Miért romllikl el minden?

2008. december 17. 14:24 - Csizmazia Darab István [Rambo]

A kézenfekvő választ Murphytől idézhetjük erre, és kétséget kizáróan megállapíthatjuk, igaza volt :-)

Emailben ajánlottak egy érdekességet a figyelmembe, ami a Google Earth-szel kapcsolatos, de azért kicsit túl is mutat rajta. Ha elrándulunk az Északi Sarkra (North Pole), láthatunk fotót is, amely arról tanúskodik, hogy nem volt könnyű oda eljutni.

Ám kisvártatva meglepődve láthatjuk, hoppá, mennyi további fénykép is van itt kérem, hát ez szinte hihetetlen. Hú, mondom, milyen sokan fotóztak az északi sarkon... Sorban nyitogattam a képeket. Aztán rövid úton rájöttem, hogy _valószínűleg_ ide kerül minden olyan kép, aminek a feltöltésénél az emberek elrontják a koordináták beírását. (fogalmam sincs, pontosan hogyan megy a feltöltés, de szinte tuti, hogy így van).

Még régebben hallottam egyszer a boldogult Szabad Európa Rádió Forgószinpad című műsorában (egyik kedvencem volt), amikor Franciaországban egy gyanútlan fogyasztót az első nulla frankos fizetési felszólítás utáni (kuncsaft nyaralni volt éppen) második be nem fizetett nulla frankos csekk után le is kapcsolták az illetőt a közműről. A magyarazáskodásban aztán az szerepelt, hogy éppen most tértek át számítógépes adatfeldolgozásra, és hát ezért csúszott be ez a fura hiba.

Elromlásról, elrontásról szól a napok óta izgalmat okozó (Linux és OS X rulez :-) Internet Explorer exploit is, ahol állítólag tévedésből, véletlenül hozták nyilvánosságra a sebezhetőséget konkrétan kihasználó kódot a kínai biztonsági kutatók azt hivén, hogy az már egy javított. De persze az is lehet, hogy gyorsan és nyomott áron MS részvényt akartak csak venni ;-), és a végén majd azt mondják: pardon. Az MS javítás állítólag szerdán, azaz ma már elérhető lesz. Az eset jól példázza, hogy az ember vagy előidézi vagy megoldja a problémát, különben csak szimpla tereptárgy :-D

Mindenesetre minden számítógépfelhasználónak fel kell kötnie a felkötendőt, hiszen a biztonsági cégek 2009-es jóslatait olvasva olybá tűnik, a sakk, foci, TV nézés mellett az exploit készítés és terjesztés is össznépi elfoglaltsággá válik sajnos: mindent támadnak, ami szembe jön. Nem csak a számítógépes közeg szenved az állandó lopásoktól, a való életben is ezt látjuk: ami fémből van és nincs lebetonozva, annak annyi. Még a Jézust ábrázoló babát is ellopják a templomból, helyére egy sütőtököt csúsztatva, ami annyira meghökkentő és pofátlan, mint amikor Piszkos Fred Delhiben kilopta a háromezer éves Buddha rubin szemét, és egy sorompó piros üvegjelzőjével helyettesítette. Nagy botrány lett, mert amikor a Buddha belsejében fellobogott az örömtűz, az Isten szeme azt hunyorogta a hívők felé, hogy: "Stop!... Stop!... Stop!"

A templomban mindenesetre GPS jelöléssel próbálkoznak megóvni tárgyaikat, mi pedig a számítógépeinknél igyekszünk megóvni adatainkat, jelszavainkat a 2009-es esztendőben is

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gothmog 2008.12.17. 17:53:16

a panoramio-n én a "bökjél rá a térpéken" -vagy ilyesmi lehetőséget szoktam használni. Most nem emlékszem van e lehetőség a koordináták beírására, de a mapsen bejelölni sokkal egyszerűbb.
süti beállítások módosítása