... Holott az emberek 99,9%-ának a netezésre bőven elegendő egy Ubuntu. Azon pedig feldughatja magának a tudományát egy vindózos vírus.

Digitális analfabéta az egész világ.

Az NSA meg ellenérdekelt az ilyen vírusok íróinak az elkapásában, mert ők szerzik az információkat ezekkel az eszközökkel.

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2015.01.29. 08:39:57

Szia PomberMaci!

Koszi, hogy irtal. Igazabol nincs ebben semmilyen hype, sot egy tragedia kapcsan nem is lenne izleses. Tenyszeruen csak annyi van benne, ha nem a legesleg frissebb kartevo verzioval talalkozol, amire a felismeres majd csak delutan lesz a virusadatbazisban, akkor ha exploitok ellen patchelt a geped, hasznalsz viruskergetot es mondjuk NoSciptet a bongeszodben, akkor az ilyen esetek 9x%-ban nem tortennek meg Veled.

Az NSA dologgal egyetertek, az "erdek a vilag ura" miatt nekik teljesen mas dolgokon jar az eszuk. Az angol kommentelok morgolodtak errol, amitol ugysem valtozik meg ez :)

Tovabbi szep napot!

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2015.01.29. 08:46:35

@agent_x:
Szia Agent_x

Koszi, hogy beneztel :)

Szerintem itt az a lenyeg, hogy pontosan mi tortent, miert tortent es mi tortenhet ma-holnap meg massal is, ha nem vigyaz. Kicsit olyan ez, mint az iskolai zaklatas. Azert, mert valakit regebben a halalba kergettek mondjuk 5 eve feszbukos megszegyenitessel, kikozositessel, zaklatassal, attol mindez az informacio ITT ES MOST meg fontos es tanulsagos intelem lehet a tobbi lehetseges gyerekaldozatnak, a tanaroknak hogy figyeljenek oda jobban, es az esetleges zaklatoknak is, ha peldaul szembesulnek azzal, hogy ez buncselekmeny es sulyos kovetkezmenyei is lehetnek.

A spamteritesi aggodalmaiddal maximalisan egyetertek, senki ne kuldjon tovabb semmit, meg jo szandekkal sem.

V.A. 2015.01.29. 09:43:09

17 éves és főiskolás. És értelmi fogyatékos, mert az autista bizony az. (Nem, nem olyan mint a rain man, az csak film.) Valami nincs itt rendben, vagy a cikkel vagy a fordítással. Amúgy ez tényleg igazi természetes szelekció. A gyengeelméjűség kockázattal jár, még ha erről nem is szabad beszélnünk, mert az hű de antihumánus.

agent_x 2015.01.29. 10:22:51

@V.A.: a Telegraph azt írja: "A-level student"

Erről ezt az infót találtam a Kaplan oldalán:

A leggyakoribb továbbtanulási forma 16 éves kor felett az A-Level (General Certificate of Education in Advanced Level), vagyis emelt szintű tanulmányok elvégzése, amely az egyetemekre való bejutásra készít fel. A diákok általában 3-4 tantárgyat tanulnak az A-Level vizsgára attól függően, mit szeretnének az egyetemen tanulni. Az A-Level tanulmányokat a középiskolákban lehet végezni.

Fotelrocker2 · http://budapest.blog.hu 2015.01.29. 10:47:19

@PomberMaci: Ubuntura pont olyan könnyen tudnak (tudnának) vírust írni, mint windowsra.

Beer Monster 2015.01.29. 12:35:46

@Csizmazia Darab István [Rambo]: "akkor ha exploitok ellen patchelt a geped, hasznalsz viruskergetot es mondjuk NoSciptet a bongeszodben..."

Ja, hogy ezekért nem használnak...
süti beállítások módosítása