Ne telepítsd a Christmas Tree App-ot!

2011. november 28. 15:25 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Ahogy David Harley fogalmaz: egy jó hoax sosem hal ki. Ami egyszer már bejárta Európát, az változatlan vagy modernizált formában rendre visszatér, új áldozatokat keresve. Most éppen ismét arra intenek minket, hogy bár Advent már a kertek alatt, nehogy telepítsük a Christmas Tree App-ot a Facebookon.

Szinte biztosan állíthatjuk, a "tudd meg ki nézegeti legtöbbet az adatlapodat" csalás sosem fog kihalni, ám az ilyen oszlopos tagok mellett vannak tisztes idénymunkások is, akik állandó alkalmazotti státusz híján csak a megfelelő időszak eljöttére várnak, hogy ismét előbújhassanak rejtekükből. Három napnyira decembertől el is jött ez a most a "WARNING!!!!!!.....DO NOT USE THE Christmas tree app. on Facebook" számára. Ígérjük, nem fogjuk telepíteni, mert nincs ilyen, ám a nemvalós álhír tömeges és felesleges továbbküldözgetése már elérhet olyan szintre, hogy a napi Facebook üzenetforgalom jelentős hányadát elérje.

Mit tegyünk, ha ezt látjuk egy levélben vagy egy üzenetben: "Please re-post and let your friends know". Ehhez kukkantsunk bele egy 1998-as "Lánclevelek küldőinek tanfolyama" című örökzöld Grin mesébe. Szinte azt mondhatjuk, a jelentős mennyiségű eltelt idő dacára mit sem vesztettek ezek az információk a fényükből, legfeljebb azóta kevesebb számú klasszikus emailt és több facebook üzenetet kapunk kézhez. Nem lőjük le a poént azok előtt, akik eléggé el nem ítélhető módon esetleg nem ismerik ezt a klasszikus műveltség alapját képező művet, az időtálló lényegét azonban mintegy doktor Bubóként kiemeljük: Gondolkozzunk el minden ilyen üzeneteken, mielőtt bármit is tennénk.

Ha valamilyen rejtélyes okból kifolyólag mégis abszolút hitelesnek és nyilvánvalóan hihetőnek tartanánk a "ha továbbküldöd 13 ismerősödnek 3 napon belül akkor téged nagy szerencse fog érni" kezdetű szöveget, legalább az üzenet címére, tartalmára keressünk rá mégis az interneten, hátha egy visszajáró lélek szorgalmával kísértő csaló levélről van szó. Ezzel megspóroljuk ismerőseink szükségtelen megspammelését és erkölcsi tekintélyünk sem csorbul általa.

Elképesztő módon az álhírek tényleg nem halnak ki véglegesen, rövidebb-hosszabb szünetekkel rendre újra előbukkannak. Ismerősöktől befutott például hétvégén az a 2006 óta terjedő levél, melyben azt állítják, hogy ha erőszakkal kényszerítenének bennünket pénzfelvételre ATM-ből, akkor állítólag nincs más teendőnk, mint szándékosan fordított sorrendben begépelni a PIN-kódunkat, ezzel máris értesítjük a rendőrséget. Rossz hír, de nem, ez egyáltalán nincs így, fordított sorrendű, négyzetgyököt vont vagy logaritmusra emelt - rövid szóhasználattal csak helytelen - kód esetén nem jön a rendőrség, csak egy gépi üzenet, hogy hibás a bevitt PIN-kód.

Röviden összefoglalva, ha valaki ilyesfajta értesítést kap, amelyben a "küldd tovább minden ismerősödnek" panel is szerepel, ne higgye el, ne kattintson, ne továbbítsa, ne bombázza meg vele barátait. Ellenben ahogy egy Elvirán kikeressük a menetrendből a vonatunkat, kétség esetén Googlizzuk ki az adott csalást, és 99.99% eséllyel meg is találjuk azokat az angol Hoax Slayer vagy a magyar nyelvű Urban Legends oldalakon. Ahol sok érdekes hasonló csalási esetet is találunk, szóval ha valaki szeret olvasgatni, kihagyhatatlan, és szerfelett tanulságos.

Ha pedig igazi csalásba botlunk, jelenthetjük közvetlenül a Facebook üzemeltetőknek, amikor pedig bármilyen Facebook alkalmazást vizsgálunk, tartsuk észben, hogy ezek telepítése vagy használata hozzáférhet személyes adatainkhoz, barátaink listájához, ezért csakis olyat telepítsünk, amiben teljes mértékben megbízunk.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása