Kétmilliós zombigép tábor az USA-ban

2010. október 14. 14:20 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Az Egyesült Államok vezet a botnet fertőzött gépek számának versenyében, becslések szerint körülbelül két millió akaratát vesztett, távirányítható zombigép található az országban. A Microsoft kimutatása szerint Brazilia volt a második helyezett 550 ezer fertőzött géppel.

A 240 oldalas jelentés szerint a Lethic nevű botnet volt a felelős a kiküldött spamek 56 százalékáért. A 2010 április és június közötti időszakban a Microsoftnál 6.5 millió fertőzést detektáltak és végezték el a mentesítést. Ez a szám éppen a duplája az egy évvel korábbi, 2009-es hasonló időszakban mért értéknek, így ez is jól demonstrálja, mennyire súlyos ez a probléma.

A teljes jelentés 600 millió olyan számítógép vizsgálatára épül, melyet valamilyen Microsoftos szolgáltatást, például Essentials vagy Defender csomagot használ. Valamint az is kiderül, hogy a fertőzött XP operációs rendszerű gépekkel van a legtöbb gond, ott kell a legtöbbet munkát végezni.

Ebben a hónapban mintha csak be akarnának kerülni a Guiness Rekordok Évkönyvébe a legnagyobb javítófolt kategóriában, a legtöbb javítást bocsátották ki a tegnapelőtti Patch Thuesday keretében: összesen 49 különféle sebezhetőségre került javítás, amelyek közül 23 fontos minősítésű volt. Az MSRT (Malicious Software Removal Tool) eszközt pedig igyekeztek tovább okosítani a Zeus botnet kártevői ellen.

A sérükénység javítások közül az egyik pedig azzal a Stuxnet féreggel volt kapcsolatos, amelyiket az első közismert iráni erőműveket, ipari létesítményeket célzó állítólagos támadásként emlegetnek. Hogy ez aztán mennyire felel meg a valóságnak, és mennyi benne a szenzációhajhászás, arról lehet és érdemes is beszélni. Mindenesetre jószívvel ajánljuk ezt a jó kis összefoglalót hozzá elolvasni.

2 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gusthy1 · http://kolyokjoga.blogspot.com 2010.10.15. 20:28:53

A két milliós zombitábor az 2 db., darabonként egymilliós zombitábor.

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2010.11.22. 10:49:43

Szia Gusthy1!

Csak most vettem észre a kommentedet, és köszi, tökéletesen igazad van.
süti beállítások módosítása