Nem adja a trónját a Conficker

2010. november 05. 12:31 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Az ESET minden hónapban összeállítja a Magyarországon terjedő számítógépes vírusok toplistáját, melyből megtudhatjuk, hogy aktuálisan milyen kártevők veszélyeztetik a hazai felhasználók számítógépeit. Az októberi magyar lista első helyét már 2009 októbere óta - azaz éppen egy esztendeje - az a Conficker féreg tartja, amely az operációs rendszer frissítéseinek hiányát, a gyenge jelszavakat és az automatikus futtatás lehetőségét kihasználva terjed.

A nagy számú fertőzésnek az is az oka lehet, hogy folyamatosan számtalan új variáns, módosított változat jelenik meg belőle, melyeknél a készítők rendre igyekeznek tesztelni és kijátszani a felismerést, valamint sok Windows alapú számítógépen nem fordítanak elég figyelmet a naprakész vírusvédelem mellett az operációs rendszer frissítéseire is.

A trójaik döntő fölénye továbbra is igen látványos, tízből hét. Mint ismeretes, a trójai faló – melynek történetét a görög regékből ismerhetjük – egy olyan program, ami valami mást csinál, mint amit magáról eredetileg állít. Ez a más nem minden esetben okvetlenül romboló vagy káros, de sok esetben igen: fájlokat törölnek, felülírják a merevlemezt, vagy távoli hozzáférést biztosítanak a rendszerhez a támadónak. A klasszikus trójai általában tartalmaz egy billentyűleütés naplózót (keylogger) is, amelyet készítői játéknak vagy valamilyen hasznos segédprogramnak álcáznak. Az ilyen trójaikat sokféle céllal alkalmazhatják: rejtett távoli (backdoor) elérést szeretnének biztosítani egy adott számítógéphez, ellenőrizni kívánják a billentyűleütéseket, valamint jelszavak lopására specializálódnak (a legtöbb kémprogram ez utóbbi kategóriába esik).

Helyet cserélt októberben a korábbi harmadik és negyedik helyezett, így ezúttal az előkelő harmadik helyen találjuk a Win32/PSW.OnLineGames trójait. Ez a kártevőcsalád olyan trójai programokból áll, amelyek billentyűleütés-naplózót (keylogger) igyekszenek gépünkre telepíteni. Az ide tartozó károkozóknak rootkit komponensei is vannak, melyek segítségével igyekeznek állományaikat és működésüket a fertőzött számítógépen leplezni, eltüntetni. A kártevőcsalád ténykedése jellemzően az online játékok jelszavainak ellopására, majd a jelszóadatok titokban történő továbbküldésére fókuszál.

Negyedik lett a HTML/ScrInject trójai, amely egy RAR segédprogrammal tömörített fájl, és települése során egy üres (c:\windows\blank.html) állományt jelenít meg a böngészőben a fertőzött számítógépen. Hátsó ajtót is nyit a megtámadott rendszeren, és ezen keresztül további kártékony JavaScript állományokat kísérel meg letölteni és lefuttatni a háttérben. A nyolcadik helyre lépett előre a Win32/Mebroot trójai, ami egy igen kellemetlen kártevő, hiszen törölheti a merevlemez partíciós tábláját, és így könnyen adatvesztést okozhat.

Egyetlen újoncnak sikerült csak felkerülni a lista tizedik helyére, így is egy trójai helyébe lépett egy másik trójai. A JS/TrojanDownloader.HackLoad trójai saját kódjának telepítése során HTML állományokba írja bele rövid, mindössze 76 bájtos kódját. A HTML állomány megnyitásakor a megtámadott számítógépről különféle weboldalakhoz kísérel meg csatlakozni, azokról pedig további kártékony kódokat tölt le.

Vírustoplista - 2010 október

Az ESET több százezer magyarországi felhasználó visszajelzésein alapuló statisztikai rendszere szerint 2010 októberében a következő 10 károkozó terjedt a legnagyobb számban, és volt felelős együttesen az összes fertőzés 20.75%-ért.

1. Win32/Conficker féreg
Elterjedtsége az októberi fertőzések között: 5.68%


Működés: A Win32/Conficker egy olyan hálózati féreg, amely a Microsoft Windows MS08-067 biztonsági bulletinben tárgyalt hibát kihasználó exploit kóddal terjed. Az RPC (Remote Procedure Call), vagyis a távoli eljáráshívással kapcsolatos sebezhetőségre építve a távoli támadó megfelelő jogosultság nélkül hajthatja végre az akcióját. A Conficker először betölt egy DLL fájlt az SVCHost eljáráson keresztül, majd távoli szerverekkel lép kapcsolatba, hogy azokról további kártékony kódokat töltsön le. Emellett a féreg módosítja a host fájlt, ezáltal számos antivírus cég honlapja elérhetetlenné válik a megfertőzött számítógépen.

A számítógépre kerülés módja: Változattól függően a felhasználó maga telepíti, vagy egy biztonsági résen keresztül felhasználói beavatkozás nélkül magától települ fel, illetve automatikusan is elindulhat egy külső meghajtó fertőzött Autorun állománya miatt.
Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/%21conficker

2. INF/Autorun vírus
Elterjedtsége az októberi fertőzések között: 3.44%


Működés: Az INF/Autorun egyfajta gyűjtőneve az autorun.inf automatikus programfuttató fájlt használó károkozóknak. A kártevő fertőzésének egyik jele, hogy a számítógép működése drasztikusan lelassul.

A számítógépre kerülés módja: Fertőzött adathordozókon (akár MP3-lejátszókon) terjed.
Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/%21autorun

3. Win32/PSW.OnLineGames trójai
Elterjedtsége az októberi fertőzések között: 2.23%


Működés: Ez a kártevőcsalád olyan trójai programokból áll, amelyek billentyűleütés-naplózót (keylogger) igyekszenek gépünkre telepíteni. Az ide tartozó károkozóknak rootkit komponensei is vannak, melyek segítségével igyekeznek állományaikat és működésüket a fertőzött számítógépen leplezni, eltüntetni. A kártevőcsalád ténykedése jellemzően az online játékok jelszavainak ellopására, majd a jelszóadatok titokban történő továbbküldésére fókuszál. A bűnözők ezzel a módszerrel jelentős mennyiségű lopott jelszóhoz juthatnak hozzá, amelyeket aztán alvilági csatornákon továbbértékesítenek.

A számítógépre kerülés módja: A felhasználó maga telepíti.
Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/%21psw-onlinegames

4. HTML/ScrInject trójai
Elterjedtsége az októberi fertőzések között: 2.22%


Működés: A HTML/ScrInject trójai egy RAR segédprogrammal tömörített állomány, amely telepítése során egy üres (c:\windows\blank.html) állományt jelenít meg a fertőzött gép böngészőjében. Hátsó ajtót nyit a megtámadott rendszeren, és ezen keresztül a háttérben további kártékony JavaScript állományokat kísérel meg letölteni.

A számítógépre kerülés módja: A felhasználó maga telepíti.
Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/scrinject-b-gen

5. Win32/Tifaut trójai
Elterjedtsége az októberi fertőzések között: 1.79%


Működés: A Wind32/Tifaut fájlokat hoz létre a C:\Windows\System32 mappában csrcs.exe és autorun.inf néven. A kártékony EXE fájl automatikus lefuttatásához külön bejegyzést is készít a rendszerleíró-adatbázisban. Működése során több különféle weboldalhoz kísérel meg csatlakozni, és azokról további kártékony kódokat tölt le.

A számítógépre kerülés módja: A felhasználó maga telepíti.
Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/%21tifaut

6. Win32/VB féreg
Elterjedtsége az októberi fertőzések között: 1.46%


Működés: A VB.EL (vagy más néven VBWorm, SillyFDC) féreg hordozható adattárolókon és hálózati meghajtókon terjed. Fertőzés esetén megkísérel további káros kódokat letölteni az 123a321a.com oldalról. Automatikus lefuttatásához módosítja a Windows Registry HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run bejegyzését is. Árulkodó jel lehet a sal.xls.exe állomány megjelenése a C: és minden további hálózati meghajtó főkönyvtárában.

A számítógépre kerülés módja: Fertőzött adattároló (USB kulcs, külső merevlemez stb.) csatlakoztatásával terjed.
Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/%21vb

7. Win32/Shutdowner trójai
Elterjedtsége az októberi fertőzések között: 1.35%


Működés: A Win32/Shutdowner trójai fertőzés esetén módosítja a rendszerleíró-adatbázisban az automatikus lefutás egy kulcsát, hogy a kártevő minden rendszerindításkor lefuthasson. Rootkit komponenssel is rendelkezik, így működése során fájlokat rejt el a fájlkezelő alkalmazások elől, még akkor is, ha ezek az állományok nincsenek ellátva rejtett attribútummal. Legfőbb és legszembetűnőbb hatása, hogy büntetőrutinja lekapcsolja az éppen futó Windows rendszert, és ezzel zavarja a munkát, de akár adatvesztést is okozhat.

A számítógépre kerülés módja: a felhasználó tölti le és futtatja.
Bővebb információ:  http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/shutdowner-aa

8. Win32/Mebroot trójai
Elterjedtsége az októberi fertőzések között: 1.06%


Működés: A Win32/Mebroot.K trójai elsődleges célja, hogy további számítógépeket fertőzzön meg. Ehhez az ideiglenes (Temp) mappában létrehoz egy <szám>.tmp nevű fájlt, valamint a rendszerleíró-adatbázisba számos  bejegyzést készít, illetve módosítja azokat, ha már léteznek. Ezenkívül megkísérel a google.com webcímre is csatlakozni. Működése során tönkreteszi a merevlemez partíciós tábláját.

A számítógépre kerülés módja: A felhasználó maga telepíti.
Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/%21mebroot

9. Win32/KillProc trójai
Elterjedtsége az októberi fertőzések között: 0.84%


Működés: A Win32/KillProc trójai a fertőzött számítógépen különféle kártékony állományokat hoz létre a Documents and Settings mappában, emellett rendszerleíró-adatbázis bejegyzések létrehozásával gondoskodik arról, hogy a számítógép újraindítása után is automatikusan lefuthasson. Fő célja, hogy a megtámadott gépről adatokat szerezzen meg, és naplózza a billentyűleütéseket.

A számítógépre kerülés módja: a felhasználó tölti le és futtatja.
Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/killproc-a

10. JS/TrojanDownloader.HackLoad trójai
Elterjedtsége az októberi fertőzések között: 0.68%


Működés: A JS/TrojanDownloader.HackLoad trójai saját kódjának telepítése során HTML állományokba írja bele rövid, mindössze 76 bájtos kódját. A HTML állomány megnyitásakor a megtámadott számítógépről különféle weboldalakhoz kísérel meg csatlakozni, azokról pedig további kártékony kódokat tölt le.

A számítógépre kerülés módja: A felhasználó fertőzött weboldalt nyit meg vagy maga telepíti.
Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/trojandownloader-hackload-ad

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vakonlátó · http://vakonlato.blog.hu 2010.11.06. 17:33:44

Elképeztő, hogy mennyire felelőtlenek az userek.
süti beállítások módosítása