2 az 1-ben: a szerelem és az átverések ünnepe

2012. február 08. 12:55 - Csizmazia Darab István [Rambo]

Nem volt még eddig olyan év, ahol a Valentin nap ne lett volna felhasználva különféle csalásokra, vírusok és trójaiak terjesztésére. Több, mint valószínű, hogy a mostani 2012-es esztendő sem lesz mentes ebből a szempontból, emiatt az ünneplés mellett érdemes lesz tehát jobban odafigyelni.

Egy alapos összefoglalóval jelentkeztek az ESET szakemberei, amelyben a legjellegzetesebb trükköket ismertetik, illetve adnak jó tanácsot mire nem érdemes kattintani, mikor érdemes gyanakodni, mit nem szabad elhinni. Érdemes mindig szem előtt tartani, hogy a csalók főként a pénzünkre és a személyes adatainkra hajtanak, lássuk hát akkor a részleteket.

Első helyen említik a közösségi oldalakat, ahol temérdek romantikus levél, linket tartalmazó Valentin napi üzenet fog keletkezni. Tanácsuk szerint főleg a rövidített linkeknél érdemes óvatosnak lenni, még akkor is, ha valamilyen értékes, például 1000 dollár értékű Victoria Secret ajándékot ígérnek ingyen. Ilyen "ingyen" ajánlatokkal nem csak a Twitteren, hanem a Facebookon is találkozhatunk bőségesen.

A következő támadási lehetőség a kereső találatok mérgezése, amely persze nem csak a szerelmesek napján dívik, de minden bizonnyal ezt az apropót is kiaknázzák majd a segítségével. A Blackhat SEO segítségével a Google és más keresők találatai között számos kártevővel fertőzött oldalt tartalmazhatnak, így egyfelől mindig legyen frissítve az operációs rendszer, az antivírus, a böngésző kliens, a flash player, és a böngészőn belüli olyan biztonsági kiegészítők, mint a NoScript, AdBlock Plus, WOT, Netcraft, és társaik. Természetesen az előző pontban említett, és a keresőtalálatok közt felbukkanó: "1000 dolláros Valentin napi Victoria Secret ajándék csak most, csak neked, ingyen" hirdetés túl szép, hogy igaz legyen, ilyenekre kattintani nem igazán érdemes.

Talán a legismertebb kategória az ünnepi üdvözlőlap, amely szintén kedvelt célpontja szokott lenni a kártevőterjesztőknek. Itt is áll a kliensoldali védelmünk naprakészségének fontossága, másfelől az ismeretlen feladó, letöltődni kívánó .EXE kiterjesztés, egy túlságosan ismeretlen üdvözlőlap szolgáltató vagy éppen valamilyen érdekesen kaotikusnak és egzotikusnak tűnő URL is adhat okot komolyabb gyanakvásra.

Visszatérve még a közösségi oldalakhoz, különösen pedig a Facebookhoz, érdemes figyelni az új "érdekes" applikációkra, amelyek nevünkben posztolnak, csak lájkolás után látszik, pontosan miről van szó. Érdemes időről időre adatvédelmi beállításainkat is újra felülvizsgálni, és a szükséges módosításokat végrehajtani. Az adataink megadásánál, képeink feltöltésénél pedig mindig az lebegjen a szemünk előtt, hogy megosztási beállításainktól függetlenül az a személyes adat van a legnagyobb biztonságban, amit egyáltalán fel sem töltünk.

Ám nem csak a szerelmes pároknak érdemes résen lenni, hanem az éppen egyedül állóknak is. Az alkalmat felhasználva ugyanis gyors és sikeres pártalálás ígéretével egész maffia üzletág foglalkozik, ahol a naiv netezőknek például csinos, szexi orosz menyasszonyokat ajánlanak.

Bár a romantikus egymásra találás nem lehetetlen az internet segítségével, ám az ilyen orosz menyasszonyos trükk egy klasszikus, tipikus pénzlehúzós történet, amely biztosan nem végződik házassággal.

Az említett árnyoldalak ellenére aki akar, azért persze ünnepeljen csak bátran. Ha pedig valaki menet közben valamilyen újszerű, érdekes Valentin napi csalásba botlik, az bátran ossza meg velünk tapasztalatait, és kommenteljen.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása