Az Autorun az új király

2011. július 20. 10:55 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Az ESET minden hónapban összeállítja a Magyarországon terjedő számítógépes vírusok toplistáját, melyből megtudhatjuk, hogy aktuálisan milyen kártevők veszélyeztetik a hazai felhasználók számítógépeit. Úgy tűnik, ezúttal egy Autorun korszak vette kezdetét, ezt látszik igazolni, hogy immár megszakítás nélkül harmadik hónapja listavezető.

Ha végignézzük a Microsoft az automatikus futtatással terjedő fertőzések ellen megtett erőfeszítéseit, azt láthatjuk, évekig kivárt a hatékony közbeavatkozással. Először aztán a Windows7 esetén kapcsolták ki végre alapértelmezetten az Autorunt, a régebbi operációs rendszerek esetén pedig előbb csak egy választható javítófoltként elkészített kikapcsolás készült, majd végül a rendszeres biztonsági frissítések közé is beemelték ezt. Vajon mi lehet mégis az oka annak, hogy miközben a Microsoft saját felmérése szerint az időközben kiadott frissítéseknek köszönhetően az Autorun veszély általánosságban csökkenő tendenciát mutat, nálunk ez egyelőre még nem éreztette a hatását?

Az észlelések azt mutatják, hogy a kártevők még mindig széles körben próbálkoznak ezzel a módszerrel, hiszen a korábbi Windows verziók, vagy a hivatalos támogatásból már kikerült OS változatok, valamint a nem legális Windows példányok esetén a biztonsági frissítések egyáltalán nem történnek meg. Az ESET ThreatSense.NET rendszerben észlelt fertőzési kísérletek összesített eredményei pedig azt mutatják, hogy a fenti okok miatt a kártevő terjesztők még jó ideig fognak próbálkozni, így ezek nyilvánvalóan jó ideig befolyásolják, átírják az arányokat a toplistákban is.

Túl sok mozgást ezúttal sem történt a tízes listánkban, egyedül talán a Win32/Tifaut trójait kiszorító JS/TrojanClicker.Agent ismételt felbukkanása fodrozta fel a víztükröt. A rögtön harmadik helyen szereplő JS/TrojanClicker.Agent trójai egy olyan kártékony JavaScript kód, amely lefutva kártékony kódokat helyez el a Windows kulcsfontosságú (Windows, Windows/System32) mappáiba, és az ott el található fertőző komponensek automatikus lefutását biztosító Registry bejegyzéseket készít, amelyek a számítógép minden újraindítása után lefutnak. Ezen felül hátsóajtót nyit a rendszerben, és további kártékony kódokat próbál meg letölteni különféle távoli weboldalakról.

Az ESET több százezer magyarországi felhasználó visszajelzésein alapuló statisztikai rendszere szerint 2011. júniusában a következő 10 károkozó terjedt a legnagyobb számban, és volt együttesen felelős az összes fertőzés 24.67 %-áért.

1. INF/Autorun vírus
Elterjedtsége a júniusi fertőzések között: 5.50%
Előző havi helyezés: 1.


Működés: Az INF/Autorun gyűjtőneve az autorun.inf automatikus programfuttató fájlt használó károkozóknak. A kártevő fertőzésének egyik jele, hogy a számítógép működése drasztikusan lelassul.

A számítógépre kerülés módja: Fertőzött adathordozókon (akár MP3-lejátszókon) terjed.
Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/%21autorun

 

2. Win32/Conficker féreg
Elterjedtsége a júniusi fertőzések között: 4.00%
Előző havi helyezés: 2.


Működés: A Win32/Conficker egy olyan hálózati féreg, amely a Microsoft Windows MS08-067 biztonsági bulletinben tárgyalt hibát kihasználó exploit kóddal terjed. Az RPC (Remote Procedure Call), vagyis a távoli eljáráshívással kapcsolatos sebezhetőségre építve a távoli támadó megfelelő jogosultság nélkül hajthatja végre az akcióját. A Conficker először betölt egy DLL fájlt az SVCHost eljáráson keresztül, majd távoli szerverekkel lép kapcsolatba, hogy azokról további kártékony kódokat töltsön le. Emellett a féreg módosítja a host fájlt, ezáltal számos antivírus cég honlapja elérhetetlenné válik a megfertőzött számítógépen.

A számítógépre kerülés módja: Változattól függően a felhasználó maga telepíti, vagy egy biztonsági résen keresztül felhasználói beavatkozás nélkül magától települ fel, illetve automatikusan is elindulhat egy külső meghajtó fertőzött Autorun állománya miatt.
Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/%21conficker

 

3. HTML/ScrInject trójai
Elterjedtsége a júniusi fertőzések között: 3.22%
Előző havi helyezés: 10.


Működés: A HTML/ScrInject trójai egy RAR segédprogrammal tömörített állomány, amely telepítése során egy üres (c:\windows\blank.html) állományt jelenít meg a fertőzött gép böngészőjében. Hátsó ajtót nyit a megtámadott rendszeren, és ezen keresztül a háttérben további kártékony JavaScript állományokat kísérel meg letölteni.

A számítógépre kerülés módja: A felhasználó maga telepíti.
Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/scrinject-b-gen

4. JS/TrojanClicker.Agent trójai
Elterjedtsége a júniusi fertőzések között: 2.80%
Előző havi helyezés: -


Működés: A JS/TrojanClicker.Agent trójai egy olyan kártékony JavaScript kód, amely lefutva kártékony kódokat helyez el a Windows kulcsfontosságú (Windows, Windows/System32) mappáiba, és az ott el található fertőző komponensek automatikus lefutását biztosító Registry bejegyzéseket készít, amely a számítógép minden újraindítása után lefut. Ezen felül hátsóajtót nyit a rendszerben, és további kártékony kódokat próbál meg letölteni különféle távoli weboldalakról.

A számítógépre kerülés módja: A felhasználó maga telepíti.
Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/!trojanclicker-agent

 

5. Win32/HackMS trójai
Elterjedtsége a júniusi fertőzések között: 2.15%
Előző havi helyezés: 4.


Működés: A Win32/HackMS alkalmazás eredetileg egy kalóz kulcsgeneráló eszköz, amely azonban kártevőt is tartalmaz. A program telepítésekor rejtett állományokat és olyan bejegyzéseket is létrehoz a rendszerleíró-adatbázisban, amelyek a hálózati beállításokat és a keresési eredményeket titokban módosítják a számítógépen.

A számítógépre kerülés módja: A felhasználó maga telepíti.
Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/hackkms-a

 

6. Win32/PSW.OnLineGames trójai
Elterjedtsége a júniusi fertőzések között: 1.74%
Előző havi helyezés: 5.


Működés: Ez a kártevőcsalád olyan trójai programokból áll, amelyek billentyűleütés-naplózót (keylogger) igyekszenek gépünkre telepíteni. Az ide tartozó károkozóknak rootkit komponensei is vannak, melyek segítségével igyekeznek állományaikat és működésüket a fertőzött számítógépen leplezni, eltüntetni. A kártevőcsalád ténykedése jellemzően az online játékok jelszavainak ellopására, majd a jelszóadatok titokban történő továbbküldésére fókuszál. A bűnözők ezzel a módszerrel jelentős mennyiségű lopott jelszóhoz juthatnak hozzá, amelyeket aztán alvilági csatornákon továbbértékesítenek.

A számítógépre kerülés módja: A felhasználó maga telepíti.
Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/%21psw-onlinegames

 

7. JS/Redirector trójai
Elterjedtsége a júniusi fertőzések között: 1.48%
Előző havi helyezés: 3


Működés: A JS/Redirector trójai egy olyan kártékony JavaScript, amely lefutva  kéretlen böngésző ablakokat jelenít meg, emellett hátsóajtót nyit a rendszerben, és további kártékony kódokat próbál meg letölteni különféle távoli weboldalakról.

A számítógépre kerülés módja: A felhasználó maga telepíti.
Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/!redirector

 

8. Win32/VB féreg
Elterjedtsége a júniusi fertőzések között: 1.38%
Előző havi helyezés: 7.


Működés: A VB.EL (vagy más néven VBWorm, SillyFDC) féreg hordozható adattárolókon és hálózati meghajtókon terjed. Fertőzés esetén megkísérel további káros kódokat letölteni az 123a321a.com oldalról. Automatikus lefuttatásához módosítja a Windows Registry HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run bejegyzését is. Árulkodó jel lehet a sal.xls.exe állomány megjelenése a C: és minden további hálózati meghajtó főkönyvtárában.

A számítógépre kerülés módja: Fertőzött adattároló (USB kulcs, külső merevlemez stb.) csatlakoztatásával terjed.
Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/%21vb

 

9. Win32/Shutdowner trójai
Elterjedtsége a júniusi fertőzések között: 1.21%
Előző havi helyezés: 8.


Működés: A Win32/Shutdowner trójai fertőzés esetén módosítja a rendszerleíró-adatbázisban az automatikus lefutás egy kulcsát, hogy a kártevő minden rendszerindításkor lefuthasson. Rootkit komponenssel is rendelkezik, így működése során fájlokat rejt el a fájlkezelő alkalmazások elől, még akkor is, ha ezek az állományok nincsenek ellátva rejtett attribútummal. Legfőbb és legszembetűnőbb hatása, hogy büntetőrutinja lekapcsolja az éppen futó Windows rendszert, és ezzel zavarja a munkát, de akár adatvesztést is okozhat.

A számítógépre kerülés módja: a felhasználó tölti le és futtatja.
Bővebb információ:  http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/shutdowner-aa

 

10. HTML/Iframe.B vírus
Elterjedtsége a júniusi fertőzések között: 1.19%
Előző havi helyezés: 6


Működés: A HTML/Iframe.B egy gyűjtőneve az olyan vírusoknak, amelyek HTML weboldalak Iframe tagjeibe ágyazódva egy megadott URL helyre irányítja át a böngészőt a felhasználó tudta és engedélye nélkül.

A számítógépre kerülés módja: Fertőzött weboldalakon terjed.
Bővebb információ: Részletes leírása szerkesztés alatt 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása