50% szerint minek védeni az Androidos eszközt

2015. július 16. 15:09 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Ha már volt vadnyugat, és cowboy analógia, akkor most ideje megnézni azt is, mit tesznek az átlagfelhasználók a saját biztonságuk érdekében, vajon mitől tartanak leginkább, és persze nem maradhat ki az sem, hogy mit szól eközben mindehhez a seriff :)

Az Androidos kártvőkről szóló statisztika egy olyan dolog, ahol erősen ellentmondóak a számok aszerint, hogy éppen ki nyilatkozik. A Google részéről például a 2014-es éves biztonsági jelentésben az szerepel, hogy a tavalyi év során a vizsgált androidos eszközök kevesebb mint, 1%-ra került potenciálisan ártalmas alkalmazás.

Azoknál pedig, akik a szoftverek telepítéséhez kizárólag a Play Store-t használták, ez az érték még alacsonyabb mindössze 0.15 százalék volt szerintük.

Bár számszerűleg ez még így is körülbelül másfél millió fertőzött eszközt jelent, ennek azért a vírusirtó cégek adatai ellentmondanak, például 600%-os kártevő növekedésről számolnak be.

Még ha azonban különböző számokkal jellemzik is e változást, az már egységesen látszik, hogy évről évre egyre meredekebben emelkedik az e platformon feltűnő kártékony kódok mennyisége.

Nézzük akkor az említett felmérés eredményeit. 90% egyetért azzal, hogy a mobil biztonság, jelentsen az bármit, "nagyon fontos." Ám eközben 80% még évi 5 USD-t, azaz ezernégyszáz forintnyi összeget is sajnál biztonsági alkalmazásra költeni. 50 százalékuk nem is használ ilyeneket, sőt azt nem is tartja szükségesnek.

Ide az a megjegyzés kívánkozik, hogy igaz ugyan, hogy a legelső Androidos váltságdíjszedő program ellen még viszonylag egyszerű volt az ellenszer, ám Juraj Malcho, az ESET kutatási igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy az ilyen zsaroló kártevők készítői azóta is gőzerővel fejlesztik és okosítják programjaikat, a SimpLockernek például kezdeti megjelenése óta már a 48-ik verziója jelent meg.

Ami viszont jobban aggasztja az embereket, azok a "megbízhatatlan" alkalmazások, ezektől 27%-uk fél, és minden ötödik megkérdezett nagyon ügyel, amikor a telefonnal történő online fizetést végzi.

Természetesen a félelemek között szerepelnek még a hackerek, a nyitott wifikkel kapcsolatos veszélyek, az eszköz esetleges ellopása, illetve a személyes adatok kiszivárgása, elvesztése.

Bár a megbízhatatlan appok többsége valóban a Google Play áruházon kívüli, azért a hivatalos piactéren is jócskán felbukkannak hosszabb-rövidebb ideig ilyenek.

Emiatt a különböző telepítéseknél az első fontos dolog az igényelt engedélyek áttekintése kellene, hogy legyen, ezen a szinten is már sok alkalmazás kipotyoghat az érdeklődésünk homlokteréből - például a címjegyzékünk, levelezésünk és wifi kapcsolatunk iránt érdeklődő 123-ik zseblámpa app, amely ráadásul emelt díjas üzeneteket is szeretne indítani és tetszése szerint használná a képkészítésre a kameránkat is.

Mivel a sok szempontból biztonságosabb Android M változat eleinte biztosan csak a prémium készülékek tulajdonosai számára lesz elérhető, emiatt a többi felhasználó számára kulcsfontosságú lehet a biztonsági, vírusvédelmi programok alkalmazása - kell egy seriff a háznál, hiszen a kártékony kódokra az antivírusok reakcióideje szerencsére rendkívül gyorsnak mondható, akár órák-napok alatt is képesek reagálni.

Emellett az sem elhanyagolható, hogy a készülék esetleges ellopása esetén a fejlett védelmet kínáló megoldások hatékonyan segítik a készülék tulajdonosait abban, hogy minél könnyebben nyomon tudják követni mobileszközeiket. Például ennek segítséégével a mobiltelefon akár automatikusan lefotózhatja a tolvajt, illetve távolról törölni is lehet a készülék tartalmát.

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

különvélemény2 2015.07.18. 07:08:08

Minek védekezni amikor az emberek maguktól raknak fel kémprogramokat, mint Viber, Waze, stb.

A Viber például bevallottan lopja el a teljes telefonkönyvedet telepítéskor.
süti beállítások módosítása