Mac Mester irányíthatja a Mac botnetet ;-)

2009. április 20. 19:39 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Akik eddig kizárólag a Windows gépek sajátosságának gondolták az elzombiasodást, azoknak most intő jel lehet, hogy Winek eddigi egyeduralma mellett felbukkant az első OS X-es gépeken futó iBotnet is.

Bár a problémák 99.9%-át megússzuk, de azért nem jelent teljes védettséget az alternatív operációs rendszer használata. A figyelmetlen felhasználó itt is kattinthat és telepíthet szinte bármit. A mostani hír szerint pedig egy már korábbi kártevő új variánsa immár p2p és botnetes tulajdonságaira figyeltek fel kutatók - DDoS támadást lehetett indítani a segítségével. A korábbi változat volt az, amely az év elején lopott (kalóz) Apple iWork 09 illetve Photoshop másolatokkal terjedt. Akit érdekel a dolog bővebben, olvassa el az alábbi blogbejegyzést - mi mindenre képes a PHP kód :-).

Az természetesen nyilvánvaló, hogy ezidáig sokkal kevesebb kártevő létezik az Apple gépein, de senki nem garantálja, hogy a számuk nem indul gyarapodásnak. Azt is tényként kezelhetjük, hogy nem minden felhasználó van tisztában a veszélyekkel, használjon bármilyen platfomot. És érdemes lenne az újabb fejleményekre legalább odafigyelni, nem pedig hivatalból letagadni azokat, vagy homokba dugni a fejünket. Az ESET szakembere, Randy Abrams személyes kommentje a hír kapcsán egyébként ez volt: "Azok, akik elfelejtik a múltat, arra itéltetnek, hogy megismételjék azt."

Egy dolog biztos, ahogy egyre jobban terjed és minél több Mac gép lesz, annál nagyobb az esélye annak is, hogy valamilyen szinten itt is megpezsdül a kártevő készítők fantáziája. A mostani botnet hálózat feltételezett mérete egyelőre mindössze pár száz, esetleg ezer lehet, ennek ellenére komoly figyelmeztetést kaptunk, amivel a jövőben számolni kell.

Szólj hozzá!
Címkék: mac os x zombi botnet

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása