Pókerarcok: nem kerültek hangulatba

2010. augusztus 13. 12:05 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Már jó sok éve az iparszerűen, kémkedéssel végzett pénzszerzésből élő profi bűnözöi csoportok a mozgatói a kártevőterjesztésnek, adathalászatnak. Ahogy a lopott hitelkártya adatoknak is meg van a maga helye ebben a jól megtervezett táplálkozási láncban.

Korábban már boncolgattuk, országa válogatja, milyen bankkártya adat mennyit ér, sőt időnként az online játékokhoz tartozó jelszavak is értékes hasznot hozó árucikknek számítanak. És azt is emlegettük, ha egy nemzetközi bűnbanda tevékenykedik, illetve ha olyan országban végzik az illegális tevékenységet, ahol a hatóságok némileg megengedőbbek, kevéssé felkészültek, vagy mások a törvények - akkor a bizonyítás alaposan feladja a leckét a nyomozóknak.

Most egy ilyen régebbi történetre kerülhet pont a 27 esztendős BadB, vagyis az ukrán-izraeli Vladislav Anatolieviech Horohorin elfogásával, akit Franciországban tartoztattak le, épp egy Moszkvába induló repülőgépre igyekezett. A CarderPlanet alapítóinak egyike volt, amit még 2001 májusában indítottak a lopott hitelkártyák kereskedelmére. Az eredeti csapat feloszlása után BadB önállósította magát, és saját weboldalain folyatatta a bankkártyaszámok adás-vételét. Pénzt ajánlott a hackereknek biztonsági sebezhetőségeket kihasználó exploit kódokért is. Ténykedéséről több flash alapú rajzfilm is készült, amelyek bizonyára viccesek lehetnek mindenkinek, akinek nem csapolták meg a számláját.

2005-ben történt már egy CarderPlanetes letartóztatás, akkor Ukrajnában az amerikai hatóságokkal együttműködve a szintén alapítónak számító Dimitrij Golubovot vették őrizetbe. Most a lebuktatás tetten éréssel Nizzában sikerült, amerikai beépült titkosügynökök ugyanis vásárlónak álcázva magukat keresték meg Horohorint. Mivel 2009-ben már vádat emeltek ellene az Egyesült Államokban egy másik ügye miatt, így valószínű a kiadatása, ahol a korábbi tíz év börtön mellett újabb néhány várhatja.

Persze örüljünk ennek az eredménynek, de ettől ez a biznisz sajnos nem fog megszűnni. Ezért csak ismételni tudjuk magunkat azzal a kis összefoglalóval, amely segíthet ha arra gyanakszunk, betörtek a gépünkbe vagy a postafiókunkba.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása