Nem tudhatod, másnak e szoftver mit jelent

2008. november 11. 15:33 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Régebben, ha le akartunk tölteni az internetről egy programot, még talán számított az "X weboldal szerkesztőinek ajánlata", vagy a "Best Choice", netán a "Tested Spyware Free" plecsni. Manapság már nem ajánlatos az ilyenekben vakon megbízni. Totális kaotika és zűrzavar a letöltési oldalakon.

A hamis antivírus üzletág virágzása és a letöltő oldalak nemtörődömsége együtt már átlépte azt a kritikus határt, ami jobbára az egyszerű, tapasztalatlanabb felhasználókat veszélyezteti. Még Randy Abrams is azon elmélkedik, hogy fordulhat elő a download.com esetén, hogy olyan nyilvánvaló fertőző csomagok megjelenhessenek, mint az "Antispyware 2008" vagy az "Antivirus Defender". Hát Google hirdetés formájában simán megjelenhet :-O De még ha pontosan tudjuk is, mit szeretnénk letölteni egy letöltő oldalról, nem zárható ki, hogy azok között olyan csomagba botlunk, ahol wrapperekkel beleforgattak a telepítőbe egy plusz kémprogramot vagy trójait, vagy pedig az általunk ismert néven egy ugyanolyan nevű, de hamis kémirtót kapunk a nyakunk közé.

Persze a gyártók és fejlesztők weboldala is áldozatul eshet elvileg valamilyen javascriptes "huncutságnak", de ennek az esélye azért jóval kisebb, mint az elhanyagolt és napi 10-20-100 tételt mozgató ipari letöltő oldalaknak. Mindenesetre emiatt is érdemesebb közvetlenül a fejlesztők weboldalát választani, ha tehetjük.

Sikerült végre megtalálnom az autentikus forrást, melyben főhősünk jó egy éve gondolt egyet, és a nagy semmit becsomagolva elküldte a letöltési oldalakra. A nagy semmi esetünkben egyetlen szövegfájlt jelentett - EXE-re átnevezve -, melyben a szerző nagyjából ezt írta:

"Ez a program egyáltalán nem csinál semmit. Sőt, még csak nem is fut. Azért készítettem, hogy kísérletezzek, vajon hány díjat nyer majd a shareware oldalakon. Az eredményt a www.successfulsoftware.com weboldalon teszem közzé."

De akár írhatta volna azt is, hogy "aki ezt elolvassa, kap egy korsó sört" ;-) És amint látjuk, igenis lehet canis merga-ból várat építeni, íme a Brezsnyev mellkasát megszégyenítő díjtáblázat, amiket a különböző letöltő oldalak szerkesztői adományoztak neki. Volt, amelyik még e-mailben is gratulált, hogy "Great job!" :-D

Persze egy nagy semmit még mindig jobb letölteni, mint egy nyilvánvaló kártevőt. Hát szomorú vagyok, mindenesetre az itt közölt felhívás - melyben e sztori forrása után kutattam - ezennel érvényét veszti, és mivel én találtam meg végül, ezért magamnak utalom ki a jutalom korsó sört ;-)

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2008.12.08. 16:04:36

A semmi témakörében egy kis szilánk ugrott be még a középiskolából, adaléknak jó lesz :-)

"I have nothing to say,
and I'm saying it,
that is the Poetry..."
süti beállítások módosítása