Trójai játékok nem csak Akhilleusznak

2009. november 11. 19:55 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Sokszor foglalkoztunk már az alternatív operációs rendszerek kapcsán, hogy a Windowshoz képest mennyivel biztonságosabbak. PEBKAC ellen viszont nincs orvosság, és úgy tűnik, nem világos mindenkinek, hogy egy szoftverforgalmazó felelőssége milyen óriási ebben a bizalomra épülő rendszerben. Nekünk pedig nagyon nem mindegy, milyen alkalmazásokat töltünk le és telepítünk például az iPhonera.

Mienk a trójai, magunknak telepítjük - akár így is lehetne fogalmazni, esetleg azt kérdezi tőlünk a medve, hogy mondd csak te vadász, miért is jársz az iTunes App Store-ba? Ez az a terület, ahol még a leggyanakvóbb ember is csapdába eshet. Nem látunk bele a letöltendő programba, így az open source-szal szemben itt jobb híján kénytelenek vagyunk benne megbízni. Esetleg valamennyire tájékozódhatunk az interneten, de ez is maximum akkor óvhat meg bármitől, ha már egy ideje ismert valamilyen anomália, vagyis jobbára már csak eső után van esélyünk köpönyeget találni.

Most az Egyesült Államokban, Észak Karolinában indult per a Storm8 fejlesztők ellen, mert az ingyenesen letölthető játékaik - mint például a iMobsters vagy a Vampires Live - egy beépített hátsóajtón titokban továbbították a fejlesztőknek a felhasználó telefonszámát, illetve telefonkönyvében szereplő számokat, hogy ösztönözhessék őket a teljes változat megvásárlására.

A piszkos trükk kiderült, és most a fejlesztők azzal védekeznek, hogy ez "véletlen programhiba volt" :-O Az alábbi programok keveredtek gyanúba: iMobsters, Kingdoms Live, Racing Live, Rockstars Live, Vampires Live, World War, Zombies Live - lehet ellenőrizni a telefonokat. Valószínűleg az App Store alkalmassági vizsgálat sokkal jobban odafigyel arra, hogy nehogy üzletileg csorbuljon az Apple érdeke, és csak kevésbé alaposan ellenőrzi a biztonsági hogyant, a miértet és az egyáltalánt.

Esetleg a Storm8 fejlesztők védekezhetnek azzal, csak az Apple céges policyt másolták és akarták a magukéva tenni ;-) Az a legszomorúbb, hogy ebbe a csapdába bármely felhasználó belesétálhatott...

6 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sonka Nery 2009.11.11. 21:33:39

Ezt a "telefonon játszani"-dolgot sose értettem.

Watt25 · http://sablonvalasz.blogspot.hu 2009.11.11. 22:28:10

Miért olyan bonyolut megérteni, hogy nem mindenkinek van autója és mondjuk tömegközelekedés közben ideális?

phaidros 2009.11.12. 00:15:40

@Watt25: hádde apró ahho'. Meg meglöknek amikor a sört öntöm a sörös játékkal, oszt kifolyik. :)

há zé · http://indafoto.hu/hhzz 2009.11.12. 06:40:12

"Nem látunk bele a letöltendő programba,"
Miért? Hány olyan játék van, aminek belelátsz a kódjába? És ha belelátsz, mit érsz vele? Te már végignézted a gépedre telepített linuxos szoftverek forráskódját? Alaposan?

espadazo - Játékbolt: · http://aruhaz.nettfilm.hu 2009.11.12. 08:56:00

Telefonon legyen ébresztő, meg legyen akkora, hogy rá lehessen gumizni a Sokol-t, hogy ne unatkozzak a buszon!

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2009.11.12. 09:00:05

Hali há zé! Üdv a blogon :-)

A különbség a lehetőség, hogy ha akarsz, akár bele is nézhetsz a forrásba, Illetve ha ilyen open source dolog fenn áll, akkor az esélyeid akkor is javulhatnak, ha te magad éppen nem érsz rá, vagy nem értesz hozzá. Valahol a világon valaki ezt (helyetted) kíváncsiságbóléppen megnézi, már megnézte, és ellenőrizte, jajgat, farkast kiált, ha kell, stb.

Abban viszont teljesen igazad van abban, hogy a játékok között ez egyáltalán nem jellemző. Viszont ahogy az új Symbiannal függvényekre lebontva alaposan ellenőrizték az új külsős progrikat, na meg később digitálisan aláírták a csomagokat, ez azért valahol nagyon hasznos volt.
süti beállítások módosítása