Egy adathalász támadás anatómiája

2011. december 09. 15:05 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Folytatjuk előzőleg megkezdett infografikás sorozatunkat, mai epizódunkban azt mutatjuk be, milyen egy klasszikus adathalász akció forgatókönyve, milyen fő- és mellékhatással járhat egy ilyen a felhasználó adataira nézve.

Bár az eltelt pár napban - érthetetlen módon - nem telt meg a postaládánk további infografikákat követelő olvasói levelek garmadájával ;-), pár apró biztatást, szórványos tetszésnyilvánítást azért sikerült kiérdemelnünk, így hát az abszolút alkalmi jellegű folytatás ösvényére lépünk. Ha valaki az előző rész alapján tévesen azt gondolta volna, az ESET-nek nincs ilyesmije, vastagon tévedett. Egész rövid keresgélés után az édesvízi adathalászat rejtelmeiről szóló tetszetős illusztrált szájbarágóra bukkantunk, ezt mutatjuk be ma. De a jövőben tudatosan igyekszünk majd az ESET összes hasonló anyagát is egybegyűjteni, mert nekünk tetszenek az ilyen szemléletes, közérthető tematikus összefoglalók, illetve demonstrative hasznosnak gondoljuk. Ahogy Öveges professzor fogalmazta: "nincsenek nehéz és könnyű dolgok, csak megértettek és meg nem értettek vannak", és talán az ilyen ábrák is segíthetnek ebben.

Ha valaki sajátkezűleg is közelebbi barátságot akar kötni az infografikákkal, annak az alábbi Bluewheelmedias összefoglaló segíthet, melynek végén még egy hosszú listát is kapunk a használható segédeszközök tekintetében. Ha pedig megkérdezzük orvosunkat, gyógyszerészünket, az egyik potenciális jelölt lehet a multiplatformos, azaz Windows, Mac és Linux alatt egyaránt elérhető vektoros Inkscape szoftver, amely ráadásul nyíltforráskódú és ingyenes is.

Nem zárható ki, hogy néha majd saját kútfőből is eszkábálunk össze ilyeneket, és ezt a blogolvasók nyugodtan vehetik fenyegetésnek! ;-) Addig is bátran - akár témakör szerint is - lehet turkálni a korábbi infografikák archívumában, illetve akinek kedve van, szabad próbálkozni az ismertetett készítő eszközökkel.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása