Kamuprofilok több ezer ismerőssel

2010. szeptember 22. 13:15 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Lezárult az Antivírus blog kamuprofil vadászata. A versenyzők tucatnyi hamis iWiW és Facebook adatlapot buktattak le. Akad közöttük olyan, melyet több mint 36 ezren jelöltek vissza, ismert hivatalban lévő politikusokat és közéleti személyiségeket is beleértve.

Egy hónappal ezelőtt az Antivírus blog harmadik születésnapja alkalmából kamuprofil vadászatot hirdettünk. A versenyre tucatnyi pályázat érkezett. Tulajdonképpen elmondható, hogy aki nagyon akart, könnyen tudott hamis profilt találni. Még ha a verseny szellemében nem is tudta eldönteni, melyik az igazi, akkor is látta a területen uralkodó káoszt. A nyertes egy olyan kamuprofilt leplezett le, melynek 36 322 ismerőse van az iWiW-en, közöttük számos politikussal és közéleti személyiséggel. A csinos női fotók mögött azonban nem egy valódi személy áll, hanem egy belvárosi sztriptíz klub jól megtervezett marketingakciójának profiloldala, mely a rég letűnt S Club 7 tiniegyüttes énekesének, Rachel Stevensnek fotóit használja fel a rajongók gyűjtésére.

Bármilyen hasonlóság a valósággal nem csak a véletlen műve

A hamis adatlapokat gyakran több ezer rajongó jelöli be, akik elhiszik, amit a kamuprofilok tulajdonosai mondanak nekik. Ez biztonsági problémát jelent, hiszen a hamis profil tulajdonosa így hozzáfér a rajongó adatlapján szereplő információkhoz. Ezenkívül a kamuprofilt létrehozó személy különböző akciókra is ráveheti a rajongókat: más oldalakat ajánl a figyelmükbe, vagy akár pénzt gyűjthet tőlük. 

Gyűjtögető életmód: strigulabajnokság rulez ;-)

A kamuprofil vadászat versenyzői a hamis profilok azonosítására kizárólag legális módszereket alkalmazhattak. Ezek közül az egyik legnépszerűbb a TinEye webes szolgáltatás használata volt, melynek segítségével egy adott fénykép további internetes előfordulásait lehet ellenőrizni, a nyertes is ezt a módszert alkalmazta. Több versenyző próbálta meg ellenőrizni az egyes profilokhoz tartozó kapcsolati hálót is, a sztárok menedzsere és családtagjai ugyanis csak a valódi profil mögött lévő személyt szokták visszaigazolni. Olyan is akadt, aki kamuprofil adatlapon megadott iskolához tartozó öregdiák-keresőben ellenőrizte, hogy valóban járt-e az iskolába adott nevű személy, és így derítette ki, hogy legalább részben hamis adatokat adott meg valaki. Jól látszott a kamu adatlapoknál, hogy nem csak képeket másoltak, hanem az eredeti személy személyes adatait is nagy bátran át kopi-pésztezték az elkövetők, klónozták. Ez ellen igazából sokat nem lehet tenni, az üzemeltetők felé jelentheti az eredeti profil tulajdonosa.

Abszolút hiteles adatok :-)

A versenyen technikai-különdíjas lett egy leleplezés, mely Andy Whitfield színészhez, a Spartacus: Blood and Sand sztárjához kapcsolódik. Egy 19 éves rajongó hamis Facebook profilt készített, és a népszerű színésznek adta ki magát, így több ezer rajongót gyűjtött. Egy magyar felhasználónak azonban gyanús lett a profil, és tőrbe csalta a hamisítót: egy olyan weboldal linkjét küldte el neki, mely regisztrálja, hogy milyen IP címekről keresik fel. A csaló rákattintott a linkre, és így egyértelműen bebizonyosodott, hogy nem lehet Andy Whitfield-el azonos, a színész ugyanis Ausztráliában, illetve Új-Zélandon dolgozik, míg a csaló IP címe gibraltári volt. A csaló aztán nyilvánosan bocsánatot kért, és oldalát átalakította rajongói oldallá.

A verseny  eredményei kapcsán érdemes figyelni arra, hogy a közösségi oldalakon is vigyáznunk kell a személyes adatainkra, és csak a valódi, ellenőrizhető ismerősöket érdemes visszajelölni. A közösségi oldalak pedig jól tennék, ha a rajongói oldalak számát is ellenőriznék, mint ahogy egy technikai fórumon is átteszik a szoftver kérdést a hardver szekcióból, ha véletlenül oda érkezik, vagy ha új topikot nyitnak már létező témában, akkor áthelyezik azt a jó topikba új hozzászólásként. Nem normális dolog, hogy egy létező híresség nevében akár több tucat különböző rajongói klub is létezzen azonos névvel, megnehezítve egy átlagember számára a hiteles választást.

Kavarják ezek vagy nem kavarják?

Ha esetleg mégis rajongói csoporthoz akarunk csatlakozni, az a legszerencsésebb, ha a hírességnek olyan a weboldala, amely tartalmazza a hiteles linket a közösségi oldal autentikus profiljához: ekkor biztosan a jó helyre jutunk. Ez szerintünk a rajongóknak is jó fogodzó lehet a jövőre nézve, a zenészeknek, hírességeknek pedig megfelelő módszer, amivel segítik helyesen kiválasztani a közösségi oldalakon található saját profilt, és megóvják a gyanútlan rajongókat a csalóktól. Mindenféle csatlakozás előtt érdemes áttekinteni, és ha kell módosítani a saját biztonsági beállításainkat, hogy csak azok a személyes adataink kerüljenek megosztásra, amelyeket valóban szeretnénk láthatóvá tenni.

A versennyel a közösségi oldalak biztonsági kérdéseire kívántuk felhívni a figyelmet, lássa mindenki, hogy a személyes adatunk érték, bánjuk velük hát ennek megfelelően, vagyis óvatosan.

17 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzá Szóló 2010.09.22. 16:35:41

"Nem normális dolog, hogy egy létező híresség nevében akár több tucat különböző rajongói klub is létezzen azonos névvel, megnehezítve egy átlagember számára a hiteles választást"

Na kérem, erre külön minisztériumot kellene létrehozni :D
Ezek ám a fontos dolgok...

2010.09.22. 16:40:07

LOL végkövetkeztetések vannak ebben a posztban, mintha csak Meki bácsit hallanám: "A drog rossz. Ne drogozz! Értem? AZ alkohol is rossz. Ne igyál alkoholt. Értem?"

garage 2010.09.22. 16:41:35

Éder Krisztián kicsoda?

BushDoctor 2010.09.22. 17:09:40

garage : egy nulla, ne is foglalkozz vele !

BÁNYAI 2010.09.22. 17:15:39

Éder? Nem ő az a hekker, akit a volt miniszter megbízott, hog y a saját Nemzetbiztonsági Hivatalába törjön be?

sebien 2010.09.22. 18:00:55

ebben mi a leleplezés, hogy kitakarod a leleplezett kamuprofilon a nevet?

sebien 2010.09.22. 18:05:43

@garage: enyhe túlzással olyan nekünk sp (éder krisztián), mint a külföldnek jb (justin bieber): mindenki utálja. de senki sem ismeri...

radiris 2010.09.22. 21:11:35

@Jencike12: nem mennél te a jó édesanyád spammelő bús nagyajkai közé?

Myta · http://www.stylebyme.blog.hu 2010.09.22. 21:24:53

Én minap Csonka Bandi-t jelöltem meg. Nyugtassatok meg, hogy az ő fóka képe nem csak illusztráció!

teddyde 2010.09.22. 23:31:56

@Myta: Csonka Bandi nem fake, csak mindenkit visszajelöl, válogatás nélkül. Érdekes tanulmány az adatlapja.

szbszig 2010.09.23. 00:46:08

Ki az az Éder Krisztián?...

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.09.23. 06:02:08

Ez a "közösségi oldal", legalábbis a példában szereplő rég nem arról szól, hogy hús vér emberek kapcsolatot tartsanak ott hús vér valódi ismerőseikkel.

Ebből kifolyólag mi is a gond a kamu profilokkal?

A rajongókat talán ismerik a hírességek? Ugyan.

A klubozás egyszerű marketing tevékenység.

Ráadásul mindenféle trükköket bevet ez az oldal, hogy szaporítsa az adatlapokat.

Például primitív játékok működnek rajta, amelyekkel csak és kizárólag akkor lehet normálisan játszani, ha a játékos begyűjt egy halom "szomszédot".

Ha nem akarja a valódi ismerőseit ilyen bugyuta játékkal nyaggatni vagy azok nem állnak kötélnek, akkor vagy mindenféle vadidegennel "ismerkedik össze" - akik jó része ugye kamuprofil - vagy maga hoz létre pár új profilt "szomszédnak".

Ennek a fészbuk projektnek már nem sok köze van pl. régi osztálytársak összegyűjtögetéséhez, szóval kár a cikkírónak ennyire felháborodni.

Ha csak a való világból ismert valódi ismerőseivel akarja tartani a kapcsolatot, akkor nem valószínű, hogy átverik, legfeljebb tévedésből jelöl be hasonló nevűt, tulajdonságait.

Ha meg a "rajongói klubok" érdeklik, akkor meg is érdemli.

Azt kellene felfogni, hogy egy ilyen "közösségi oldalt" tömérdek ember használ tömérdek féle célra, és a céljuk nem az, hogy a cikkíró kedvének, ízlésének eleget tegyenek.

A következő cikk szólhatna Budapesten a piroson átsétáló gyalogosok szenzációs leleplezéséről.

Milyen emberek vannak!

Döbbenet!

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2010.10.04. 18:13:49

Nyilvánvalóan nem ez az emberi élet legnagyobb problematikája és annak csimborasszója. De egy a sok közül, és kapcsolódott a játékunkhoz is. Valószínűleg te is másként látnád, ha a gyereklányod tudtán kívül nem az aktuális sztárnak, hanem egy piti csaló rajongója lenne Facebookon.

Nemrég egyébként a saját szememmel láttam egy olyan embert, aki már látott olyan embert, aki látott egy piroson átsétáló gyalogost is ;-) Szóval ez megvolt, ki is húztam a listámról.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.10.04. 19:51:07

"Valószínűleg te is másként látnád, ha a gyereklányod tudtán kívül nem az aktuális sztárnak, hanem egy piti csaló rajongója lenne Facebookon. "

Gyereklány nem fészbukolhat. 13 év az alsó korhatár.

Ennyit a "piti csaló" témáról.

Hozzá Szóló 2010.11.02. 15:15:31

@Akitlosz: Mifelénk a 13 éves gyerek is gyerek, nem tudom, felétek ez hogy megy.
De akinek agya van, az saját magát meg a 18, különösen a 14 évet be nem töltött családtagjait a lehető legtávolabb tartja ettől az őrülettől. Ugye nem kell magyarázni még, hogy miért? Remélem...

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.11.03. 07:22:20

@Hozzá Szóló: Nálunk fiatalkorú.

Már nem gyerek, de még nem is felnőtt.

Kamasz, bakfis.

Ezek az oldalak már rég nem közösségi kapcsolattartásról szólnak, leírtam a korábbi hozzászólásomban.
süti beállítások módosítása