Tálcán kínált adatok

2009. április 29. 17:59 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Egy friss felmérés szerint a munkavállálók túlságosan sok személyes adatot, információt adnak meg magukról a közösségi portálokon.

A mindenhol kiemelt kulcspozíciónak számító rendszergazdák szerint a munkavállalók több mint fele (egészen pontosan 62.8 százalékuk) ad meg magáról túlságosan részletes személyes információt, amellyel közvetve már a munkaadók érdekeit is veszélyeztetik. Az adminisztrátorok szerint a munkaidőben végzett közösségi oldalakon történő tevékenység kevésbbé szolgálja a munka hatékonyságát, és erőteljesen veszélyeztetheti a cég biztonságát.

Egy jottányit sem lehet csodálkozni ezen az állásponton, hiszen egyrészt sok igazság is van benne, másrészt a rendszergazda szempontjából ez a leglogikusabb válasz. Számos támadás előkészítése alapul a közösségi webhelyen a nagy nyilvánossággal felelőtlenül megosztott információn, és ezt a támadók előszeretettel ki is használják. Mind az adatszivárgások, mind a spam- és malware támadások egyre inkább begyűrűznek a Facebook, MySpace, Twitter, LinkedLine oldalakra is.

Bevett trükk például, hogy a valódi kiszemelt áldozat innen kinézett online barátja számára küldenek előbb egy olyan kártevőt, amellyel annak jelszó adatát eltulajdoníthatják. A Sophos által megkérdezettek 21 százaléka már kapott a közösségi oldalról adathalász levelet vagy kártevőre mutató üzenetet.

Hogy egy munkahelyen hol a megfelelő kompromisszum a totális tiltás, és az ésszerű használat között, azt nem tudjuk. Azt azonban mindenképpen érdemes szem előtt tartani, hogy ha valaki a munkahelyén is belép, a vállalati proxyban természetesen otthagyja a nevét-jelszavát. És persze néha az otthoni használatnak is lehetnek a munkahelyen jelentkező veszélyei.

4 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flashzee · http://www.flashzene.com 2009.04.29. 20:09:13

De gáz ez! Mindenki csak óvatosan!

janikahhh (törölt) 2009.04.29. 21:05:43

EZ az egész "közösségi portál" mánia a hatalom kézbentartásának eszköze. Gondoljatok bele: Jóskapista ÁVH ügynök regisztrál, utána szabadon nézegetheti, hogy ki kivel mit és hogyan... a sok lúzer meg még a vércsoportját is feltölti, ha rákérdeznek...

MILCSI 2009.04.30. 21:21:25

Nincs baj a közösségi oldalakkal,csak ésszel-mértékkel kell használni...ha nem írod ki az adatlapodra,hányas zoknit hordasz,akkor nincs baj...de alapvetően itt is egy közösségi oldalon vagyunk,nem? Iwiw,Face,Inda,egykutya...ha valaki rosszindulatúan közelít és a kedves felhasználó bamba,akkor itt is megtalál...aki hülye,az meg az is marad,mint tudjuk :-)))

elinor 2009.06.26. 00:57:53

Szerintetek mit ne adjon meg az ember egy közösségi oldalon? Lakcím, telefon, e-mail ugye ezeket alapból nem, de az, hogy mikor születtem, milyen nyelveken tudok, az fönt van a szakmai adatbázisokban is, akkor minek titkoljam el itt?
süti beállítások módosítása