Egyszerűsödtek a Facebook biztonsági beállítások

2011. április 01. 12:25 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Úgy tűnik, végül mégis megérhettük, hogy egyszerű, átlátható felületen, mindenki által érthető módon történjen a biztonság beállítása. A korábbi, számos menüponton, és aloldalon áthúzódó, félszáznál is több opció helyett ezentúl az úgynevezett Easy Secure Settings segít a hatékony védelmi beállításokban.

Vagyis a biztonsági beállítások korábbi dzsungele helyett immár egyetlen helyen egy szimpla Facebook Security ON és Facebook Security OFF között kell csupán választanunk. Érdekesség, hogy az ON állásban a rendszer letiltja minden korábbi botlásról, félrelépésről, részegeskedésről szóló üzenet, fotó megjelenítését abban az esetben, ha bármilyen leendő munkaadó, válóperes ügyvéd vagy bulvárújságíró szeretne ilyen témában rólunk tájékozódni. Vagyis ezzel lehet mégis elkerülni azt a kényelmetlen helyzetet, amire korábban azt gondoltuk, nincs rá megoldás, mert ami felkerül az internetre, az örökre ott is marad.

Ez volt a korábbi helyzet. Ember legyen a talpán, aki ezek közt kiigazodik

További jó hír, sőt talán ez az összes közül a legnagyobb volumenű változás, hogy a korábbi opt-out (mindent megosztok, amit le nem tiltok) helyett a jövőben az opt-in módon lesz beállítva minden felhasználó alapértelmezett megosztása, azaz csak azt osztjuk meg, amit a könnyen kezelhető és világos felületen engedélyeztünk, és ezen kívül semmi mást. Ezt a kedvező elmozdulást - melyet többek közt Graham Clueley is javasolt korábban - az egész antivírus szakma, valamint az IT biztonsági cégek is egyöntetűen kedvezően fogadták, és üdvözölték.

Mostantól egy mozdulattal beállíthatjuk a biztonságos működést

Ezzel egyidőben szintén megoldódni látszik az utóbbi idők egyik legsúlyosabb, vagyis a kártékony linkek és applikációk problémája is. A jövőben ugyanis már nem fordulhat elő olyan eset, mint például az emlékezetes "Az emberek 98%-a nem tudja 17 másodpercnél továbbnézni ezt a vidót" típusú csalásnál. Ehhez a korábban különféle biztonsági audit, és antivírus cégeknek is fejlesztő LirpaSoft cég  készített el egy 100%-os hatékonyságú szűrőt, amely végül úgy kerülhetett a Facebook eszköztárába, hogy az eredetileg Hutt River Provinceben működő céget teljes egészében felvásárolták. A korábbi CEO, aki jelenleg a Facebook biztonsági osztály egyik vezető szakmérnöke, a koreai Loo Flir Pa szerint ezáltal kizárt, hogy a jövőben kártékony linkeket lehessen küldeni becsapós üzenetekben.

Valódi 100%-os hatékonysággal szűr az új védelmi kód

Emellett nem várt területeken is változások történtek, ugyanis Mark Zuckerberg azt is megígérte, hogy ezentúl megelégszik azzal a profittal, amit a rendszer legálisan termel, és a jövőben soha többé nem adja el titokban a hirdetőknek a felhasználók személyes adatait, a rendszeren belüli hálózati, kapcsolati és viselkedési információit.

Jócskán növelhetik a cégvezér népszerűségét a frissen bejelentett kedvező intézkedések

Meg nem erősített és nem hivatalos információk szerint egy "Beast" becenevű magyar származású barátja bírta végül rá arra, hogy a korábbi nem túl korrekt bevételszerző gyakorlaton túllépve, valamint a kissé túlbonyolított biztonsági beállításokat sutba dobva ebbe a várva várt, tisztább üzletmenetet és erőteljesebb biztonságot ígérő irányban tegyen végre határozott és konkrét lépéseket.

4 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

atko 2011.04.01. 17:07:53

Ez most az április 1. vagy esetleg elgurult a gyógyszere a arckönyembernek? :-)

Egyébként jót mulattam az íráson. ;-)

atko 2011.04.01. 17:09:39

Álomnak viszont szép volt!

Csizmazia Darab István [Rambo] · http://antivirus.blog.hu 2011.04.02. 09:37:42

Üdv mindenkinek!

Sajnálom hogy csalódást okozok, de úgy tűnik, maradnak a korábbi biztonsági beállítások, és az adataink eladása sem szűnik meg majd nagy valószínűséggel. Azért igyekeztem jó érzékkel vegyíteni a vágy villamosát a rögvalóság morzsáival, és konkrét linkjeivel remélve, hátha lesz aki azt mondja majd: kavarja ez most vagy nem kavarja, vagy csak annyit: nice try :-)

Gyanakodni azért jócskán lehetett, legyen az a megelégszik a kevesebb profittal is (muhaha) vagy a 100%-os hatékonyságú szűrés a hozzá való Hello World kóddal is egy intő jel volt. Gondoltam, azért akad majd, aki visszafelé is elolvassa a koreai tudós vagy a szoftverfejlesztő cég nevét. A Beast egyébként Zucker mester pulikutyája, itt a végére már keményen tombolt az féktelen agymenés :-)
süti beállítások módosítása