A Linux és a Windows világa

2009. november 02. 18:40 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Nem flamewar indul, az összehasonlítás ezúttal pedig kizárólag azon az alapon történt, hogy egyazon napon zajlott egyszerre két különféle rendezvény a fővárosban.

Az FSF alapítvány rendezésében a Szabadszoftver Konferencia a BME Informatika épületében, míg a Windows7 bemutatóval egybekötött GameShow pedig a Papp László sportarénában. Mindkét helyen jártunk, mindkét helyen ingyen lehetett bejutni, más a közönsége a rendezvényeknek, és a külcsín illetve a belbecs is fényévekre volt egymástól.

Az FSF rendezvénye reggel kezdődött, és a három teremben párhuzamosan zajló előadások mellett az előtérben kiállítási standokat találhattunk, valamint az egyes témákra kíváncsi érdeklődők workshopokon beszélgethettek még tovább az előadókkal egy külön teremben. Volt itt szó felhőkről - ebben az Ubuntu is elöl jár a maga Ubuntu One lehetőségével, Androidról, Open Office fejlesztésről, SyslogNG rendszerről, a Launchpadról és még számos oktatással, virtualizációval foglalkozó kérdésről.

A több száz érdeklődő ezenkívül a folyosói standokon is ismerkedhetett, kérdezősködhettett. Szintén a teljesség igénye nélkül a BSD-sek, az Ubuntusok, a Fedora, a FLOSSZine, az ULX, Balabit, Andrews, Mozilla, HSPBP képviseltették itt magukat.

A Hackerspace asztalnál további érdekesség volt, hogy egy 3D nyomtatót is lehetett látni, amely ez alkalommal kenyérszeletekre nyomtatott nutellából hacker logót.

Az ebédszünet utáni részben egy kicsit átszaladtunk a sportarénába, így aztán teljes kontrasztban lehetett részünk a másik eseménnyel, a GameShow 2009-cel. Itt a téma is más volt: játékok, konzolok, kiegészítők, karácsony előtti vásárlás és a Windows 7-es ünneplése.

Hostess girlök, Miss Cyberspace szépségverseny, a belépő karszalaggal autósorsolás, óriás kivetítő óriás színpaddal, és többezres közönséggel.

A forgatagban láthattunk mindenfajta játékkiegészítőt, Windows7 bemutatót, a másik kivetítőn Ozzy Osbourne animált alakja tűnt fel egy röpke pillanatra valamilyen szerepben, voltak moddolt PC házak.

Emellett az ESET jóvoltából azt is megnézhettük, mi a különség egy védelem nélküli és egy vírusvédelemmel futó Windows PC között ;-)

Mivel nem sikerült megnyerni a fekete Toyota autót, és gyorsan sikerült kibeszélgetnünk magunk a jelenlevő pár ismerőssel, kollégával, visszatértünk hát a BME-be. Az otthonautomatizálás Linux alapokon előadás végét még sikerült elcsípni, majd Erdei Csaba (Szörpi) zárszava következett, illetve az FSF-nek felajánlott adó 1%-okból befolyt 4.2 millió forintra kiírt pályázat eredményhirdetése következett. Nem kellett azonban még hazamenni mindenkinek, aki akart, csatlakozhatott az Ubuntu fanatikusok által szervezett 9.10 (Karmic Koala) megjelenése alkalmából Release Partyhoz.

Egy kicsit méltatlanul elhanyagoltnak éreztük az FSF rendezvényt, nagyobb hírverésre, több látogatóra, több számítástechnikai magazin, portál részvételére számítottunk. Az IT Cafe itt is igyekezett segíteni, és élőben közvetítette a honlapján az előadásokat. Nem könnyű kenyér nyíltforráskódú programok népszerűsítése egy ekkora hatalmas multi árnyékában, és a milliárdos szerződések megváltoztatására talán több raklapnyi tojás is kevés lenne nálunk.  Az érvelés mellette sokaknak furcsa, akik benne élnek, azoknak pedig sokszor nehéz és érthetetlen akadályokkal teli (pl. pályázat "Windows szerű" szoftverre) szélmalomharcot ígér. A nálunk sokkal gazdagabb országok ennek ellenére érdekes módon (Francia csendőrség, München örkormányzat, stb.) felismerik, és fontolgatnak ilyen váltásokat, amikre az egyik sarkalló erő éppen a válság lehet. Mindenesetre itt senki nem érkezett limuzinnal, és a parkolóban sem láttuk az FSF-001 rendszámú Mercedes terepjárót. Ennek ellenére kellemes régi és új ismerősökkel sikerült jól elbeszélgetni, elemezni, terveket szőni, és reménykedni, hogy az szabad szoftver és a nyílt forráskód egyszer majd jobban megerősödhet nálunk is.

3 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vargnatt 2009.11.03. 19:36:43

Azér' a hostess csajokról lőhettetek volna egy pár képet, ha már ott voltatok ;-)

Amúgy GameShowra azért nem mentem, mert már hányingerem van a Win7 állandó ajnározásától, komolyan úgy hypeolják a médiában, mintha maga a Messiás érkezett volna meg...

Az FSF-re meg azért nem, mert valószínűleg az előadások 3/4-e alatt nem értettem volna, hogy miről van szó. Meg a regisztráció is plusz macera, még ha nem is túl nagy.

Egy átlagember szerintem soha nem fog elmenni egy olyan konfra, ahová előre regisztrálni kell, és a legtöbb előadásnak már a címét se tudja hová tenni, így persze, hogy nem terjed az ige. Oké, hogy ez részben szakmai konferencia, meg inkább a minőség a fontos, de talán a kicsit kevésbé kockáknak is lehetne valami érdekességet nyújtani, már amennyiben az open source népszerűsítése is a célok között van.

Vargnatt 2009.11.03. 20:25:55

@Csizmazia István [Rambo]: Ááá, köszi szépen, leköteleztél :) Volt néhány szemrevaló teremtés, úgy látom...
süti beállítások módosítása