Folytassa hacker...

2009. május 20. 18:21 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Valaki úgy látszik azt tanácsolta a BBC stábnak, hogy "Folytassa..." Meg is lett az eredménye, elkészült ugyanis a következő demonstrációs epizód is, a hacker vezérelte webkamera avagy így fertőznélek meg és így lopnám el az adataidat, ha akarnám munkacímmel.

Nem kellett sokat várni a korábbi botnetes témájú BBC és Prevx koprodukció újabb filmjére, már meg is érkezett.

Lehet, hogy ezúttal is vegyes érzelmekkel teli fogadtatásban lesz részük, bár az első epizódhoz képest annyit mindenesetre megtettek, hogy szóltak és engedélyt kértek a kísérleti nyúltól. Szóval telepítésre került egy trójai, ami képes a képernyőképet közvetíteni a támadóknak.

De ez még nem minden, mert a webcamera képét is mutatja, így például hallhatjuk-láthatjuk, ahogy emberünk, Tony Jones éppen a noteszgépe előtt telefonál. Természetesen a billentyű leütés naplózás is működik, így a csillagokkal begépelt jelszó sem marad titok.

Nehéz megítélni, ettől majd megijed-e annyira az átlagfelhasználó, hogy biztonságtudatosabb legyen, operációs rendszert frissítsen, naprakész biztonsági szoftvereket futtasson, de kíváncsiak leszünk majd az ilyen irányú statisztikákra. Az a kétely azonban továbbra is él, hogy aki ilyen dolgokkal akar foglalkozni, az amúgy is értelmesebb annál, semmint egy bulvár műsorból tanuljon, viszont a "Pistikéknek" lehet, hogy pontosan egy ilyen adás kelti fel a kedvét egy kis házi vagy iskolai kémkedéshez. Bizarr módon világszerte a BBC kínálja az etikai mércét és kódexet, ami az ilyen műsorok után megosztja a szakembereket és nézőket is. A tájékozottak és a szakemberek amúgy is tudják, hogy a botnet és a trójai kémprogram létező probléma.

És még egy apró adalék: a BBC többszöri e-mailes megkeresésünkre sem reagált semmit, csak a tértivevény érkezik vissza tőlük, de a négyszeri levélre kettő hónap alatt sem bírtak ezidáig válaszolni. Ennyi erővel akár albán kecskepásztoroknak vagy orángutánoknak is írhattunk volna, hiszen ők sem válaszolnak e-mailekre. Bár az orángutánok pár banán után lehet, hogy esetleg mégis csak megtennék ;-)

Ha az olvasónak van véleménye arról, hogy vajon hasznosak vagy inkább károsak az ilyen bemutatók, illetve hogy illegális-e ilyen adást készíteni -  akár pro, akár kontra - örömmel várjuk a kommenteket. (És vajon mi itt etikusak vagyunk-e, hogy bemutatjuk, azt, ahogy mások bemutatják azt, hogy... :-) Ha Henryre hallgatunk, nem igazán, mert szerinte "Hová vezetne ez?!"

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása