Ki fél ma? Aki kérdez: az Opera Software

2011. január 31. 19:05 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Igaz ezúttal nem az Astoria szálló halljából jelentkeznek, továbbá nincs benne klasszikus zenei opera sem (amelynek fő lényege, hogyha valakit leszúrnak, az utána még legalább tíz percig énekel) de ennek ellenére a dolog mégiscsak érdekes.

A norvég cég egy tanulmányt készített, amelyben arra voltak kiváncsiak, hogy a számítógépfelhasználók világszerte milyen online incidensektől félnek leginkább, szerintük kitől kell legjobban félteniük online viselkedésük részleteit, ki próbálkozik titokban ennek kikémlelésével.

A felmérési eredmények azt mutatják, hogy az online biztonságuk miatt legjobban az amerikaiak aggódnak (35%), míg Oroszországban csak 14%, sőt Kínában ez az arány mindössze 7%. És mennyire érzik biztonságosnak a jelszavukat (kutyuska56 rulez:-)? Ebben a kérdésben az amerikai megkérdezettek bizonyultak a legmagabiztosabbnak, csaknem 61 százalékuk érzi úgy, hogy "nagyon biztonságos" az általa használt password, míg például a kínai felhasználók csupán 25%-a gondolja, hogy megfelelően erős jelszava elegendő védelmet nyújt számára - tudnak valamit :-) Az amerikai felhasználók többsége jobbára a saját kormányától félti böngészési adatait, míg például a japánok inkább a webáruházakkal szemben bizalmatlanok - lehet, hogy tapasztalat?

A felmérés még olyan apró érdekességeket is felszínre hozott, hogy az amerikai felhasználókra nagyon jellemző, hogy kínosan ügyelve rendszeresen törlik böngészi előzményeiket, míg az oroszok szeretnek egyszerre többféle (nyilván nem valósidejű) antivírus és biztonsági programot használni. Bár őket sok esetben a cirill betűs billentyűzet kiosztás is megvédi ;-) Az is érdekes, hogy a megkérdezettek nagyjából egyforma mértékben tartanak egy közlekedési balesettől és hogy egy internetes csalás áldozatává válnak, sőt az összes kockázat közül ez kapta a legtöbb szavazatot: 25-27 százalékban.

Ha pedig már kutatásnál, felmérésnél tartunk, egy érdekes bejegyzést lehet olvasni Mikko Hypponen oldalán, aki azt tervezi, hogy a PC vírusok 25. születésnapján felkeresi azt a Pakisztánban élő testvérpárt, akik annak idején elindították a Brain vírust a floppy lemezeiken, és interjút tervez velük készíteni. A weboldalon már folyik a brainstorming, lehet tehát ötletelni, kérdéseket javasolni ehhez a tervezett beszélgetéshez.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása