Smsben törölhetőek az adatok a mobilokról

2010. október 08. 16:33 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Okostelefonokra tervezett biztonsági csomagot jelentett be a NOD32 vírusirtót gyártó ESET. A Windows Mobile és Symbian operációs rendszereken futó ESET Mobile Security nem csupán a vírusok, de az adatlopás ellen is védelmet nyújt: az elvesztett okostelefonokról egy sms segítségével, távolról törölhetőek az adatok.

A Gartner adatai szerint 2010 első negyedévében 54 millió okostelefont adtak el világszerte, melyeknek több mint felén Symbian vagy Windows Mobile operációs rendszer fut. Ezeken a felhasználók jellemzően már nem csupán ismerőseik telefonszámát tárolják, de naptárbejegyzéseiket, feljegyzéseiket is szinkronizálják a készülékekkel, melyek alapértelmezett beállításaik szerint még a meglátogatott weboldalak - így például a facebook - belépő adatait is megjegyzik.

A telefon elvesztéséhez kapcsolódó kockázatok mellett folyamatosan növekszik a veszélye annak is, hogy a készüléket vírustámadás éri. Az elmúlt hónapokban számos olyan csaló alkalmazás jelent meg, mely megtévesztéssel veszi rá a felhasználókat arra, hogy hozzáférést biztosítsanak az okostelefonjukhoz. Amennyiben ez sikeres, az alkalmazás a felhasználó tudtán kívül emelt díjas számokat hív fel, vagy sms üzeneteket küld ezekre. Emellett szaporodnak az okostelefonokra írt kémprogramok is.

Az ESET Mobile Security segítségével kezelhetővé válnak ezek a biztonsági kockázatok. A most megjelent mobil biztonsági programcsomag az ESET más védelmi termékeihez hasonlóan tartalmaz vírusdefiníciós adatbázison alapú vírusvédelmet és heurisztikus keresést is. A vírus- és kémprogramvédelem egyaránt kiterjed a készülék beépített memóriájára, valamint a cserélhető memóriakártyák beolvasására és megtisztítására. Lehetséges a memóriában futó folyamatok ellenőrzése, és az ESET Mobile Security ellenőriz minden vezetéknélküli kapcsolatot, beleértve a wifi és a bluetooth kapcsolatokon keresztül érkező fájlokat is. A biztonsági csomag tűzfala arra is képes, hogy blokkolja az összes mms és adatforgalmat, amikor roamingolunk.

A vírusvédelem mellett az ESET Mobile Security legérdekesebb tulajdonsága a távoli törlés (remote wipe) funkció. Ennek segítségével a jogosult felhasználó elvesztett vagy ellopott telefonjáról távolról tudja törölni az összes adatot egy speciális sms üzenet segítségével. A szoftvercsomag ezenkívül tájékoztat a biztonsági résekről, kiszűri a kéretlen sms üzeneteket, és beépített tűzfal segítségével monitorozza a kimenő és a bejövő kommunikációs kísérleteket. 

Az ESET Mobile Security funkciói:
Távoli törlés: Vészhelyzet esetén egy speciális sms parancssal törölni lehet az összes adatot (névjegyzék, üzenetek és a cserélhető memóriakártya adatai) a készülékről.
SIM ellenőrzés: Lehetővé teszi, hogy meghatározott SIM kártyák értesítést kapjanak abban az esetben, ha illetéktelen SIM kártya kerül beillesztésre, beleértve a kártya telefonszámát, valamint IMSI és IMEI számát.

Jelszavas önvédelem: Megakadályozza az ESET Mobile Security eltávolítását a készülékről.

Biztonsági audit: Kényelmes és egyszerű módon jelzi a felhasználóknak az eszköz aktuális biztonsági állapotát, és tájékoztat az esetleges biztonsági résekről. 

Sms és mms szűrés: Lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy testre szabható fekete- és  fehérlisták segítségével meghatározzák, hogy milyen feladóktól fogadnak sms és mms üzeneteket.

Vírus- és kémprogramvédelem: Az ESET keresőmotorjának optimalizált heurisztikái biztosítják a már ismert és a még ismeretlen fenyegetések elleni védelmet. A kártevőket a szoftver törli, vagy karanténba helyezi, ahonnan a későbbiekben visszaállíthatóak. Lehetséges a memóriában futó folyamatok ellenőrzése, és a vírusadatbázis frissítések ütemezésének beállítása (napi, heti vagy havi rendszerességre).

Tűzfal: Előre definiált, vagy a felhasználó által létrehozott szabályok alapján ellenőrzi az összes bejövő és kimenő kommunikációt. A tűzfal ezenkívül képes arra, hogy blokkolja az összes mms és adatforgalmat, amikor a készülék roaming üzemmódban van. 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása