Stoned.Angelina vírus a noteszgépeken

2007. szeptember 18. 13:11 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Nemrég a Virus Bulletin hasábjain olvashattunk arról, hogy a németországi Medion gyártó  Németországba és Dániába küldendő noteszgépein egy 1994-es régi vírust találtak.
 
A MD96290 típusjelű notebookok előtelepített Windows Vista Home Premiummal és Bullguard antivírussal voltak felszerelve. A jelentések szerint a bootvírussal fertőzött gépek száma mintegy 10 ezer és 100 ezer közé tehető. Az Aldi áruház láncban is kapható gépekkel kapcsolatban a német Heise Online, valamint maga a Medion cég is részletes közleményt, és mentesítési útmutatót, letölthető mentesítő programot adott közre.

Amint tudomást szereztünk a dologról, megpróbáltunk szerezni egy ilyen gépet. Ausztriában a Hofer Notebook üzletben sajnos már kifogyott, és kitartó telefonálgatás ellenére Ausztiában már egyáltalán nem lehetett hozzájutni.
 

A Stoned.Angelina a merevlemezek Master Boot Sectorába költözött bele, a 13h interrupt eltérítésével. Akkori munkahelyemen a vírus felbukkanásával - mivel a víruskeresők csak 1-2 havonta frissítették az adatbázisaikat - sikerült egy pár napos kalamajkát okozni, míg megszabadultunk tőle. A vírus hajlékony lemezeken terjedt, amire most biztosan nem képes, hiszen ezekben a  laptopokban nincs is floppy meghajtó. "Ez egy intő jel arra, hogy a régebbi vírusok sosem halnak ki teljesen" - nyilatkozta az eset kapcsán John Hawes, a Virus Bulletin műszaki tanácsadója.



A Medion weboldaláról letölthető FixMD96290.exe program segítségével el lehet távolítani a kártevőt a fertőzött noteszgépről.


Bár viszonylag ritka esemény, hogy egy új hardverrel együtt egy kártevő bukkanjon fel, az ilyen esetek mégsem teljesen példanélküliek. (Bár az ember a józan ész alapján inkább régi floppy lemezes, DAT kazettás, vagy sok éves CD/DVD lemezes mentések visszaolvasásánál lenne résen.)  Emlékezetes, hogy az év elején a TomTom autós navigációs rendszer került forgalomba fertőzötten, tavaly októberben pedig vírusos iPod lejátszók bukkantak fel, és USB háttértárak is kerültek már fertőzötten piacra. Szóval nem árt állandóan résen lenni.
Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása