Antivírus blog

vírusok, férgek, botnetek, kártevők

Utolsó kommentek:

Dinkainka 2017.10.13. 06:00:19

Az is hülye, aki önként megadja a nagy nehezen kimókolt jelszavát! Így segíti a szervezetek munkáját, hiába a bigdata korszakban élünk!

Bejegyzés: Európai kiberbiztonsági hónap

Első Általános Bizonytalanító 2017.10.03. 20:57:34

Lényegében eléri, hogy a júzer kivágja maga alatt a fát az engedélyekkel. Ügyes...

Bejegyzés: Játéknak álcázott banki trójai

hullajelölt88 2017.09.26. 17:17:55

@Első Általános Bizonytalanító: definiáld a megbízhatót! Ugyanis a MiM használata többek közt azt is jelent(het)i, hogy te azt hiszed, a jó helyen jársz, pedig nem.

Bejegyzés: Internetszolgáltatók is terjesztették a FinSpy kártevőt

Első Általános Bizonytalanító 2017.09.26. 14:57:08

Ezért (is) töltök majd mindenből portable verziót, megbízható helyről.

Bejegyzés: Internetszolgáltatók is terjesztették a FinSpy kártevőt

Első Általános Bizonytalanító 2017.09.20. 00:48:09

Újabb 10 év reményében köszönettel az eddigi felvilágosításért is!

Bejegyzés: 10 évesek lettünk

Első Általános Bizonytalanító 2017.09.20. 00:47:08

Újabb 10 év reményében köszönettel az eddigi felvilágosításért is!

Bejegyzés: 10 évesek lettünk

Skywatcher 2017.09.15. 13:31:26

Milyen érdekes? - pont tegnap akadtam bele ebbe a dologba.
Történt ugyanis, hogy szerettem volna valamiféle kontrolt rakni a fiam (8 éves) otthoni netezésébe. 99%-ban youtubozik, vagy játszik. Sima netezés még egyelőre nem érdekli. Youtubon viszont láttam, hogy néha beleakad olyan videókba, ami nem éppen neki valóak, így pl horror játékok, a legújabb IT reklámja, innen aztán egyenes út van a rémisztő, ijesztő, ufós, foundfootage, stb videókig, amiktől néha engem is kiver a víz.
Elkezdtem nyomozni, hol lehet valamiféle korhatárt beállítani? - emlékeztem, hogy régebben volt valami 3 vagy 4 lépcsős beállítás ezzel kapcsolatban - de sehol nem találtam. Oda jutottam, hogy a youtube (immár mint google termék) az életkor alapján képes némileg szelektálni, hogy mi való neked és mi nem. Hogy ez hogyan működik (pl egy durva horrort ki elé dob? 16 évesnek mehet? 18nak? és 13nak?), arra nem derült fény, ugyanis mikor a fiam google accountjába beállítottam, hogy 2009es születésű, lesújtotta a pallos: rögtön zárolta az accountot, letiltotta, és 1 módon engedte feloldani: ha tévedésből irtam be 13 évnél fiatalabbnak magamat, és most korrigálom. Nosza, korrigáltam, de ezt sem engedte rögtön, vagy 0,30$ sarcot kért, vagy személyi okmányok másolatát. Elküldtem a 30 centet, és így most a fiam 14 éves. Előrébb nem jutottam.
Arra viszont rájöttem, hogy a google igen szögletesen és maradi módon kezeli ezt a dolgot. Úgy gondolom, ma már nem istenkáromlás, ha - amint Rambo is írja - a fiatalok használják a technika és net adta lehetőségeket. Mailen kapják a leckét, laptopon írják meg, weben tudják csekkolni a jegyeiket, órarendet, stb. Ehhez mindhez kell - érdemes - legyen egy (pl) gmailes címük. De nem lehet, csak ha már -majdnem- középiskolások. Akkor a 10-13 évesek le vannak ejtve?
Ami meglepő volt, hogy én ezt a mailcimet már kb 2 éve létrehoztam neki, mikor az első tabletjét megkapta, és az androidhoz kellett egy google account. Simán létrehoztam, nem kérdezett semmit, bár lehet, hogy a 28 oldalas apróbetűben ott volt, hogy bizisten 13nál idősebb vagyok - erre külön nem kérdezett rá. Most, hogy próbáltam volna egy korlátot beállítani, már rögtön gáz volt, hisz egy eddig ki nem töltött paraméter (születési idő) alapján rögtön észbe kapott, és zárolt. Mi ennek az értelme?
Olybá tűnik, hogy a google, ahelyett, hogy egy kellemes, jól paraméterezhető, többlépcsős szűrőt fejlesztene, inkább egy tollvonással kitilt mindenkit, akit védeni kéne egyes tartalmaktól, aki meg fennmarad a rostán, az kaphat mindent ami csak a csövön/neten kifér.

Ezt az ESET szűrőt viszont akkor kipróbálom, remélem van PC-re is.

Bejegyzés: Biztonságos okoseszköz használat iskolásoknak

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2017.09.11. 19:20:47

Sziasztok!

Vannak azért előremutató kezdeményezések, például az MS egyszerűen kitiltotta a rendszereiből a Worst Password überprimitívségű "abc123", "password", "123456" és hasonló jelszavak használatát, így 2016. óta a Microsoft fiók, az Azure, az Xbox, a OneDrive, az Outlook és a Skype sem fogadja el már ezeket.

Bejegyzés: Falra hányt jelszó

Mistral1011 2017.09.11. 15:53:46

@kayla.ohanegan: Pontosan! És a Password_policy is valahogy éppenpont' erre való...

Bejegyzés: Falra hányt jelszó

kayla.ohanegan 2017.09.07. 20:47:14

A felhasználói ostobaságra is van ellenszer, már láttam olyat, ahol regisztrációnál nem fogadják el a hiperprimitív jelszavakat.

Bejegyzés: Falra hányt jelszó

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.08.25. 17:09:07

@Bambano:

Szerencséd volt, de nem biztos, hogy legközelebb is az lesz, ha ilyen felelőtlen vagy, hogy jelenteni merészelsz egy problémát.

Vagy 10 évvel ezelőtt egyszer egy mp3-at ígérő link egy magyar nyelvű gyerekpornó oldalra vitt. Ránézésre 8-10 éves gyerekek voltak rajta a legocsmányabb helyzetekben, szóval tényleg gyerekpornó volt, nem az a fajta, ahol a koruknál fiatalabbnak kinéző, de már nagykorúak ("barely legal") vannak. Nagyon erősen gondolkodtam, hogy bejelentem a rendőrségen, végül aztán valami megérzésre hagyatkozva nem tettem.

Pár évvel később olvastam, hogy ilyen esetekben a bejelentő számítógépét bizonyítékként lefoglalják. Na az b***ott volna be, hogy aztán évekkel kapjam visszaa gépemet.

Bejegyzés: Telekom számla vagy mégsem II.

ROTFL Manó 2017.08.25. 15:28:34

@igazi hős: Látom, te se vagy tisztában Rejtő életművével. Ugyanazok a szereplők vannak Az elátkozott partban és a Három testőr Afrikában c. művekben, de akkor is Az elátkozott part sztorija van kronológiailag előbb, ha fejre állsz, akkor is. Sok a visszautalás a Három testőrben az előző részre. Török Szultán már az első részben is feltűnik és levelezik Csülökkel a jellegzetes helyesírásával.

Bejegyzés: Telekom számla vagy mégsem II.

Bambano 2017.08.25. 13:43:56

én is kaptam ilyen levelet, az enyémben egy zalaegerszegi webszerverre mutatott a link.
amit azért gondolok kínosnak, mert ebből számomra következik, hogy a webszervert is felnyomták és rárakták a phising szoftverét.

szóltam nekik, válasz nem jött. mondjuk a tek se...

Bejegyzés: Telekom számla vagy mégsem II.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.08.25. 11:14:46

Egyébként én a beszkennelt bankjegyek elküldése helyett először inkább azt írtam volna vissza, hogy vonják le a 300 fontot a nyereményedből. Erre föl biztos tettek volna még egy próbálkozást és visszaírtak volna valami ürügyet, miért nem megy ez. Aztán erre föl mehetett volna a beszkennelt bankjegy. Ezzel picit több fölösleges munkát okoztál volna nekik. Így túl olcsón megúszták.

Bejegyzés: Telekom számla vagy mégsem II.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.08.25. 11:10:21

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

Nem értelek. Mi az a 300 font a másfél milliós nyereményedhez képest? Miért vagy ilyen sóher, szerinted 300 font megspórolásáért érdemes elbukni a másfél millás nyereményedet?

Bejegyzés: Telekom számla vagy mégsem II.

gigabursch 2017.08.25. 10:46:19

@ROTFL Manó:
De főleg Fülig Jimmyé (Jimmi?) az értelmezhetetlen hejjesírás.

Bejegyzés: Telekom számla vagy mégsem II.

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2017.08.25. 10:28:13

#Helyreigazítás hashtag :-)

Egyfelől egyszerű júzerként senki valóban ne kattingasson ész nélkül ismeretlen üzenetekben kapott linkekre, ez valódi feketeöves ostobaság, az összes biztonsági összefoglaló lebeszél erről. (Más tészta biztonsági szakemberként szándékosan lehúzni wget-tel vagy demokörnyezetben lehúzni a kártékony kódot). Például ha valamilyen célzott, vagy eddig nem ismert zeroday sebezhetőséget kihasználó kód fut le nálad közben, akkor ez azért tud veszélyt hordozni magában.

Másfelől megkövetem minden Tuskó Hopkins nevű olvasónkat, mivel valóban Török Szultán barátunk írogat mindenféle "nedudgi" jellegű, a magyar nyelv, és helyesírás elleni terv- és üzemszerű merénylet fogalmát teljes mértékben kimerítő szófordulatokat, úgy hogy ezúton is nagyon köszönjük ROTFL Manónak az értékes érdemi hozzászólást :-)))

Bejegyzés: Telekom számla vagy mégsem II.