Túlzott jogok a brit rendőrségnél

2009. január 05. 18:37 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Nem meglepő, hogy emberjogi szervezetekkel az élen többen is tiltakoznak az ellen, hogy bírósági felhatalmazás nélkül is információkat lehessen majd gyűjteni az angol állampolgárok számítógépeiből.

Az adatgyűjtés kiterjed minden telefonhívásra, e-mailre és a meglátogatott weboldalak adataira is. Ez a módszer szinte azt jelenti, hogy minden állampolgárnak el kell tűrnie, hogy a számítógépébe hivatalosan betörjenek. A jogvédők tiltakoznak, pert fontolgatnak. 

A cikkben nem ismertetnek közelebbi technikai részleteket, de izgalmas kérdések így is vannak. A rendőr szabadon nézegetheti majd például Joanne Kathleen Rowling adatforgalmát és elsőnek olvashatja a Harry Potter 100-at? Ki és milyen körülmények között tekinthet bele majd ebbe a gigászi adatbázisba? Mi védi meg a privátszférát a túlbuzgó állami ellenőrzéstől? Megannyi homályos részlet.

És persze az is egy érdekes esemény lehet, ha valaki éppen ebbe az adatgyűjtőközpontba tör majd be...

Félreértés ne essék, senki nem akarja a pedofilokat és a terroristákat védeni, itt a kulcsmomentum a "bírósági végzés nélkül is" kategória az, ami elég durvoid beavatkozásnak tűnik az átlagfelhasználók ellenében - ha valóban megszavazzák ebben a formában. Mindenesetre kíváncsian várjuk a további fejleményeket.

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása