Magyar átverések a Facebookon

2011. július 01. 10:05 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Valószínűsíthető, hogy magyar adathalászok dolgoznak a Facebookon. A beugratós módszerrel gyűjtött e-mail címeket feltehetően kéretlen reklámok küldésére használják.

A Facebook üzenőfalon megjelenő, általában meghökkentő képet, videót és sztorit tartalmazó bejegyzések sokszor olyan kártékony alkalmazásokhoz vezetik a felhasználókat, melyek célja, hogy megszerezzék a személyes adatainkat. A http://facebook.com/biztonsag oldalon keresztül az ESET magyarországi képviselete folyamatosan gyűjti a Facebook átveréseket, az oldal rajongóit pedig figyelmezteti ezekre. Itt jelezte a napokban több felhasználó, hogy magyar nyelvű átverésekkel találkozott a közösségi portálon.

Az egyik leginkább terjedő üzenet szerint "VV4 Veronika meztelenül pózolt a görög televíziónak". A felhasználók számára nehéz megállni, hogy ne kattintsanak le egy ilyen üzenetet. Azok pedig, akik bedőlnek az átverésnek, önkéntelenül átadják adataikat - többek között nevüket és e-mail címüket - az alkalmazás készítőinek, majd az üzenetet maguk is kiposztolják saját üzenőfalukra, ahol az összes ismerősük látja azt

A készítők célja valószínűleg az, hogy kéretlen reklámlevelek küldéséhez használják fel a megszerzett adatokat. Sajnos túl könnyű egy ilyen átverést leprogramozni és útjának indítani, és viszonylag gyorsan építhető fel egy pár tízezer e-mail címből álló adatbázis. Kiss Zoltán Gergő, az ESET vírusszakértője szerint a magyar nyelvű adathalász alkalmazások hátterében akár hivatalos üzleti vállalkozások is állhatnak. Mivel a most észlelt átverés egy hazai ingyenes tárhelyszolgáltató oldalára mutatott, a szakember szerint valószínűsíthető, hogy magyar adathalászok állnak a háttérben.

Óvakodni kell azoktól a Facebook bejegyzésektől, melyekhez szerzőjük nem fűzött személyes megjegyzést. Egy pár szavas komment már segít azonosítani, hogy a bejegyzést valóban az ismerősünk írta, nem pedig egy automatikus adathalász alkalmazástól származik. Az erotikus vagy meghökkentő képeket, videókat és történetet ígérő, személyes megjegyzés nélküli üzenetek viszont a legtöbb esetben adathalász alkalmazásoktól származnak.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása