Jobban fertőződünk, mint 4 éve

2011. augusztus 03. 14:50 - Csizmazia Darab István [Rambo]

A félkomoly cím inkább csak arra utal, néha érdemes szusszanni egyet és megnézni az aktuális számokat. Még a svájci frank elképesztő szárnyalását is lepipálja az a napi megjelenő új kártevőminta mennyiség, amit a víruslaboroknak fel kell dolgozniuk.

A Sophos legutóbbi kimutatásai szerint naponta átlag 150 ezer új kártevő minta érkezik, ez pedig a 2010-es esztendőhöz viszonyítva mintegy 60 százalékos növekedésnek felel meg. Ha játszani akarnánk a statisztikai számokkal, akkor úgy is lehetne fogalmazni, hogy minden fél másodpercben keletkezik egy új egyedi kártevő.

Azt is tudjuk, sejtjük, hogy évek óta emelkedik a fertőző weboldalak száma, meg reálisan nézve nem is várhatjuk hogy csökkenjen, de megintcsak az aktuális számokat nézegetve feltörhet a sétarepüléses dugóhúzó közbeni klasszikus mondat: na erre azért nem gondoltam. Szóval a számok ezt mutatják: 19 000 kártékony URL naponta, és ezek 80 százaléka olyan korábban ártalmatlan oldal, amely valamilyen feltörés miatt fertőződik meg.

Érdemes időnként év közben is felidézni az antivírus cégek tavaly évvégi 2011-re szóló jóslatait. A Stuxnet szerű támadások folytatódását éppúgy beigazolódni látjuk, akárcsak a korábbi Windows változatok fertőzöttségét, vagy Facebook és okostelefon platformok iránti egyre intenzívebb támadásokat.

Esetleg az év vége felé egy laza posztban, mikor majd az új üveggömbös jóslatok jönnek, kiértékelünk néhány korábbi trendet és kijelentést, vajon 640 kB elég lett-e mindenkinek;-) Egyelőre azonban úgy tűnik, megyünk a kijelölt úton, tehetjük sorra a pipákat a várható trendek mellé és a megbízható vírusirtó továbbra is nélkülözhetetlen kellékünk marad.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása