Víruslaborban jártunk

2010. május 06. 16:00 - Csizmazia Darab István [Rambo]

A hét elején kis kiránduláson vettünk részt, meghívást kaptunk Pozsonyba, az ESET otthonába. Az új székházban ma már többszázan dolgoznak a cég kötelékében. A különféle médiáktól érkezett újságírók még a víruslaborba is bekukucsálhattak.

A magyarországi képviselet szervezésében tettünk látogatást a NOD32 és a Smart Security programokat fejlesztő vállalatnál. Sok érdekes mozzanata volt az útnak, a várható új Macintosh és Linux termékek fejlesztéséről éppúgy szó esett az előadásokon, mint a kártevők napi hatalmas számáról, a folyamatosan változó új kihivásokról.

Juraj Malcho víruslaborvezető előadásában átfogó képet kaptunk a legújabb kártevő trendekről. Ebből a legérdekesebb momentum a McAfee hibás frissítésével volt kapcsolatos. Mint ismeretes, április 21-én egy olyan vírusadatbázis került kiadásra, amely a Windows egyik rendszerállományt tévesen kártevőnek ítélte. Eddig nincs is ebben semmi rendkívüli, sajnos ritkán ugyan, de minden antivírus céggel megesett már ilyen malőr. Viszont ami az esetet különlegessé tette az az volt, hogy másnap ha valaki begépelte a mcafee hibás frissítés és hasonló szavakat, körülbelül a Google találatok 50-60 százaléka már a bűnözők által fertőzött linkekre mutatott a találatok célirányos mérgezése miatt. És aki a frissítés miatt bajban volt, kikapcsolt víruskeresővel könnyen beleszaladhatott egy új fertőzésbe.

A másik érdekes momentum az volt, hogy eddig ritka és nagyon Buzgó Mócsing, Fülig Jimmy szerű bikkfanyelvű magyar adathalász próbálkozások voltak csak, amik valószínűleg azért voltak magyartalanok, és hemzsegtek a helyesírási hibáktól, mert eddig mindig valamilyen nyersfordító programmal készültek. Ami viszont meglepő volt, és ezen mi is csodálkoztunk, a hamis antivírusok nyomában megjelent hamis szerzői jogi programból már jelent meg tökéletes szlovák nyelvű változat.

Kaptunk egy kis ízelítőt a mobil antivírusok fejlesztési terveikből is, ebből kiderült, hamarosan lesz Symbian és Windows Mobile okostelefonra tűzfalas security csomag is. Szó esett arról is, hogy titkon mindenki az iPhone valamint Android platformok további térnyerésére számít, ami további fejlesztéseket indíthat el.

Végül bejártuk az egész irodát Miroslav Trnka kalauzolásával, beleértve a víruslabort is, ahol James Bondos monitorokon látszott, amint a nemzetközi helyzet éppen fokozódik ;-)

Körülbelül napi kétszázezer új minta érkezik elemzésre, ami bősegésen ad munkát mind az automata feldolgozó programoknak, mind pedig a képzett kódelemzőknek.

Külön falat foglalnak el a program által elnyert díjak, köztük az olyan értékes trófeák, mint a Virus Bulletin 100% Award, vagy az AV-Comparatives oklevelek. A kirándulás végén pedig az újságíróknak lehetőségük volt az ebéd során kérdéseket feltenni, illetve a fejlesztőktől - például Richard Marko vezető szoftverfejlesztőtől - közvetlül lehetett kérdezni, kötetlenül beszélgetni.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása