Könnyed előzés az élmezőnyben

2011. május 20. 10:10 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Az ESET minden hónapban összeállítja a Magyarországon terjedő számítógépes vírusok toplistáját, melyből megtudhatjuk, hogy aktuálisan milyen kártevők veszélyeztetik a hazai felhasználók számítógépeit.

Megtört a 2009. októbere óta tartó folyamatos uralom, és tizennyolc hónap után átadta trónját a Conficker féreg. Ebben a hónapban ugyanis az Autorun vírus törte a legtöbb borsot a felhasználók orra alá. Bár a trójaiak magas aránya továbbra sem csökkent - még mindig heten vannak a tízes listában - a Conficker féreg azonban mégis búcsút inthetett korábbi "bérelt" első helyének, és cserélt a régóta örök második Autorun vírussal. A bűnözők előszeretettel építenek arra, hogy a legtöbb felhasználó kényelemből nem tiltja le az automatikus futtatást a Windows operációs rendszerek alatt. Emellett persze az sem elhanyagolható szempont, hogy a Conficker féreg egyik fertőzési módszere is éppen az Autorun.

A hordozható médiákon egyre rafináltabban és kifinomultabb módszerekkel terjedő Autorunos kártevők igen sok kárt képesek okozni, ezért a NOD32, illetve ESET Smart Security következő, 5-ös verziójában kiemelt figyelmet szentelnek majd a fejlesztők e terület hatékonyabb ellenőrzésére is, így a cserélhető USB eszközök, CD illetve DVD lemezek vizsgálata még a korábbiaknál is részletesebben beállítható, illetve blokkolható lesz.

A fenti sorrend cserén kívül egyetlen újonc kártevőt köszönthetünk a toplistában, ez pedig a JS/Redirector trójai. Ez egy olyan kártékony JavaScript, amely lefutva  kéretlen böngésző ablakokat jelenít meg, emellett hátsóajtót nyit a rendszerben, és további kártékony kódokat próbál meg letölteni különféle távoli weboldalakról. Előző havi statisztikánkban is utaltunk már arra, hogy internetböngészőnk biztonsági beállításait érdemes időnként felülvizsgálni, valamint a weblapok látogatása alkalmával automatikusan lefutó, és esetlegesen kártékony JavaScript kódok ellen megfelelő külön beépülőkkel (pluginek) is érdemes kiegészíteni webes védelmünket.

Összességében elmondhatjuk, a trójai programok túlsúlya egy komoly figyelmeztetés, hogy a böngészés és az új programok telepítése mennyire fontos és kritikus területe a számítógépes biztonságunknak. Ezenkívül a hordozható meghajtók is kiemelt veszélyforrást jelenthetnek, így a naprakész antivírus mellett a naprakész Windows javító foltok megléte is kiemelt jelentőségű, valamint a külső adathordozók automatikus indulását is érdemes letiltani saját biztonságunk érdekében. Természetesen gyanakvásunkat továbbra se dobjuk sutba, és ne hagyjuk magunkat megtéveszteni, kecsegtessen a kéretlen levélmelléklet vagy kéretlen link akár Vilmos herceg és Kate Middleton esküvőjével, vagy akár Osama Bin Laden halálának állítólagos videójával.

Az ESET több százezer magyarországi felhasználó visszajelzésein alapuló statisztikai rendszere szerint 2011 áprilisában a következő 10 károkozó terjedt a legnagyobb számban, és volt együttesen felelős az összes fertőzés 21.08%-ért.

1. INF/Autorun vírus
Elterjedtsége az áprilisi fertőzések között: 5.08%
Előző havi helyezés: 2.


Működés: Az INF/Autorun gyűjtőneve az autorun.inf automatikus programfuttató fájlt használó károkozóknak. A kártevő fertőzésének egyik jele, hogy a számítógép működése drasztikusan lelassul.

A számítógépre kerülés módja: Fertőzött adathordozókon (akár MP3-lejátszókon) terjed.
Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/%21autorun

2. Win32/Conficker féreg
Elterjedtsége az áprilisi fertőzések között: 4.68%
Előző havi helyezés: 1.


Működés: A Win32/Conficker egy olyan hálózati féreg, amely a Microsoft Windows MS08-067 biztonsági bulletinben tárgyalt hibát kihasználó exploit kóddal terjed. Az RPC (Remote Procedure Call), vagyis a távoli eljáráshívással kapcsolatos sebezhetőségre építve a távoli támadó megfelelő jogosultság nélkül hajthatja végre az akcióját. A Conficker először betölt egy DLL fájlt az SVCHost eljáráson keresztül, majd távoli szerverekkel lép kapcsolatba, hogy azokról további kártékony kódokat töltsön le. Emellett a féreg módosítja a host fájlt, ezáltal számos antivírus cég honlapja elérhetetlenné válik a megfertőzött számítógépen.

A számítógépre kerülés módja: Változattól függően a felhasználó maga telepíti, vagy egy biztonsági résen keresztül felhasználói beavatkozás nélkül magától települ fel, illetve automatikusan is elindulhat egy külső meghajtó fertőzött Autorun állománya miatt.
Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/%21conficker

3. JS/Redirector trójai
Elterjedtsége az áprilisi fertőzések között: 2.48%
Előző havi helyezés: -


Működés: A JS/Redirector trójai egy olyan kártékony JavaScript, amely lefutva  kéretlen böngésző ablakokat jelenít meg, emellett hátsóajtót nyit a rendszerben, és további kártékony kódokat próbál meg letölteni különféle távoli weboldalakról.

A számítógépre kerülés módja: A felhasználó maga telepíti.
Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/!redirector

4. Win32/PSW.OnLineGames trójai
Elterjedtsége az áprilisi fertőzések között: 1.99%
Előző havi helyezés: 3.


Működés: Ez a kártevőcsalád olyan trójai programokból áll, amelyek billentyűleütés-naplózót (keylogger) igyekszenek gépünkre telepíteni. Az ide tartozó károkozóknak rootkit komponensei is vannak, melyek segítségével igyekeznek állományaikat és működésüket a fertőzött számítógépen leplezni, eltüntetni. A kártevőcsalád ténykedése jellemzően az online játékok jelszavainak ellopására, majd a jelszóadatok titokban történő továbbküldésére fókuszál. A bűnözők ezzel a módszerrel jelentős mennyiségű lopott jelszóhoz juthatnak hozzá, amelyeket aztán alvilági csatornákon továbbértékesítenek.

A számítógépre kerülés módja: A felhasználó maga telepíti.
Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/%21psw-onlinegames

5. Win32/HackMS trójai
Elterjedtsége az áprilisi fertőzések között: 1.86%
Előző havi helyezés: 5.


Működés: A Win32/HackMS alkalmazás eredetileg egy kalóz kulcsgeneráló eszköz, amely azonban kártevőt is tartalmaz. A program telepítésekor rejtett állományokat és olyan bejegyzéseket is létrehoz a rendszerleíró-adatbázisban, amelyek a hálózati beállításokat és a keresési eredményeket titokban módosítják a számítógépen.

A számítógépre kerülés módja: A felhasználó maga telepíti.
Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/hackkms-a

6. Win32/VB féreg
Elterjedtsége az áprilisi fertőzések között: 1.32%
Előző havi helyezés: 6.


Működés: A VB.EL (vagy más néven VBWorm, SillyFDC) féreg hordozható adattárolókon és hálózati meghajtókon terjed. Fertőzés esetén megkísérel további káros kódokat letölteni az 123a321a.com oldalról. Automatikus lefuttatásához módosítja a Windows Registry HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run bejegyzését is. Árulkodó jel lehet a sal.xls.exe állomány megjelenése a C: és minden további hálózati meghajtó főkönyvtárában.

A számítógépre kerülés módja: Fertőzött adattároló (USB kulcs, külső merevlemez stb.) csatlakoztatásával terjed.
Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/%21vb

7. Win32/Shutdowner trójai
Elterjedtsége az áprilisi fertőzések között: 1.27%
Előző havi helyezés: 7.


Működés: A Win32/Shutdowner trójai fertőzés esetén módosítja a rendszerleíró-adatbázisban az automatikus lefutás egy kulcsát, hogy a kártevő minden rendszerindításkor lefuthasson. Rootkit komponenssel is rendelkezik, így működése során fájlokat rejt el a fájlkezelő alkalmazások elől, még akkor is, ha ezek az állományok nincsenek ellátva rejtett attribútummal. Legfőbb és legszembetűnőbb hatása, hogy büntetőrutinja lekapcsolja az éppen futó Windows rendszert, és ezzel zavarja a munkát, de akár adatvesztést is okozhat.

A számítógépre kerülés módja: a felhasználó tölti le és futtatja.
Bővebb információ:  http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/shutdowner-aa

8. Win32/Tifaut trójai
Elterjedtsége az áprilisi fertőzések között: 0.96%
Előző havi helyezés: 8.


Működés: A Wind32/Tifaut fájlokat hoz létre a C:\Windows\System32 mappában csrcs.exe és autorun.inf néven. A kártékony EXE fájl automatikus lefuttatásához külön bejegyzést is készít a rendszerleíró-adatbázisban. Működése során több különféle weboldalhoz kísérel meg csatlakozni, és azokról további kártékony kódokat tölt le.

A számítógépre kerülés módja: A felhasználó maga telepíti.
Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/%21tifaut

9. Win32/RegistryBooster trójai
Elterjedtsége az áprilisi fertőzések között: 0.75%
Előző havi helyezés: 9.


Működés: A Win32/RegistryBooster alkalmazás a hamis antivírus programokhoz hasonlóan hamis riasztásokkal igyekszik rábeszélni a felhasználókat a „program” fizetős változatának megvásárlására.

A számítógépre kerülés módja: Fertőzött weboldalról települ, vagy a felhasználó maga telepíti.
Bővebb információ:
http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/registrybooster

10. HTML/ScrInject trójai
Elterjedtsége az áprilisi fertőzések között: 0.69%
Előző havi helyezés: 10.


Működés: A HTML/ScrInject trójai egy RAR segédprogrammal tömörített állomány, amely telepítése során egy üres (c:\windows\blank.html) állományt jelenít meg a fertőzött gép böngészőjében. Hátsó ajtót nyit a megtámadott rendszeren, és ezen keresztül a háttérben további kártékony JavaScript állományokat kísérel meg letölteni.

A számítógépre kerülés módja: A felhasználó maga telepíti.
Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/scrinject-b-gen 

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

www.nod32-antivirus.hu · http://www.nod32-antivirus.hu 2011.06.01. 10:04:07

Nagyon tetszik az oldal, csak Így tovább. Ha ingyenes demó vírusírtó, antivírus kellene, olcsó, akciós áron, akkor nézzétek meg a weboldalamat. www.nod32-antivirus.hu
süti beállítások módosítása