Fortélyos félelem igazgat

2008. február 27. 13:21 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Lassan úgy vélhetjük, hogy aki bagóért kéretlenül ránktukmálja Rolex karóra hasonmását, Viagra tablettáit, férfiasság növelő piruálit, trójai kémprogramokat és vírusokat küldözget a levélmellékletben, az egy gáláns grállovag, és a jobb későn mint soha elv alapján akár meg is invitálhatjuk (akarsz a világ egyik leggazdagabb emberénél ebédelni?) egy dupla BigMac-re. Mert ugye mi ez ahhoz a levélhez képest, amiben bérgyilkosként kifejezetten az életünket fenyegetik?



Sajnos nem teljesen újdonság, a váltságdíj szedéssel próbálkozó úgynevezett ransomware kártevők elő-előfordultak már korábban is: kezdve egészen az első fecskeként felbukkanó a merevlemezt elkódoló OneHalf-tól egészen a levelezést eltüntető, és azt csak egy csinos összegért visszaszolgáltató postafiók kalózig sok mindent láthattunk már.



Elképzelhető, hogy egy ilyen fenyegető levéltől sokan komolyan megijedjenek, különösen ha egy kis Google és MySpace nyomozással könnyedén beszerzett személyes információval is megspékelik. Mondjuk az egyetlen furcsaság számomra az volt benne, amikor az áldozat e-mail címét is a megbízótól kellett külön elkérni, amikor egy Mitnick típusú valakinek semmiből nem állna a többi adat birtokában azt kinyerni, megszerezni (megtévesztéssel, kukabúvárkodással, közösségi oldalakról, keresőkből, stb.). Reméljük, a magyar változatot sosem lesz szerencsénk egy külön postban itt köszönteni, és megmarad ez a dolog a hanyatló nyugat ópiumának ;-)

S hogy érdekesebb legyen a dolog, nem csak a virtuális életben növekszik szédítően a rémisztő események és kártevők száma, a technikai vívmányok mindenkori élharcosa és próbaterepe, a katonai alkalmazások között is van már egy félelmetes alkotás, a harci robot. Egyes adatok szerint mintegy négyezer robotot foglalkoztatnak ma is az iraki háborúban, ami önmagában jó, hiszen a robot régóta hasznosan alkalmazható a tűzszerészeknél is az emberi életek védelmében.



Most viszont a gyors technikai fejlődés azonban elhozta azt a bizonyos mérföldkövet, amikor potom 500 dollárért már bárki megvehet egy GPS navigációval ellátott robotot, és gyaníthatóan terroristák, és más földalatti csoportok is élénken érdeklődni fognak az új lehetőség iránt. Bármi is jelenik meg ezen a piacon, várhatóan elkészül majd a negyedáron kapható kínai másolata is, és Asimov bácsi három robotikai alaptörvényét abszolút figyelmen kívül hagyó, Terminátor korszakot idéző agresszív gépezetek szabadulhatnak rá a világra.



Ennyi sok negatív hír után már igencsak nehéz Domján Laci agykontrollos tanácsai szerint napról napra egyre jobban és jobban érezni magunkat...
Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása