A piszkos tizenkettő

2011. május 11. 16:20 - Csizmazia Darab István [Rambo]

A spam üzenetekkel kapcsolatos probléma sokrétű, nehezen kezelhető és nem igazán remélhető, hogy egyszercsak váratlanul elillan vagy magától megszűnik. És mióta ártatlan Rolex üzleti ajánlatok mellett, helyett már rendre kártékony tartalmakat, vagy linkeket is hordoznak, komolyan kiveszik a részüket a számítógépes kártevők terjesztéséből.

A Sophos tett közzé nemrég egy statisztikát arról, hogy szerintük melyek a legjelentősebb spam kibocsátó nemzetek. Az élboly: USA, India és Oroszország után jól láthatóan a vén Európának nincs mit szégyenkeznie, hiszen számos közép-európai, köztük több volt szocialista ország, illetve utódállam képviselteti magát ebben az összeállításban. A statisztika annyira friss, hogy még meleg: azt 229 országot és 2011 első negyedévét vizsgálva készítették a kutatók.

Valószínűleg arról lehet szó, a felhasználók jelentős hányada nincs tisztában a kockázatokkal, nem ismeri azokat, ezért nem is fél tőle, és ehhez volt jó adalék az a korábbi felmérés is, amely arra hívta fel a figyelmet, akár ki is kapcsolják a vírusvédelmet, ha az akadályozza a hőn áhított tartalom, program vagy weboldal megnyitását, használatát, futtatását.

Aki szívesen nézeget statisztikákat, az akár az ESET VirusRadarján, vagy a VirusTotalon is tud pillanatnyi helyzetet, elemzett mintákat, gyakori kártevőket figyelemmel kísérni. Például nem kicsi szám szerepel a tegnapi kedd mellett, amikor is 173 ezer mintát töltöttek fel VT vizsgálatra, és ugyancsak meglepő, hogy ebből három változat is a közel tíz esztendős Nimda féreg volt.

Mindenesetre lényeg a lényeg: a kéretlen tartalmak elutasítása nem könnyed részletkérdés, hanem fontos momentum a biztonságtudatos hozzáállás eszköztárában, része és kiegészítője a gép fizikai és biztonsági programokkal való védelmének, valamint a biztonsági frissítések naprakész alkalmazásának.

Aki pedig dacolva az ésszerűséggel mégis megnyitogatja ezeket, az nem csak a saját vagy munkaideje egy részét pocsékolja el, hanem emellett számítógépének biztonságát is kockára teszi.

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kultikula 2011.05.13. 07:49:54

én találkoztam már olyan expert spamekkel, hogy észre se vettem és vihettem a gépet szerelőhöz...
süti beállítások módosítása