A válság vámszedői

2009. február 25. 17:21 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Ha pang a gazdaság, mindenki fogékonyabb egy kecsegtető álláslehetőségre, kedvezőnek látszó üzleti ajánlatra vagy egy alkalmi vételre. A rossz hír az, hogy ingyen ebéd sajnos továbbra sem létezik, ellenben leleményes csalók, kártevőterjesztők annál inkább.

Ha csak a szofisztikált magyar nyelvű spamekről van szó, úgy biztonságban vagyunk, nyelvi elszigeteltségünk miatt szerencsére az ilyesmi elég ritka. Ha azonban már az angol nyelvű üzeneteket nézzük, vannak hazai postafiókba érkező próbálkozások jócskán.

Lehet ez egy banki figyelmeztetésnek látszó üzenet, amely látszólag pont arra igyekszik rávenni bennünket, hogy látogassunk el weboldalukra, amelyen megoldást ígérnek a hitelkártya tartozásunk alacsonyabb törlesztő összeggel való fizetésre. Az oldal azonban bekéri az adatainkat, amely segítség vagy alacsonyabb fizetési részlet helyett azonnal a csalók kezébe kerül. Akik a PhishTank Sitechecker plugint használják, elkerülhetik a hasonló, már felismert csali oldalakat.

Ugyancsak reneszánszát élik a pénz helyettesítő kuponok is - egy mamutcombért kifestem a barlangodat ;-) - de amellett, hogy az eredeti cégek is túl sok adatot igyekeznek bekérni tőlünk, a fertőzött oldalak a kedvezményes kupon letöltése helyett kártevőt, kémprogramot telepítenek a gépünkre.

A harmadik esetben pedig szemérmetlenül adathalászatra figyelmeztetnek bennünket egy hazug levélben, és hivatkoznak a Federal Reserve Bankra. Aztán ha valaki kattint, nem éppen egy banki oldalon találja magát...

2009. akár tetszik, akár nem, a válság, a recesszió időszaka lesz. Fel kell készülni, hogy trükkös csalók ezrei még jobban igyeznek majd egymásra licitálva megkaparintani a gyanútlan felhasználók pénzét, jelszavait. Remélhetőleg talán mostanra már senki nem érzi tévesen úgy, hogy neki aztán nincs vesztenivalója. Ebben a nehéz időszakban nem csak a hamis villanyóra leolvasót nem szabad a lakásba beengedni, de az elektronikus leveleink között is érdemes hasonló szigorral és gyanakvással szelektálni.

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása