Ha annak idején a szüleid inkább moziba mennek...

2008. január 22. 13:58 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Úgy tűnik, egyre sűrűbb szárnypróbálgatásokkal kísérleteznek a spamküldők az IWIW-en is ontani a felesleges, idegesítő és főleg KÉRETLEN leveleiket. Az elkövetők nyilván számolnak vele, hogy egy nick csak egy ilyen akcióra elég, de valószínűleg gondoskodnak egyre újabb és újabb profilokról, az üzemeltetők pedig a kitiltáson kívül látszólag nem tesznek semmit. Írtunk ugyan levelet az adminnak, de egyelőre nem reagáltak, ha esetleg később mégis lesz válasz, betesszük majd egy kommentbe.



Pedig lehetne, nyilván szolgálhatna információval az admin, illetve aki az illetőnek a meghívót annak idején küldte. Kaphatna helyet egy "Jelentem" gomb is az üzenetolvasásnál és a spamtörvény megsértése miatt indulhatna is az NHH eljárás.



Ehelyett mi a helyzet most? Megnyomhatom magamnak a "Feladó kizárása" gombot, amivel ugyan a mi problémánk erre az egyetlen agyatlan levélíró esetére megoldódik, de a következő törölt nickre már nem, és persze a többi felhasználó úgyanúgy megkapja ezeket, amíg csak egyesével nem kattint mindenki az ilyen arghhhh!%!++% által küldött levélre.



Na neee már, hogy ilyen fatengelyesen kelljen ezt kezelni 39 évvel a Holdra szállás után.


Nikolett - ha tényleg ő az, és nem egy gerillamarketinges reklámcsapat - ma is korán kelt, sőt elképzelhető, hogy le sem feküdt, ne is firtassuk, sikerült neki hajnali 4 óra 1 perckor 4 azaz négy példányban is - egy spam nem spam - elküldeni értékes üzenetét.





Maga a levél itt van, ha esetleg van olyan Guiness rekord, hogy a legtöbb címzettnek küldött IWIW körlevél, bátran indulhatna, a képet csak fekve tudtuk így is betenni.



A post címét tolvajp nevű kommentelőtől kölcsönöztük, (eredeti copyright szerint: "Hát, jobban járt volna a világ ha annak idején a szüleid inkább moziba mennek..." ) ezúton köszönet neki a frappáns, szalonképes és lényegretörő fogalmazásért :-D A többi hozzászólás sem kevésbbé offtopik, de érthető módon indulatosabbak és a vélelmezhető levélíró szüleit, rokonságát, azok nemi életét említik meghökkentő és roppant részletességgel, különös tekintettel a felmenők között egy bárgyúképű puputevébe oltott rinocérosznak egy varangyosbékával történt nászára. Szóval e kommenteket csak erős idegzetűek olvassák, illetve ajánlónak lehetne még a South Park féle felvezetés is: Vigyázat durva nyelvezet, megtekintését semmilyen korosztálynak sem ajánljuk :-)



Közben egy Beatrice nóta jár az eszünkben, a Minek él az olyan... kezdetű dal, nem is értjük, miről jutott ez most eszünkbe, na mindegy... ;-) Jó lenne, ha az üzemeltetők megelőznék a hasonló eseteket, mielőtt valaki nem egy ilyen ártalmatlan oldalra, hanem egy kártevőket letöltő oldalra irányít ilyen módszerrel embereket. Mindenesetre most már a ViewBug látogatottságát sikeresen fellendítettük, lehet hogy éppen ez volt az eredeti cél :-)
37 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

buherator · http://buhera.blog.hu 2008.01.22. 14:55:11

if ([van olyan címzett aki nem ismerős] && [címzettek száma]>5){
[user figyelmeztetése]
}

if([figyelmeztetések száma]>2){
[user törlése]
[a meghívó küldőjének figyelmeztetése]
}

Nem igaz, hogy ennyit nem képesek lekódolni, inkább veszik a drága vasakat...
Facebookra, MySpace-re nem kell meghívó, mégsincs ekkora spamprobléma. Őrület, komolyan...

OkoskaTo:rp 2008.01.22. 15:18:25

És ami még szebb: A villámgyors rendszerük képes arra, hogy már a spammelő feladó kizárása UTÁN küldje el nekem az üzenetről az értesítő e-mailt. Jönnek a levelek egymás után, hogy "-/- üzenetet küldött neked". Granulálok.

nade 2008.01.22. 15:21:47

Én ma ötöt kaptam ebből a cuccból egyetlen címre.

movhu 2008.01.22. 15:24:56

Szerintem(v0.2beta):
if ([user regisztrációjának időpontja-mai nap]1){
[user törlése]
[az ő meghívója küldőjének figyelmeztetése]
}

movhu 2008.01.22. 15:26:46

Na ezt jól összekócolta a blog.hu :)

Szóval:
if ([user regisztrációjának időpontja-mai nap]

movhu 2008.01.22. 15:28:24

Feladom a programozós beírást, mert nem úgy jelenik meg, ahogy akarom :)
Szóval a lényeg, hogy friss regisztrációval ne lehessen küldeni üzenetet legalább 1 hétig. A régebbieknél pedig a meghívó kizárása 1 hétre, 1 hónapra, örökre...

2008.01.22. 15:39:27

Amit én nem értek, hogy, ha már kizárják az illetőt, aki spamekkel tömött tele (gondolom, megfelelően megvizsgálják előtte, tehát BIZTOS, hogy az illető elkövette, amiért törölték a regjét), akkor miért nem törlik az összes szemét szétküldött levelét a postaládámból? Mire gondolnak, mit akarok vele csinálni?
Ez szerintem kimondottan támogatja a spamelőket, hiszen, nem a regisztrációja számít neki, hanem, hogy a levele ott legyen a postaládánkban...

Bit Rot 2008.01.22. 15:48:17

Szerintem is - aki meghívta, azt elsőre 30 napra kizárni, utána örökre.

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2008.01.22. 15:49:25

Sziasztok!
Uff, Buherátor és Movhu is jó helyen keresi a megoldást, szerintem ennyit alaphangon minimum meg kellene végre tenniük.
@OkoskaTo:rp:
Érdekes a felvetés, de valószínűleg programozástechnikailag addigra (kizárás) már egy spoolban csücsülnek a levelek.
@Nade:
Szia, nekem is négy jött egyszerre, pedig egy is sok belőle ;-)
@Los Alamuszi:
Van ráció az ötletben, ha valaki magát törli vagy őt törlik, akkor üzenetei is úgyszintén feleslegesek lesznek a mátrixban, hiszen csak zavart okoznak az erőtérben...

Gery Greyhound · http://www.bestofgyurcsany.hu/news.php 2008.01.22. 15:51:39

Egyszerű lenne megoldani: mondjuk lehetne egy limit, hogy 5-nél több nem ismerős usernek nem lehet egyszerre levelet küldeni.

movhu 2008.01.22. 15:59:23

Lehetne még fokozni, és viszonylag egyszerűen:
-Beállíthatnám, hogy ismeretlentől nem fogadok levelet. Mivel lehet, hogy még is van olyan, aki írna, ezért lenne havonta 5 "joker" küldés mindekinek, ha mégis szerenénk ismeretlennek írni
-Régen értékesebb volt a meghívó, ma már mindenki osztja az üzenőfalon is. Új meghívó szabályzat, mely rögzíti, hogy amennyiben a meghívott spammel, akkor az acc AUTOMATIKUSAN 1 hétre locked
-Általános szabály lenne, hogy egyszerre csak x számú usernek küldhető levél, ezzel ki lenne szűrve a sok értelmetlen és személytelen karácsonyi/újévi kívánság is

yanchi 2008.01.22. 15:59:57

Az a gáz, hogy a nem ismerősök számának ellenőrzése plusz egy szög az amúgy is agyonhajszolt adatbázis koporsójába.
Jónak tűnik hasonló esetben a meghívó személy likvidálása, bár ezzel valószínűleg csak azt lehetne elérni, hogy egy kamureggel távolabb legyen Hajnali Nikolett valódi, hús-vér megbízója.
Esetleg kiváló megoldás lenne a hotdog.hu-n (is) alkalmazott módszer, hogy bejelölhessem, hogy csak kölcsönös ismerőstől akarok üzenetet kapni.

movhu 2008.01.22. 16:05:29

Akkor nagyon egyszerű:
Egyszerre egy személynek. A többire ott az üzenőfal, ha valakinek még is tutira kell szólnom, akkor egyesével.

Etalon 2008.01.22. 16:18:41

Movhu: ezt egy ügyes script-el gyorsan megoldanák a spam-erek. A meghívó kizárása sem rossz ötlet, de akkor meg egymásba ágyaznának egy csomó acc-ot. Mondjuk ez kiküszöbölhető azzal, hogy új acc csak egy hónap múlva hívhat meg bárkit is (a fő gond, hogy a spam-ereknek általában van idejük előkészíteni a dolgot, ráérnek ügyködni hetekig is ha kell)

Én a küldhető levelek számát havi szinten a visszaigazolt ismerősök számában állapítanám meg. Egy friss regnek lenne mondjuk 10-20, hogy tudjon írni azért pár embernek, a következő hónaptól meg már élne a normál limit.

movhu 2008.01.22. 16:33:13

Úgy látom abban egyetértünk, hogy megoldás ezért volna bőven...

la hermandad 2008.01.22. 16:49:42

Elépzelhető, hogy az oldal üzemeltetője profitál ebből a tevékenységből.

perecember 2008.01.22. 17:05:01

Az biztos hogy profitál, egy kattintás az oldalon, egy adag reklámbevétel a magenta szütyőbe. Nem hinném hogy a "-/- üzenetet küldött neked" üzenetek - jön egy jó adag belőle - törölt felhasználótól jön, ez kőkemény rendszerüzenet, és azért nincs feladó, hogy ne tudd kizárni. Mögé pedig büntetlenül el tud bújni a tékom, hiszen nincs kit feljelentened a spam miatt.

gibson 2008.01.22. 17:13:32

a baj az, hogy a cél szerintem is ennek a szemét oldalnak a látogatottságát növelni, ez pedig nyilvánvalóan sikerült az alkotóknak. ráadásul rengetegen regisztráltak is, hogy elküldjék őket a jó büdös kurva anyjukba. én biztos ami ziher feljelentettem ezt a bali "szerepjáték-szex-nagyköcsög" norbertet is, meg írtam neki egy kultúrált levelet is, hogy hova takarodjon. ha esetleg nem tudta volna, kinek / mire küldi a meghívót, ezentúl jobban nézzen utána a célszemélynek :)

la hermandad 2008.01.22. 17:15:02

Ismerősnek jelölt Vera. az Aloe.

bög 2008.01.22. 17:49:36

az még nem jutott eszetekbe hogy ne iwiwezzetek? én pl soha nem voltam tagja (nem csatlakozom olyan közösségekhez, melyeknek nagyanyám is tagja:) ), és igen jól megvagyok nélküle.

◄ViZion 2008.01.22. 17:55:46

megoldási lehetősé sok van, de tudás az iwiw-es programozókba...
bár az sem kellene sok...
max 1-3 címzettet lehessen megadni, és ne legyen ctrl+v...
nos ha minden spamet gépelni kell...
oda miért nem raknak catchpa-t?

a szomorú az, hogy leszarják, a másik, hogy sok béna user psw-t feltörnek, és onnan küldik (múlt héten ezért töröltek egy lányt, ő meg nem is tudta...)
Szal a jelszavaknál is fejlődnie kellene...

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2008.01.22. 18:11:56

Mondjuk ahhoz az is kellene, hogy ne csak maximum nyolc karakter hosszú jelszót engedjenek használni.
A jelszó választás csődje

2008.01.22. 18:32:10

Az szerintem az iwiw (valódi) értelmével ellenkezik, hogy ne tudjak levelet írni ismeretlennek, vagy olyan ismeretlennek, akivel még közös ismerősünk sincs.
Mert, mi van, ha bejelölöm a régi szomszédomat, aki épp nem emlékszik rám, ezért rákérdezne, hogy honnan ismerjük egymást (de, természetesen, azért nem jelöl vissza, hogy ezt megtehesse, és, mondjuk a többi hajdani szomszéd nem iwiw tag, tehát nincs közös ismerősünk?)
Tudom, gyakoribb, hogy Kovács Ivettke 1,5 éves kislány jelölget végig ismeretlenül, de én (régi beidegződés) még mindig szarul érzem magam, ha valaki jelöl, és nem tudom elsőre kizárni, hogy csak ilyen ismerős szám növelő jelölés, és még nekem van lelkiismeret furdalásom, hogy nem emlékszem rá, pedig kellene.
Ja, és persze, biztos én vagyok túl jólnevelt, de, ha nagyon régi ismerősre bukkanok, akinél nem is várom el, hogy kapásból emlékezzen rám, hát, én biza a jelölés mellé mindig dobok egy levelet is (ugye, természetesen, ismeretlenül), hogy én vagyok én, és, hogy innen ismerjük egymást...

Jack__Bauer 2008.01.22. 18:54:21

Javaslom, hogy aki úgy érzi, hogy zavarja a kapott spam, az írjon vmi kedveset a meghívó küldőjének. Hátha elgondolkozik a 3000. levél után a felelőtlen meghívóküldözgetés veszélyein...

Jack__Bauer 2008.01.22. 18:55:53

Los Alamuszi: a megoldás egyszerű - visszajelöl, ír\válaszol, aztán eldönti, hogy tényleg ismer-e. Ha nem, és zavarja, akkor töröl az ismerősök közül. Ennyi.

buherator · http://buhera.blog.hu 2008.01.22. 19:31:48

@bög
Sajnos az iwiw az egység sugarú júzer számára A Közösségi Hálózat, és az emberek ismerőseinek többsége egység sugarú júzer... Arra azért kíváncsi leszek hogy mi lesz ha magyarítják a Facebookot (ha már meg nem történt)

A legjobb szerintem az lenne, ha a spammerektől felgyűrűzne a kizárási/figyelmeztetési hullám egészen azokig, akiknek már semmi közük a spamhez, csak ismerik a spammert, mert így talán IRL kapnának az ismerőseiktől a pofájukba. Bár ki tudja, hogy már milyen szövevényes csatornákon jut el egy-egy meghívó a kis köcsögökhöz...

tolvajp 2008.01.23. 05:32:11

Örülök, hogy tetszett.
Tényleg nem lenne egy nagy bonyolultságú dolog ezt kiküszöbölni, de még a mostani rendszer is romokban hever. Amíg az nincs meg, ne várjunk csodákat.

Conquistatore 2008.01.23. 07:08:51

Sziasztok,
Tetszett a szöveged Tolvajp:)
Igaz ismerlek nah de mind1
Nagyon jó lett:)

cso zsi 2008.01.23. 07:42:30

Egy "spammer" meghívójának üzenete:
Hát muszáj volt elköltöztetnem magam egy szebb helyre, mert már fél M.o. utál! Köszönet annak a féregnek aki ezt tette!
Akkor sem törlöm magam -ről (mert néhányan ezért lobbiznak) bízom a gépházban, csak megoldják valahogy!

Idő közben kiderült, hogy a meghívottamnak sincs semmi köze az egészhez, ugyanis 6 napja nem járt netközelben (2008.01.12.-től visszaszámolva!!!). Ez úton szeretnék megkérni minden kedves felháborodott egyedet, hogy ne írjon, kiderítjük mi folyik itt, de már nem kérek több fenyegetős, anyázós üzit.
Töröld ki, amit a nevemmel fémjelezve kapsz, aztán jól van, nem kell megnyitni, nem én küldöm!

Ja, meg egy kérdés! Mindenki a potencianövelő cég reklámját kapja? Mert fel lesznek lassan jelentve! És akkor kiderül, hogy mi folyik itt!

További szép napot mindenkinek!

---
Van olyan spamom, ahol három lépcsőben törölték a meghívókat, de a kapcsolatok megmaradtak így visszafejthető egy még nem kizárt meghívóig.

ReWriter · http://miazhogy.blog.hu 2008.01.23. 09:49:09

Én azt vettem észre, hogy mindig 4 embernek küldik el a spam-et. És milyen érdekes, a négy ember regisztrációs száma egymás melletti számok. Ez is ki lehetne szűrni. Ha n levelet küldenek, akkor a regisztrációs számok max és min közötti külömbsége n-1.

Jack__Bauer 2008.01.23. 12:56:59

A legviccesebb, hogy az iwiwen csak akkor tudod törölni a levelet, ha már megnyitottad... Akkor is, ha ordít róla, hogy spam (mert mondjuk 3 példányban is megkaptad, ugyanazzal a tárggyal, ugyanattól az ismeretlen - törölt - személytől. Ez is milyen már?

zlad (törölt) 2008.01.23. 18:32:31

Sziasztok!


Nem pont iwiw téma, de meg tudja nekem mondani valaki, hogy
az ESS tűzfala automatikus módban mennyire hatásos? Azt látom,
hogy sok eseményhez nincs szabály, de nem igazán szeretnék a
tanításával bíbelődni, mert nem értek annyira hozzá. Előre is
kösz az infót!


(z)

Conquistatore 2008.01.25. 12:20:22

NAh Tolvajp-miért nem írsz?:O:P:P:P:P

Vidi Rita · http://www.hosnok.hu 2008.01.26. 09:23:23

Szia István!

Csináltam Neked egy kis munkát;) Tudom, hogy szeretsz olvasni:)))

Várom az izgi bejegyzést!
süti beállítások módosítása