Hamis Androidos alkalmazások a Google Playen

2016. július 20. 13:57 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Számos fejlesztő próbálkozik a felhasználók megtévesztésével, hogy rávegyék őket a hasznosnak látszó alkalmazásaik letöltésére. Ezt általában figyelemfelkeltő névadással, illetve hamis leírással próbálják elérni. Az ESET nemrégiben 8 hamis alkalmazást fedezett fel a Google Play áruházban, amelyek a közösségi felületeken (a legtöbb esetben Instagramon és Snapchaten) található követők számának megnövelését ígérik.

Az ESET biztonsági szoftvere Android/Fasurke kártevőként azonosítja az ilyen alkalmazásokat. A közösségi alkalmazások mellett kiemelkedő még a most divatos Pokemon Go népszerű játékhoz kapcsolódó hamis applikációk jelenléte.

Az alkalmazások több mint 4 hónapja  jelentek meg, és 250,000-1,000,000 esetben töltötték le őket. Az ESET figyelmeztetése nyomán az Android biztonsági csoportja eltávolította a hamis alkalmazásokat az áruházból.

Annak ellenére, hogy a követőket ígérő applikációk már nem jelentenek komoly veszélyt a felhasználókra nézve, érdemes megvizsgálni, hogy miként működnek, mivel más hasonló alkalmazások megjelenésére lehet számítani a későbbiekben.

Az alkalmazások több követőt ígértek a közösségi felületeken a felhasználóknak, azonban a céljuk teljesen más volt: rávenni a felhasználókat folyamatos előfizetések kifizetésére, a személyes adataik megosztására, marketing üzenetek fogadására, valamint hirdetések megjelenítésére a mobileszközökön. Az alkalmazás indítása után a felhasználónak meg kellett adnia a mobileszköze típusát, a felhasználónevét és megszerezni a kívánt követők számát.

A másik téma pedig a Pokemon Go őrület. Az ESET és az ESET Mobile Security által felfedezett hamis applikációk - a Pokemon Go Ultimate nevű képernyőzároló (lockscreen) alkalmazás, valamint a Guide & Cheats for Pokemon Go és az Install Pokemongo elnevezésű scareware alkalmazások már nem elérhetőek a Google Playen.

Az ESET ajánlására eltávolították őket az áruházból.

Miután a Google Playen csak egy rövid ideig voltak elérhetőek, az alkalmazásoknak mindössze néhány száz letöltést sikerült kezelniük. Az Install Pokemon Go alkalmazás 10,000-50,000 közötti áldozatot vonzott, a Guide & Cheats for Pokemon Go 100 és 500 közötti áldozatot ért el, és mind közül a legveszélyesebb, a Pokemon Go Ultimate 500-1,000 letöltést eredményezett.

A Pokemon Go Ultimate hasonlít a népszerű játék egy változatára, de a valódi funkciója rosszindulatú: szándékosan zárolja a képernyőt rögtön az indítás után. Sok esetben az újraindítás – ami egy intuitív megoldás a lefagyott képernyőre – nem elérhető, mert az alkalmazás lefedi az összes többit a rendszerrel egyetemben.

A felhasználóknak az eszközeik újra indításához kell folyamodniuk, vagy úgy, hogy kiveszik az akkumulátort (amely készüléknél ez lehetséges), vagy az Android Device Manager használatával. Az újraindítás után az alkalmazás a háttérben láthatatlanul fut, és csendben pornóhirdetésekre kattint.

Ahhoz, hogy megszabaduljon tőle, a felhasználónak a következőkre kell kattintania: Beállítások - > Alkalmazáskezelő -> PI Hálózat, majd manuálisan eltávolítania az applikációt, illetve az ESET mobilbiztonsági megoldásai képesek kiszűrni és blokkolni az ilyen rosszindulatú alkalmazásokat.

A Pokemon Go Ultimate az első képernyőzároló funkcióval ellátott észlelés a Google Playen, amit sikeresen alkalmaztak egy hamis alkalmazásban. Mivel a végső funkciója a pornóhirdetésekre való kattintás, nem igazán káros.

De a képernyőzároló funkcióját tekintve, csak egy váltságdíjas üzenet hozzáadása hiányzik, hogy létrejöjjön az első képernyőzároló zsarolóvírus a Google Playen.

A Pokemon Go Ultimate alkalmazással együtt, amely mind a Screen Locker, mind a Porn Clicker jegyeit magán viseli, az ESET kutatói találtak más, a Pokemon Go-hoz köthető vírusokat is a Google Playen. Az olyan hamis alkalmazások, mint a Guide & Cheats for Pokemon Go és az Install Pokemongo a Google Playen a scareware családba tartoznak.

A ravasz alkalmazások névleg azt ígérik, hogy Pokecoint, Pokeballt és tojásokat generálnak, ezzel veszik rá az áldozatokat arra, hogy valójában viszont drága és hamis szolgáltatásokra fizessenek elő.

A "Start Generating" gomb megnyomása után jött a következő lépés, az állítólagos "ellenőrzés". Ezzel valójában a felhasználót húzták be az ajánlatok, ajándékok, kuponok és ingyenes szolgáltatások végtelen folyamába, valamint elkérték személyes adatait (név, születési idő, e-mail cím, lakcím, telefonszám).

Az alkalmazás telefonos és SMS-ben történő marketing témájú megkeresések fogadására is engedélyt kért a felhasználóktól. Ezek azonban valójában emeltdíjas SMS előfizetések voltak, és a becsapott felhasználóknak közel 5 euróba (körülbelül 1,500 forint) kerültek hetente.

Az ESET azt ajánlja a rosszindulatú androidos alkalmazásokkal kapcsolatban, hogy lehetőleg a Google Play áruházban, vagy más megbízható helyen vásároljunk alkalmazásokat. Sajnos ezek a felületek sem mentesek teljesen a vírusos alkalmazásoktól, de nagyobb az esély a vírusok elkerülésére. A telepítés előtt nézzük meg az alkalmazások értékeléseit és a visszajelzéseket.

Fókuszáljunk a negatív értékelésekre, mert ezek általában létező felhasználóktól érkeznek, a pozitív kritikák között pedig sok a támadók által generált hamis visszajelzés. Ha egy szenzációs ajánlatot találunk, mindig jusson eszünkbe az aranyszabály: ami túl jónak látszik, ahhoz, hogy igaz legyen, az átverés. Ha félmillió követőt ajánlanak nekünk ingyen, egyetlen kattintás után - valószínűleg átverés áldozatai leszünk.

Kétszer is gondoljuk meg, hogy kinek adjuk meg személyes információinkat. Győződjünk meg róla alaposan, hogy milyen szolgáltatást vagy terméket kapunk az adatainkért cserébe.

Fektessünk energiát annak kiderítésére, hogy kivel kötünk üzletet. Használjunk minőségi, megbízható és naprakész mobil biztonsági megoldásokat készülékeink védelmére.

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása