Adataink védelme péntek 13-án és máskor

2009. november 13. 15:20 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Azokon kívül, akik 32 milliót keresnek vele hetente, valószínűleg senkinek nem kedvence a vírus, a féreg, a számítógépes kártevő és az ezzel járó esetleges adatvesztés. A saját adataink külső hordózóra történő rendszeres mentése évtizedek óta fontos kiegészítése kellene, hogy legyen a számítógépes biztonságunknak.

Péntek 13-a lévén természetesen eszünkbe juthatnak olyan régi események, amikor a péntek 13-a vírus miatt bemondták a Déli Krónikában, hogy akinek nem okvetlenül szükséges, az aznap ne kapcsolja be a számítógépét. Azóta persze sokat változott a világ - ma már egy bankban, kórházban, hadseregben, tőzsdén, reptéren, stb. nem is lehetne ezt az esetleges kikapcsolgatást véghezvinni. Így is marad még 364 nap, így a régmúlttal maximum talán annyi kapocs maradt, hogy ahogy akkor is, úgy most is kiemelt fontosságú volt a saját adat, munka mentése, illetve ennek sajnálatos elmaradása.

A mentés elkészítésének a legmegfelelőbb ideje az a pillanat, amikor még egyáltalán nincs rá szükség :-) Emellett egy másik fontos jellemzője is van: csak a kipróbált, letesztelt mentés ér egyáltalán valamit. Sokan mentegetnek stochasztikusan egyes dolgokat USB kulcsra, rendszertelenül egyéb helyekre, amikor aztán valami miatt beüt a mennykő és a "start from scratch" ideje eljön, azonnal ötlik fel a rengeteg dolog, mi is hiányzik még: jaj a levelezés, a postafiókok beállítási módja, a licenckulcsok, kedvenc programjaink részletes beállításai, a böngésző testreszabott állapota, benne a könyvjelzőkkel és pluginekkel, bejáratott tűzfalszabályok, csevegő programok elmentett naplói, FTP oldalaink jelszavai, digitális aláírásunk publikus és privát kulcsa, a jól belőtt PDF fájlba nyomtatási lehetőség, és még hosszan lehetne sorolni.

Talán még az is előfordulhat valakivel, hogy évekkel korábbi hagyományos CD/DVD mentését elővéve váratlanul hibásnak vagy üresnek látszik a lemez, nyoma sincs a biztonságban hitt adatoknak. Lehet persze ezt cizellálni, és az eleve maximum 2-5 évet bíró lemezeket minden évben egyszer egy rendszeres átírással, amikor minden egyes mentés lemezt lemásolunk egy másik üres adathordozóra, a régit pedig megsemmisítjük. Így minden írásnak csupán egyetlen esztendőt kellene tudni kibírnia, ami talán megy neki, ha nem noname.

Talán ezen segíthet majd egy új fajta DVD írás, amely szerényen ezer évet garantál a problémamentes visszaolvasásra. Ez persze így előre vicces, majd 30-40 éve múlva térjünk vissza rá. Maga az írási folyamat nem is a felhasználóknál történik, hanem a cég végzi el azt - itt ugye már van is egy momentum: meg kell bíznunk bennük, átadni az adatokat, hogy ők írják meg. Illetve titkosított formában is küldhetjük.

A módszer egy dolgot azonban biztosan nem tud, a saját lustaság legyőzésén még ez sem segít. Nem ismerhetjük, milyen jövő áll a Cranberry DiamonDisc előtt, mindenesetre kíváncsian várjuk a konkrét árakat és az idő múlásával pedig az ígéret betartását. Lehet jönni kommentelni 3009. november 13-án az esti órákban :-D 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása