Android is watching You

2010. augusztus 18. 09:45 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Na jó, a cím valóban nem elég pontos. Valójában arra gondolunk, ahogy a PC-n is, itt sem lehetünk soha biztosak abban, amit telepítünk, az pontosan mi is. Meglepetések - még ha ritkán is - azért itt is vannak.

Ahogy növekszik az Android népszerűsége - nem kell feltörni, bármit telepíthetünk rá, násztánc nélkül USB kulcs, tetszőleges szolgáltatóval használható, könnyebb vele a sört nyitni, stb. - úgy kerül egyre jobban a kártevőszerzők érdeklődési körébe is . Ahogy az új autónál is csak az első karcolás fáj, lassan már itt is rezignáltan hallgatjuk a híreket a következő, kémprogramot vagy trójai kártevőt rejtő ingyenes alkalmazás leleplezéséről.

Lassan itt a telefonos applikációk esetében is egyre nehezebb lesz eldönteni, mi a kártevő és mi nem az, milyen funkciók gyanúsak, kétesek és legálisak. Ugye az iPhone 4.x egyik nagy újítása a felhasználók koordinátáinak begyűjtése, és ezek az - állítólag névtelen - adatok a fejlesztők, reklámozó cégek felé elérhetőek, ezt kell el fogadnunk az IOS telepítés előtt az új felhasználói szerződésben.

Most épp egy androidos kígyós játékban találtak kémprogramra jellemző funkcionalitást: a háttérben futva figyeli a telefont a GPS Spy segítségével. Klasszikus besorolás szerint ez nem vírus, de trójainak bátran nevezhető. Az egyetlen amit tehetünk minden okostelefon esetében, az az óvatosság, gyanakvás, gondos tájékozódás még a programok telepítése előtt, de akár imádkozhatunk is, vagy aki minden hétfőn hármat köp kelet felé egy barna kavicsra, azt nem érheti megrontás ;-)

4 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vrtx 2010.08.18. 10:53:25

Érdekes, üde és jó kis cikk! thx

nyos 2010.08.18. 17:50:48

Elvileg minden program telepitesekor kiirja, hogy milyen jogosultsagot ker maganak. Ha egy kigyos jatek GPS hozzaferest ker, az gyanus. Ha megis engedelyezzuk, akkor meg ki a hulye?

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2010.08.18. 21:55:26

Szia vrtx és nyos!

A trójai telepítéssel kapcsolatos PEBKAC dologgal egyetértek.

Sajnos még nem volt személyesen dolgom Android telefonnal. Talán majd a következő készülékem ilyen lesz?

Érdek Lődő 2010.08.19. 12:59:12

Nekem ez a link működik: mek.oszk.hu/01000/01038/01038.htm
süti beállítások módosítása