Doktor Adat és az ő jó édes anyukája

2010. január 13. 12:40 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Többször is értekeztünk már a hamis antivírusok nyomán, amely a tapasztalatlan felhasználóknak szerezhet néhány kellemetlen percet. Ha korábban egyáltalán nem volt valódi vírusirtója a gépen, igen nehéz az új szerzeménytől megszabadulni. Esetleg ha nagy naívan még meg is vásárolja az "irtani is képes" fizetős változatot: kidobott pénz az ablakon. Most azonban úgy tűnik, a kártevő szerzők az évvégével még ennél is magasabb fokozatba kapcsoltak.

Mostani programunk a Data Doctor 2010 már mutatja azokat a szimptómákat, amikre azt mondhatjuk: látszik és beérett a napi nyolc órás állandó fejlesztési munka. A weboldalról bekapott fertőzés első jeleként az olyannyira utált Blaster juthat az eszünkbe: a visszaszámlálás elkezdődik, és a gép leáll. 

A restart után sem érezhetjük magunkat azonban a szerencse fiának, mert egyes dokumentumaink elérhetetlenekké, kódoltakká váltak. Egy, azaz 1 (ágyin, one, een, ein, uno, jeden, une ) állományt enged a program mindösszesen helyreállítani, továbbiakat nem.

És igen-igen, jól mondja, aki zsetonjait a pénzért mindent kockára helyezte, van megoldás, csak meg kell vásárolni a Data Doctor 2010 fizetős, regisztrált változatát. Komolyabb az ijesztés, rámenősebb a pénz kizsarolása, és aligha tévedünk, ha azt jósóljuk, ebbe az irányba több hasonló kísérletet látunk még a jövőben. Felnőttünk már, az évek múltával szaporodik fogunkban az idegen anyag, ezenközben a Google találatok között pedig a How to Remove kezdetű bejegyzések.

Mivel azt nem igazán tudjuk elérni, hogy hosszú távon Doktor Adat ezentúl csak és kizárólag azzal játsszon, ami egyidős vele, ezért a másik fronton van esélyünk a hatékony védekezésre: használjunk megbízható naprakész vírus és kémprogram védelmet, hogy elejét vehessük az ilyen incidenseknek. És emellett persze rendszeresen: menteni, menteni, menteni...

6 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2010.01.13. 13:36:12

Köszike, lehet, hogy jól jön majd valakinek :-)

RoFä 2010.01.29. 05:56:38

Ez a jó édes anyukája egy nagyon finom, hovatovább eufemisztikus megfogalmazás.

Leeroy of SMV Design 2010.03.04. 09:01:43

A legnagyobb okosság ebben (legalábbis a ransomware írói részéről), hogy nagy a merítés. Azaz rengeteg a tudatlan, számítástechnikailag rosszul informált user, és ezektől lehet kicsalni a zsíros bankókat, főleg a tengerentúlról.

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2010.03.06. 13:31:41

Jött már olyan álláshirdetés spam, aminek a linkje aztán orosz társkeresőnek álcázott szexoldalra mutatott, ahol egy Windows Live Messenger szerű ablaknak látszó tárgyban volt egy üzenet, hogy Marija, Lena, és társaik már várnak. Gondolom, az ilyenre is kattint majd a 10 százalék, meg itt van most az XP help F1-je, tuti hogy behamisítják majd a kártevő írók azt is.

Leeroy of SMV Design 2010.03.09. 14:52:52

Én meg mostanában a "Blizzard"-tól kapok World of Warcraft-témájú emaileket, miszerint adjam meg a logint/pass-t egy bejelentkező oldalon. Hogy hogy nem, a link egy totál más oldalra irányítana, a mail source-ba belenézve pedig világossá vált, hogy a Blizzard nem nagyon szokott hotmail-es emailről üzenetet küldözgetni... :)
süti beállítások módosítása